Superfrukten: Slik erstatter du sukker med banan
Banan er naturens egen energibar, ferdig innpakket og full av nyttig næring.
Det sier seg selv at kaker og godteri ikke bør være hverdagskost om du ønsker å gå ned i vekt. Det betyr imidlertid ikke at du trenger å stå over desserten. Her er fem søte og smarte oppskrifter du fint kan spise midt i uken.
Neida, sukker er ikke farlig, men det er anbefalt å begrense inntaket av tilsatt sukker fordi det bidrar med «tomme kalorier», noe som betyr at du får i deg energi, men minimalt av næringsstoffer.
Les også: Karbohydrater, mer enn bare sukker
Det er mye snakk om sukker og du vet antagelig at sukker kommer i mange ulike varianter. Det viktigste er å skille mellom tilsatt og naturlig sukker.
Kaker, kjeks og sukkerholdig brus er eksempler på produkter som inneholder store mengder tilsatt sukker, og som gir mye energi og lite metthetsfølelse. Dette er mat og drikke som ofte kommer i tillegg til alt det andre man spiser, og som derfor øker sannsynligheten for at man spiser mer enn det kroppen bruker av energi. Da får man et kalorioverskudd og over tid vil vekten peke oppover.
Les også: 7 ting du bør vite om sukker
Når man snakker om naturlig sukker så er dette sukker som finnes i maten fra naturens side. Vi har for eksempel fruktsukker som finnes naturlig i frukt og melkesukker som er i melk- og meieriprodukter.
Sukkerartene vil brytes ned til like sukkermolekyler i fordøyelsen vår, noe som enkelt forklart betyr at kroppen ikke kan gjøre rede for om sukkeret kommer fra en frukt eller et glass sukkerholdig brus.
Det som likevel er viktig å huske på at produkter som har et naturlig innhold av sukker vil som oftest også bidra med andre næringsstoffer som vi trenger, slik som viktige vitaminer og mineraler.
Ernæringsfysiolog: Derfor bør du spise fremfor å drikke frukten
Mange av oss har godt av å redusere inntaket av tilsatt sukker, både med tanke på helsen og i forbindelse med vektnedgang. Dette betyr likevel ikke at du må droppe alt av desserter eller andre søte ting. Det finnes mye smakfullt og deilig du kan lage som også er sunt og tilfredsstiller søtsuget.
Frukt og bær er ingredienser som vi anbefales å spise daglig, og de fleste av oss har godt av å øke inntaket av frukt og grønt. Dette er rett og slett naturens eget godteri som er både søtt og sunt. Ja, du får i deg fruktsukker, men samtidig får du deg flere ulike vitaminer og mineraler, mettende fiber og vann.
Klassisk fruktsalat, litt vaniljekesam med bær eller smoothies er hverdagsdesserter som passer fint for både store og små. Husk også at godt modne bananer er en ypperlig ingrediens som gir et naturlig søtt resultat i blant annet bakst slik at du helt slipper å bruke eller kan redusere mengden tilsatt sukker.
Oppskrift (kun for Vektklubb-medlemmer): Bananvafler, bananis med kokos og sitron og banankake.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Et annet eksempel er meieriprodukter. Selv om dette er mat- og drikkevarer som inneholder melkesukker så vil du også få i deg gode næringsstoffer som protein, kalsium, jod og B-vitaminer. Ulike yoghurter, kesam og lignende plantebaserte alternativer er en fin erstatning for tradisjonell fløtekrem og is i hverdagsdesserter.
Det er med andre ord ikke grunn til å «frykte» sukkerinnholdet som finnes naturlig i ulike mat- og drikkevarer. Sett heller pris på alle de gode næringsstoffene du får med på kjøpet.
De siste årene har det blitt stadig mer populært å bruke søtningsstoffer når man har lyst på noe søtt. Dette er stoffer som inneholder få eller ingen kalorier, som eksempelvis Sukrin eller Stevia.
Alle søtstoff som er godkjent til bruk i Norge har en ADI-verdi (akseptabelt daglig inntak) uten at det medfører helserisiko. Søtstoffer er trygt å bruke dersom de brukes i normale mengder. Selv om søtstoffer kan være et OK alternativ en gang i blant, så husk at «litt av alt, og alt med måte» er en fin leveregel for mange når det gjelder kosthold, også når det gjelder inntak av søtstoffer.
Les også: Går du i sukkerfritt-fellen?
Her får du tips til fem sunne desserter som du kan nyte hver dag:
2 porsjoner, 214 kcal per porsjon
4 ss sukkerfritt eplesyltetøy
4 ss havregryn
2 ss kokosmasse
2 ss mandelskiver
150 g mager vaniljekesam
Slik gjør du det:
Rist havregryn, kokosmasse og mandelskiver kjapt i en tørr stekepanne til det får litt farge. Deretter legger du vaniljekesam, syltetøy og havregrynblandingen lagvis i to små glass. Server umiddelbart.
1 porsjon, 78 kcal
2 ss vann
2 ss sukrin gold
2 ss pulverkaffe
2-3 isbiter
1,5 dl melk (valgfri variant)
Slik gjør du det:
Varm opp vann og sukrin gold i en kjele for å løse opp sukrinen. Ha oppi pulverkaffe og visp til du får en jevn blanding. Denne blir gradvis lysere og etter hvert vil det begynne å skumme. Ha melk og isbiter i et glass, og topp med kaffeskum. Rør litt i glasset og server straks.
2 porsjoner, 215 kcal per porsjon
1 moden avokado
1 godt moden banan
2-3 ss kakaopulver av kakaopulver
evt. litt valgfri melk
Slik gjør du det:
Ha avokado, banan og kakaopulver i en blender. Miks sammen og tilsett eventuelt litt melk for å få litt bløtere konsistens ved behov. Server umiddelbart, gjerne med litt kokosmasse, bær eller hakkede nøtter på toppen.
2 porsjoner, 127 kcal per porsjon
100 gram frossen mango
100 gram frossen ananas
1 godt moden banan
0,5 - 1 dl valgfri melk
Slik gjør du det:
Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til du får en jevn konsistens. Fordel blandingen over i to glass og server umiddelbart.
Ca. 12 biter, 14 kcal per bit
2 dl yoghurt uten tilsatt sukker, for eksempel yoplait
1-2 dl bærblanding (valgfri variant/kan sløyfes)
Slik gjør du det:
Bland sammen yoghurt og bær. Fordel i en isbitform og sett kaldt i 3-4 timer. La det tine i 5-6 minutter før servering.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Banan er naturens egen energibar, ferdig innpakket og full av nyttig næring.
Slik kan du kose deg med sjokolade uten å gå opp i vekt.
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
Chiafrø i kjøleskapgrøten kan bidra til langsommere blodsukkerstigning og bedre metthetsfølelse. Men er chia et superfrø? Neppe, ifølge ekspertene.
Lyst på noe søtt og kjølende? Unn deg sunnere sjokoladeis du enkelt kan lage selv.
Om du ønsker søt, men sukkerfri, bakst er disse skolebollene noe for deg.