Stopp sjokoladesuget med mager kakao
Har du lyst på sjokolade kan en varmende kopp kakao tilfredsstille søtsuget.
Det skal ikke mye til for at en vanlig frokost blir en stor kaloribombe. Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm viser oss hvordan to like retter kan være helt ulike i kaloriinnhold.
Grov brødskive med makrell i tomat og et glass melk må da være sunt, tenker du. Og majonesen topper jo det hele og gjør frokosten et hakk bedre. Men visste du at små fettkilder som et tynt lag smør eller majones gjør et stort utslag på kaloriinnholdet i retten din?
– Det er ikke usunt med fett, og man skal ikke være så redd for det. Men vil man gå ned i vekt, så bør man likevel unngå for store mengder fett i kostholdet. Da kan det være greit å kutte ut olje og smør i maten, og heller velge magrere produkter, forteller klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.
Hun påpeker at man kan spise en større porsjon om man reduserer fettmengden. Fordi fett er det mest energirike næringsstoffet.
ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Sammen med Vektklubb har hun regnet ut hvor store kaloriforskjeller det faktisk kan være i to tilsynelatende like retter. Fører du opp at du spiste grønnsakswok til middag i kaloridagboken din, kan denne svinge enormt i kaloriinnhold.
– Når man ønsker å gå ned i vekt er det viktig å være nøyaktig med veiingen av alt du spiser. Tilsetter du en klunk med olje i middagen, så kan dette inneholde flere kalorier enn alle grønnsakene i retten til sammen, forteller Ramm.
Grønnsaker inneholder få kalorier, så her er det bare å pøse på, men fete råvarer derimot, bør man være litt mer forsiktig med.
– Hva bør en smør-elsker smøre på brødskiven si, da?
– Det finnes magrere produkter som lettvarianter av smør for eksempel. Også kan man prøve å smøre et så tynt lag som mulig på skiven under et magert pålegg. Det skal ikke være nødvendig å smøre et tykt lag med smør under for eksempel leverpostei, peanøttsmør eller makrell i tomat, forklarer hun.
100 gram snacks: Så mye må du trene for å forbrenne det
Og at det utgjør store forskjeller er det liten tvil om. Vi testet fem ulike, vanlige retter og drikker. Her er resultatet:
Differanse: 190 kalorier
Brødskive 1
2 dl lettmelk: 86 kcal
1 grov brødskive: 104 kcal
10 g Bremykt: 74 kcal
10 g majones: 73 kcal
50 g makrell i tomat: 127 kcal
Sum: 464 kcal (+ 3 kcal i agurken)
Brødskive 2
2 dl skummet melk: 66 kcal
1 grov brødskive: 104 kcal
40 g makrell i tomat: 101 kcal
Agurkskiver: 3 kcal
Sum: 274 kcal
Differanse: 170 kcal
Smoothie 1
1,5 dl eplejuice: 63 kcal
25 g avokado: 49 kcal
10 g valnøtter: 67 kcal
0,5 dl kokosmelk: 100 kcal
50 g banan: 41 kcal
25 g jordbær: 8 kcal
Sum: 328 kcal
Smoothie 2
1,5 dl eplejuice: 63 kcal
25 g spinat: 3 kcal
0,5 dl lettere kokosmelk: 34 kcal
50 g jordbær: 17 kcal
50 g banan: 41 kcal
Sum: 158 kcal
Differanse: 259 kcal
Wok 1
100 g brokkoli: 28 kcal
50 g løk: 16 kcal
50 g paprika: 13 kcal
50 g gulrot: 18 kcal
150 g entercote: 300 kcal
2 ss rapsolje: 178 kcal
Sum: 553 kcal
Wok 2
100 g brokkoli: 28 kcal
50 g løk: 16 kcal
50 g paprika: 13 kcal
50 g gulrot: 18 kcal
150 g svinekjøtt: 174 kcal
1 ts rapsolje: 45 kcal
Sum: 294 kcal
Differanse: 405 kcal
Kakao 1
3 dl helmelk: 201 kcal
1 ss sukker: 104 kcal
50 g kokesjokolade: 256 kcal
Sum: 561 kcal
Kakao 2
3 dl lettmelk: 129 kcal
2 ss Sukrin: 0 kcal
1 ss kakaopulver: 27 kcal
Sum: 156 kcal
Differanse: 229 kcal
Brødskive 1
1 grov brødskive: 104 kcal
40 g peanøttsmør: 248 kcal
10 g Bremykt: 74 kcal
Sum: 426 kcal
Brødskive 2
1 grov brødskive: 104 kcal
15 g peanøttsmør: 93 kcal
Sum: 197 kcal
ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.
ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt med Vektklubb!
Les også:
Slik kan du spise billig og sunt (saken er åpen for medlemmer)
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Har du lyst på sjokolade kan en varmende kopp kakao tilfredsstille søtsuget.
Mye væske er det viktigste dagen derpå, men om du vil kombinere drikke med sunnere frokoster har Vektklubb-eksperten noen alternativer til egg og bacon.
Grønn- og plantebasert mat er populært, og godt for både kloden og helsen din. Uavhengig om du vil kutte ut kjøtt eller ikke, er alle enige om at å spise mer grønnsaker er smart.
Går du fort matlei eller trenger inspirasjon til sunne frokoster som legger et godt grunnlag for resten av dagen? Her er tre forslag med Helsedirektoratets kostråd som ramme.
Glem pulverkurer, slankebarer og en konstant rumlende mage. Se hvordan du kan spise deg mett og lettere med helt vanlig og god mat!
Gåtur med frivillig belastning og en fargerik meny, tar du utfordringen?