Matspaneren: Ingers lavkarbobrød

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2012-01-25 13:25

De fleste av dere kjenner nok til Inger Kløkstad, kvinnen bak Ingers rugbrød som ble en kjent og kjær ”landeplage” for en del år tilbake.

Brødet inneholder mindre karbohydrater enn vanlig brød, mer protein og mer kostfiber. Karbohydratinnholdet er omtrent halvparten av vanlig grovbrød, men likevel for høyt for et stengt lavkarbokosthold. Vår matspaner er ingen tilhenger av strenge dietter, men positiv til å bytte ut sukker og hvetemel i et normalt kosthold.

Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren foretrekker den varianten av lavkarbobrødet som man kjøper hos sin lokale baker eller den man baker selv, fremfor butikkvarianten. Dog er sistnevnte mest vennlig for lommeboken.

Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Ingers filosofi er at fiberrikt brød metter godt, og at du dermed spiser, og småspiser, litt mindre. Ingers brød er ikke tilsatt sukker eller fett, og inneholder mye kostfiber. For mer informasjon om Inger Kløkstads brød se ingersbrod.no.

Med jevne mellomrom dukker det opp nye slankedietter og kostholdsfilosofier. I høst var det lavkarbo som var det helt store. En lavkarbodiett kan være så mangt, alt fra kun å begrense karbohydratinntaket noe ved å kutte vekk sukkerholdig mat og halvere inntaket av brød og poteter, til å leve på en streng lavkarbodiett hvor verken fiberrike knekkebrød, melk eller frukt er tillatt. Noen velger imidlertid å fortsette å spise brød, men velger da helst brød med mye fiber og lavt innehold av karbohydrater. I lys av dette kom Inger Kløkstad med sitt nye lavkarbobrød med lite karbohydrater, mer protein og mye kostfiber.

Selv er jeg ingen stor tilhenger av strenge lavkarbodietter hvor man bytter frukt og grove knekkebrød med egg, fløte og bacon, men jeg er samtidig positiv til at man velger å kutte ut sukker og hvitt hvetemel samt passe på at porsjonene med poteter, ris og pasta ikke blir for store. Som med så mye annet tenker jeg at en middelvei må være mest hensiktsmessig.

Ingers lavkarbobrød ligner på et hvilket som helst kornbrød. Det er luftig og litt ”svampete” i konsistensen. Smaken er ok, men lite spennende. Jeg må innrømme at jeg synes Ingers rugbrød er bedre, og da er de variantene man kjøper hos den lokale bakeren, eller baker selv, mye bedre enn den varianten som Bakers baker for butikker.

Karbohydratinnholdet i brødet er omtrent halvparten av vanlig grovbrød, men likevel såpass høyt at det egner seg dårlig i en streng lavkarbokost (ketogen kost) hvor man skal innta under 20-30 gram karbohydrater daglig.

Pris: cirka 38 kroner.

Næringsinnhold per 100 gram:

Sammenlignet med annet brød:


  • Birkebeinerbrød: 243 kcal, 8,3 gram protein, 2,8 gram fett, 42,4 gram karbohydrat og 6,2 gram kostfiber, 1 skive à 35 gram gir 85 kcal og 14,8 gram karbohydrat

  • Hjembakt grovbrød med ¾ sammalt mel: 223 kcal, 9 gram protein, 1,5 gram fett, 39,3 gram karbohydrat og 7 gram kostfiber, 1 skive à 35 gram gir 78 kcal og 13,8 gram karbohydrat

  • Ingers superrug: 219 kcal, 11,9 gram protein, 5,9 gram fett og 29,7 gram karbohydrat. 1 skive à 35 gram gir 77 kcal og 10,4 gram karbohydrat.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her