Fryst yoghurt med bær er perfekt som en søt liten godbit når du har lyst på noe godt. En bit som på bildet gir knappe 14 kcal.
Fryst yoghurt med bær er perfekt som en søt liten godbit når du har lyst på noe godt. En bit som på bildet gir knappe 14 kcal. Foto: Silje Bjørnstad

Fem søte hverdagsdesserter - med mindre sukker

Silje Bjørnstad
Publisert: 2021-02-02 15:36

Det sier seg selv at kaker og godteri ikke bør være hverdagskost om du ønsker å gå ned i vekt. Det betyr imidlertid ikke at du trenger å stå over desserten. Her er fem søte og smarte oppskrifter du fint kan spise midt i uken.

Neida, sukker er ikke farlig, men det er anbefalt å begrense inntaket av tilsatt sukker fordi det bidrar med «tomme kalorier», noe som betyr at du får i deg energi, men minimalt av næringsstoffer.

Les også: Karbohydrater, mer enn bare sukker

Lite gunstig for vekta

Det er mye snakk om sukker og du vet antagelig at sukker kommer i mange ulike varianter. Det viktigste er å skille mellom tilsatt og naturlig sukker.

Kaker, kjeks og sukkerholdig brus er eksempler på produkter som inneholder store mengder tilsatt sukker, og som gir mye energi og lite metthetsfølelse. Dette er mat og drikke som ofte kommer i tillegg til alt det andre man spiser, og som derfor øker sannsynligheten for at man spiser mer enn det kroppen bruker av energi. Da får man et kalorioverskudd og over tid vil vekten peke oppover.

Les også: 7 ting du bør vite om sukker

Silje Bjørnstad er både trening- og kostholdsekspert i Vektklubb. Hun er utdannet ernæringsrådgiver og jobber til daglig som personlig trener og skribent.
Silje Bjørnstad er både trening- og kostholdsekspert i Vektklubb. Hun er utdannet ernæringsrådgiver og jobber til daglig som personlig trener og skribent. Foto: Frode Hansen / VG

Naturlig innhold av sukker

Når man snakker om naturlig sukker så er dette sukker som finnes i maten fra naturens side. Vi har for eksempel fruktsukker som finnes naturlig i frukt og melkesukker som er i melk- og meieriprodukter.

Sukkerartene vil brytes ned til like sukkermolekyler i fordøyelsen vår, noe som enkelt forklart betyr at kroppen ikke kan gjøre rede for om sukkeret kommer fra en frukt eller et glass sukkerholdig brus.

Det som likevel er viktig å huske på at produkter som har et naturlig innhold av sukker vil som oftest også bidra med andre næringsstoffer som vi trenger, slik som viktige vitaminer og mineraler.

Ernæringsfysiolog: Derfor bør du spise fremfor å drikke frukten

Mange av oss har godt av å redusere inntaket av tilsatt sukker, både med tanke på helsen og i forbindelse med vektnedgang. Dette betyr likevel ikke at du må droppe alt av desserter eller andre søte ting. Det finnes mye smakfullt og deilig du kan lage som også er sunt og tilfredsstiller søtsuget.

Ingen grunn til å frykte fruktsukkeret i frukt. Dersom du har diabetes type 1 er det smart å spise litt nøtter eller andre kilder til fett og protein sammen med frukten som kan sinke opptaket av karbohydrater.
Ingen grunn til å frykte fruktsukkeret i frukt. Dersom du har diabetes type 1 er det smart å spise litt nøtter eller andre kilder til fett og protein sammen med frukten som kan sinke opptaket av karbohydrater. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Spis mer farger

Frukt og bær er ingredienser som vi anbefales å spise daglig, og de fleste av oss har godt av å øke inntaket av frukt og grønt. Dette er rett og slett naturens eget godteri som er både søtt og sunt. Ja, du får i deg fruktsukker, men samtidig får du deg flere ulike vitaminer og mineraler, mettende fiber og vann.

Klassisk fruktsalat, litt vaniljekesam med bær eller smoothies er hverdagsdesserter som passer fint for både store og små. Husk også at godt modne bananer er en ypperlig ingrediens som gir et naturlig søtt resultat i blant annet bakst slik at du helt slipper å bruke eller kan redusere mengden tilsatt sukker.

