Det er ikke bare appelsiner og nøtter i ekspertenes påskeegg. Se hva slags godtefavoritter de liker best nederst i artikkelen.
Det er ikke bare appelsiner og nøtter i ekspertenes påskeegg. Se hva slags godtefavoritter de liker best nederst i artikkelen. Foto: Privat

Dette har slankeekspertene i påskeegget

Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-03-30 20:17

Til daglig jobber de med å få oss til å ta sunnere valg, men i påsken unner de seg litt ekstra. Her er godteriet vi finner i slankeekspertenes påskeegg!

– Jeg har ikke akkurat noe påskeegg til meg selv lenger, det er ungene som har tatt over den tradisjonen nå, men det hindrer meg jo ikke i å kose meg litt ekstra når jeg har påskefri, forteller klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Av sunt påskegodt er det selveste påskefrukten som er favoritten.

– Jeg elsker appelsiner i sesong så det går det mye av. Er også veldig glad i nøtter. Ellers så er nok det «sunneste» jeg foretar meg i påsken at jeg har mer tid til å trene så det blir noen ekstra løpeturer ute, forhåpentligvis på tørre stier og veier, samt litt yoga med fokus på styrke, forteller Blomkvist.

Fem påskeoppskrifter: Søtt og sunt med appelsin

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Må ha sjokolade

For dem som tror ernæringsfysiologer bare spiser sunt, kan Blomkvist avkrefte den myten:

– Jeg spiser litt sjokolade nesten hver dag hele året, uavhengig om det er hverdag eller høytid. Simpelthen elsker det!

Kostholdseksperten innrømmer at hun synes det var litt vanskelig å begrense seg hva angår mengder da hun var yngre, men har funnet en god balanse i voksen alder.

– Noen få ruter, og gjerne mørk sjokolade, er fint. Jeg behøver ikke spise hele platen, så da kan jeg godt spise sjokolade ofte, sier Blomkvist.

Vil du ned i vekt? Ikke dropp sjokoladen

Yte, så nyte! Eli Ann Myrvoll Blomkvist håper på mer tid til å trene i ferien, og unner seg gjerne litt ekstra påskegodt.
Yte, så nyte! Eli Ann Myrvoll Blomkvist håper på mer tid til å trene i ferien, og unner seg gjerne litt ekstra påskegodt. Foto: Privat

Kalorivennlig påskekos

Også kostholds- og treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad, gjør litt ekstra ut av påsken, men minner om at påskekos er mye mer enn godteri i et påskeegg.

– «Litt av alt og alt med måte» er en god leveregel, også i påskehøytiden, mener Bjørnstad.

Hun har også mange gode forslag til kalorifrie eller sunnere alternativer man kan fylle påskeegget med:

– Hva med for eksempel flaxlodd, en kortstokk eller rett og slett en liten personlig hilsen hvis du gir bort et påskeegg til noen andre? Andre spiselig og praktiske ting kan være porsjonsposer med suppe, kakao eller solbærtoddy eller en ny, spennende te eller kaffe som man kan ta med seg med tur. Sukkerfri tyggegummi, energibar, nøtter og tørket frukt, hjemmelagde havrekjeks eller hjemmelaget marsipan med mindre sukker, foreslår Bjørnstad som gode eksempler på sunnere påskegodt.

Påskeaktivitet for hele familien: Kortstokk-økt

– Jeg er generelt veldig glad i frukt, så den tradisjonelle påskeappelsinen er alltid på plass i tillegg til nøtteposer og proteinbarer, forteller Bjørnstad.
– Jeg er generelt veldig glad i frukt, så den tradisjonelle påskeappelsinen er alltid på plass i tillegg til nøtteposer og proteinbarer, forteller Bjørnstad. Foto: Privat

Finn balansen

Blomkvist oppfordrer alle til å ha en god balanse mellom sunt og usunt i påskeegget, og kanskje litt lesestoff.

