FAMILIEAKTIVITET: Kortstokk-økter kan tilpasses både store og små! Foto: Silje Bjørnstad
Aktiviteten for hele familien: Kortstokk-trening
Elisabeth Stigum
Publisert: 2020-03-17 12:48
Få med gjengen på et anneredes spill. Kortstokk-trening er gøy for hele familien og knallgod trening!
Daglige doser med fysisk aktivitet og dagslys er godt for helsen og humøret, kan motvirke stress, bekymring og søvnvansker. Mange opplever det som lettere og mer motiverende å få til å være aktiv når man trener sammen med andre. Og trening trenger slettes ikke bare foregå på treningssenteret.
Aktivitet for barn og voksne
For å slå to fluer i en smekk kan du kombinere hyggelig samvær med familien eller venner og få trent kroppen. Finn frem en kortstokk og ta på dere klær dere kan bevege dere i. Rydd plass på stuegulvet og legg kortstokken midt på gulvet.
PS. Det er ikke så nøye om du mangler et kort eller to i kortstokken.
Annonse
Bli medlem av Vektklubb
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Finn fire øvelser som passer alle
Velg fire øvelser som passer for alle i familien, eller alle som vil spille. Øvelsen bør være av en slik art at man orker å gjøre den opp mot fjorten ganger etter hverandre.
Små barn bør ikke gjøre rene styrkeøvelser, så her kan man være kreativ og velge morsomme bevegelser i stedet. For ekspemel hoppe, klatre opp og ned på stødig puff, legge seg ned på gulvet og reise seg opp, springe rundt spisebordet, frem og tilbake til badet eller hinke på ett ben. Vær kreativ og husk at dere kan spille flere omganger med nye øvelser.
BARNEVENNLIG: Bevegelser som hoppe, danse, løfte, krabbe, krype, hinke, kaste, krabbe mellom beina, løpe, gå baklengs eller krype som en slange kan være øvelser barn synes er gøy. Bare fantasien setter grenser. Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb
Sorten står for øvelse, tallet for antall repetisjoner
Hver sort står for en øvelse. Hjerter er øvelse, spar en annen, ruter en tredje og kløver en fjerde øvelse. Tegn gjerne opp på et ark slik at det er lettere å huske. Skal små barn være med å spille kan man tegne bevegelsen så godt det går.
Tallet på kortet du trekker avgjør hvor mange repetisjoner man skal gjøre.
Det er mange måter å spille på, velg den metoden dere synes høres best ut:
Den snille varianten: Hver spiller trekker et kort og må gjøre øvelsen sorten viser, så mange ganger som tallet på kortet viser. For eksempel: Ruter åtte betyr å hoppe åtte ganger. Når en spiller er ferdig med øvelsen fra kortet sitt, kan neste spiller trekke et kort. Slik fortsetter dere til bunken er snudd. Her får hver spiller pause frem til det er din tur igjen.
Mer intens variant: Fordel kortstokken utover med billedsiden ned. Alle som spiller snur et kort hver, og utfør øvelsen og repetisjoner som kortet viser. Når man har trukket et kort og utført øvelsen, så går man rett på neste kort. Fortsett til alle kortene er snudd. Dere kan også dele kortstokken i to og gjennomføre 26 kort.
Den langvarige og intense økten: Stokk kortstokken og legg bunken i midten. Trekk ett og ett kort. Alle som spiller må utføre øvelsen og repetisjonen kortet viser, ikke nødvendigvis på likt, gjør det gjerne i eget tempo, men vent på hverandre. Trekk nye kort til dere kommer gjennom bunken. Også her kan dere dele bunken i to for en kortere økt.
STYRKEØVELSER: Her er et forslag på hvordan en kortstokkøkt kan se ut for voksne og større barn. Foto: Elisabeth Stigum/ Vektklubb
Pass på:
Det fleste har nok hørt uttrykket: «De fleste ulykker skjer i hjemmet». Før du går i gang med kortstokkøkten, rydd unna unødvendig rot og velg øvelser uten risiko for skader. Ikke klatre på vaklevorne møbler, eller møbler som ikke er ment å bære særlig med vekt. Unngå bruk av inventar som kan skade deg selv eller andre. Det er for eksempel veldig vondt å miste en jerngryte på foten, selv om det virker som en god idé å bruke den som manual i skulderpress.
Ikke løp på glatte gulv og pass på skarpe kanter. Det kan være lurt å ta av sokker eller bruke joggesko. Unngå løp ned trappen. Husk at treningen skal være trygg, så la oss ikke belaste helsevesenet med unødvendige skader.