Oppskrift (kun for Vektklubb-medlemmer): Bananvafler, bananis med kokos og sitron og banankake.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Naturlig næringsrikt

Et annet eksempel er meieriprodukter. Selv om dette er mat- og drikkevarer som inneholder melkesukker så vil du også få i deg gode næringsstoffer som protein, kalsium, jod og B-vitaminer. Ulike yoghurter, kesam og lignende plantebaserte alternativer er en fin erstatning for tradisjonell fløtekrem og is i hverdagsdesserter.

Det er med andre ord ikke grunn til å «frykte» sukkerinnholdet som finnes naturlig i ulike mat- og drikkevarer. Sett heller pris på alle de gode næringsstoffene du får med på kjøpet.

Hva med søtningsstoffer?

De siste årene har det blitt stadig mer populært å bruke søtningsstoffer når man har lyst på noe søtt. Dette er stoffer som inneholder få eller ingen kalorier, som eksempelvis Sukrin eller Stevia.

Alle søtstoff som er godkjent til bruk i Norge har en ADI-verdi (akseptabelt daglig inntak) uten at det medfører helserisiko. Søtstoffer er trygt å bruke dersom de brukes i normale mengder. Selv om søtstoffer kan være et OK alternativ en gang i blant, så husk at «litt av alt, og alt med måte» er en fin leveregel for mange når det gjelder kosthold, også når det gjelder inntak av søtstoffer.

Les også: Går du i sukkerfritt-fellen?

Her får du tips til fem sunne desserter som du kan nyte hver dag:

Tilslørte bondepiker med mindre sukker

Foto: Silje Bjørnstad

2 porsjoner, 214 kcal per porsjon

4 ss sukkerfritt eplesyltetøy
4 ss havregryn
2 ss kokosmasse
2 ss mandelskiver
150 g mager vaniljekesam

Slik gjør du det:

Rist havregryn, kokosmasse og mandelskiver kjapt i en tørr stekepanne til det får litt farge. Deretter legger du vaniljekesam, syltetøy og havregrynblandingen lagvis i to små glass. Server umiddelbart.

Dessertkaffen dalgona

Foto: Silje Bjørnstad

1 porsjon, 78 kcal

2 ss vann
2 ss sukrin gold
2 ss pulverkaffe
2-3 isbiter
1,5 dl melk (valgfri variant)

Slik gjør du det:

Varm opp vann og sukrin gold i en kjele for å løse opp sukrinen. Ha oppi pulverkaffe og visp til du får en jevn blanding. Denne blir gradvis lysere og etter hvert vil det begynne å skumme. Ha melk og isbiter i et glass, og topp med kaffeskum. Rør litt i glasset og server straks.

Sjokado-mousse

Foto: Silje Bjørnstad

2 porsjoner, 215 kcal per porsjon

1 moden avokado
1 godt moden banan
2-3 ss kakaopulver av kakaopulver
evt. litt valgfri melk

Slik gjør du det:

Ha avokado, banan og kakaopulver i en blender. Miks sammen og tilsett eventuelt litt melk for å få litt bløtere konsistens ved behov. Server umiddelbart, gjerne med litt kokosmasse, bær eller hakkede nøtter på toppen.

Tropisk smoothie

Foto: Silje Bjørnstad

2 porsjoner, 127 kcal per porsjon

100 gram frossen mango
100 gram frossen ananas
1 godt moden banan
0,5 - 1 dl valgfri melk

Slik gjør du det:

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til du får en jevn konsistens. Fordel blandingen over i to glass og server umiddelbart.

Frozen yoghurt-bites

Foto: Silje Bjørnstad

Ca. 12 biter, 14 kcal per bit

2 dl yoghurt uten tilsatt sukker, for eksempel yoplait
1-2 dl bærblanding (valgfri variant/kan sløyfes)

Slik gjør du det:

Bland sammen yoghurt og bær. Fordel i en isbitform og sett kaldt i 3-4 timer. La det tine i 5-6 minutter før servering.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her