– Frukt, nøtter, sjokolade og ukeblader eller bøker i skjønn forening. Uansett innhold, kunsten er nok å spre det spiselige utover påskedagene og nyte hver bit med god samvittighet, råder hun.

Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm, passer på å kjøpe inn nok frukt og grønt slik at de sunne alternativene er lett tilgjengelig.

– I påsken kjøper jeg alltid inn appelsiner og druer, eller annen frukt og grønt, som kan være det sunne alternativet til det typiske påskeegget noen av dagene i påsken, forteller Ramm.

Kostholdsekspert i Vektklubb Anette Skarpaas Ramm tipser om å ha grønnsaker på handlelisten. Stangselleri, gulrot, agurk og paprika smaker godt med en dipp, og kan være fint som snacks en kveld (eller flere) i påsken.
Kostholdsekspert i Vektklubb Anette Skarpaas Ramm tipser om å ha grønnsaker på handlelisten. Stangselleri, gulrot, agurk og paprika smaker godt med en dipp, og kan være fint som snacks en kveld (eller flere) i påsken. Foto: Line Møller / VG

Grep for å unngå utskeielse

I en høytid der mat og hygge står i sentrum kan man oppleve at fristelsene blir mange. Slankeekspertene har gode råd for å unngå mageplask i godteskålen:

– Hold på de gode måltidsrutinene og spis mat som gjør deg god og mett før du eventuelt går løs på påskegodtet, sier Bjørnstad.

Lag selv: Sunnere marsipan med mindre sukker

Hamstring av påskegodt er ikke lurt, ifølge ekspertene. De oppfordrer heller til å kjøpe inn i passelige mengder.

– Det er bedre å velge lite og eksklusivt enn å spise mengder med godteri som du bare synes er halvgodt. Velg det godteriet du liker best, i passe mengder, og nyt det uten dårlig samvittighet, sier Ramm.

Og når godteriet først er i hus er det spesielt en tabbe du bør passe på:

– Unngå å ha godteriet stående synlig fremme hele tiden, sier Bjørnstad.

Gjentagende påminnelser om at godteriet er der gjør at man stadig havner i en diskusjon med viljestyrken.

– Sett heller frem et fargerikt fruktfat, bær, oppskårne appelsinbåter og lignende som du og de andre kan snackse på mellom hovedmåltider, skiturer og påskekrim på TV, tipser Bjørnstad.

Alle skeier ut: Regn med tilbakefall

Lag noen herlige fryktspyd med påskegul frukt og marshmallow. En yoghurtdipp med mynte smaker godt til.
Lag noen herlige fryktspyd med påskegul frukt og marshmallow. En yoghurtdipp med mynte smaker godt til. Foto: Magnar Kirknes / VG

Eli Annes påskeegg:

– Aller helst skulle jeg hatt et påskeegg fylt med sjokolade fra Jentene på tunet, det er virkelig godt sjokoladehåndverk! Men hvis jeg skulle fylt påskeegget med mine favoritter fra butikken ville det nok blitt en Troika, en Peanøttkubbe, en plate mørk sjokolade med appelsin og mørk sjokolade med kokos. Om jeg i tillegg hadde fått plass til en liten portvinsflaske så hadde det vært fullkomment.

Siljes påskeegg:

– Deilige lakriskuler, gjerne varianten «Lakrids by Bülow» og de originale lakriskulene med søt lakris drasjert med deilig melkesjokolade.

Anettes påskeegg:

– Belgiske sjokoladetrøfler med kakao, og sure og salte smågodtbiter som spises samtidig.

Velg gjerne ekslusiv sjokolade og nyt med andakt, fremfor å spise noe du bare synes er halvgodt.
Velg gjerne ekslusiv sjokolade og nyt med andakt, fremfor å spise noe du bare synes er halvgodt. Foto: Sara Johannessen Meek / VG

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her