UNN DEG EN DESSERT IBLANT: – Hvem vil egentlig ha et liv uten nytelse? Når grunnmuren i kostholdet er bra, kan du øve deg på å bevilge deg noen hundre kalorier i uken med det beste du vet, råder klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson.
UNN DEG EN DESSERT IBLANT: – Hvem vil egentlig ha et liv uten nytelse? Når grunnmuren i kostholdet er bra, kan du øve deg på å bevilge deg noen hundre kalorier i uken med det beste du vet, råder klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson. Foto: Alf Øystein Støtvig / VG

Dessertmagen sitter i hodet

Elisabeth Stigum
Publisert: 2020-01-23 18:02

Hvorfor orker vi dessert selv om vi er stappmette? Og hvorfor har så mange lyst på noe søtt etter middag?

Fordi vi har et nedarvet nytelsessenter i hjernen som «fyser» på fett og søtt, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold.

– Vi har et «driv» fra naturens side, som stammer fra tidenes morgen, til å belønne oss selv med sukker og fett. Våre forfedre ville sikre seg ved å spise litt ekstra, for å være rustet mot hardere dager uten særlig tilgang på mat.

FRISTELSER: Frukt og grønt gir ikke samme nytelse som sjokolade, ifølge hjernen. Her er hjemmelagede mozartkuler av Lise Finckenhagen.
FRISTELSER: Frukt og grønt gir ikke samme nytelse som sjokolade, ifølge hjernen. Her er hjemmelagede mozartkuler av Lise Finckenhagen. Foto: Sara Johannessen / VG

Desserter, kaker og sjokolade er smakfull, energitett mat der sukkeret gir raske kalorier med påfølgende blodsukkerstigning. Dette virker oppkvikkende på kort sikt. Fettet på sin side gir mye kalorier og smak, forklarer ernæringsfysiologen.

Sunn dessert? Lag frossen yoghurtsnacks

– Hadde vi kun spist mat for å dekke daglige ernæringsmessige behov, ville vi ikke hatt appetitt for søt eller fet mat når vi egentlig er mette, med dette er slettes ikke tilfelle for mange, sier Johnson.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Handler ikke om viljestyrke

Reguleringen av kroppsvekten skjer hovedsakelig i hypothalamus, en region i hjernen som blant annet er knyttet til stoffskiftet og forbrenningen.

Under normale forhold holder hypothalamus vekten forbløffende stabil, selv om matinntaket kan variere mye fra dag til dag.

– Senteret i hjernen som styrer hukommelse, belønning og nytelse kalles det cortico-limbiske system. Herfra sendes signaler om lyst og belønning til hypothalamus og gjør at man får appetitt på søtsaker, forklarer Johnson.

Les også: Ikke dropp sjokoladen selv om du slanker deg

Signalene fra nytelsessenteret i hjernen trigges av smak, lukt, følelser og sosiale situasjoner. Det er derfor man kan få vann i munnen når duften av nybakte boller streifer forbi, eller kjenner behov for å trøste seg med is eller kake når noe føles leit.

– Selv om middagen er fortært og magen egentlig er mett, så er ikke nødvendigvis nytelsessenteret tilfreds, forklarer Johnson.

Det er svært vanlig å forbinde sjokolade og kaker med kos og belønning. Grønnsaker har ikke den samme assosiasjonen.

– Hvor sterk denne lysten oppleves varierer fra person til person, men den er helt reell, og handler ikke om at enkelte har svakere viljestyrke enn andre. Noen har rett og slett en sterkere drivkraft mot denne typen mat og opplever en sterkere belønningseffekt av å spise for eksempel sjokolade, sier Johnson.

Vanskeligere etter vekttap

Spesielt etter en vektreduksjon kan lysten på noe søtt oppleves ekstra sterk.

– Nytelsessenteret fyrer av ekstra sterke signaler til hypothalamus, og lysten på kaloritett mat øker. Funksjonen er biologisk viktig, for et vekttap tidligere jo var et tegn på at man manglet mat, sier Johnson.

BELØNNING: Søtt og fett. Det vil kroppen ha.
BELØNNING: Søtt og fett. Det vil kroppen ha. Foto: Magnar Kirknes / VG

Etter en slankeprosess vil kroppen tilbake til den gamle vekten, og jakter derfor på raske kalorier. Derfor sier flere eksperter at det er minst like vanskelig å holde vekten som å slanke seg.

Så hva skal man gjøre når søtsuget oppstår? Ernæringsfysiologen råder deg til å lage en strategi og en plan for å unngå vektoppgang. Johnson har liten tro på at løsningen ligger i å nekte seg alt av fristelser.

– Sjokolade og godsaker er kommet for å bli. Vi kommer alltid til å bli utsatt for situasjoner med fristelser. «Aldri mer»-planene der du kutter ut alle usunne fristelser har dessverre en tendens til å gå i vasken.

Mange klarer å holde seg helt unna godsaker i et par uker, og når man først sprekker er det vanskelig å hente seg inn igjen.

Ettermiddagen verst

Det er gjerne etter middag og på kvelden, når vi er slitne etter endt arbeidsdag, at behovet for belønning melder seg.

Vektklubb har snakket med flere som synes kveldene i sofaen foran TV-en er vanskeligst.

– Jeg får hele tiden lyst til å putte noe søtt i munnen. Da hjelper det å trene, for da unngår jeg hele situasjonen, forteller Gro Kjøsterud (48) fra Hokksund.

Trine Waag Strømsvik (50) fra Meløy får også ekstra lyst på sjokolade på kvelden, men hun har byttet ut sofatid med kveldstur, og spiser heller tørket aprikos enn sjokolade.

– Jeg vet at om ti minutter så er søtsuget i stor grad over, så jeg tar et glass vann og forsøker å avlede meg med noe annet så jeg glemmer det litt, forteller Linn Marie Blom (27) fra Skien til Vektklubb. Hun har som regel sunnere alternativer tilgjengelig eller pusser tennene for å takle suget etter sjokolade på kvelden.

– Det finnes like mange strategier for å håndtere søtsuget som det finnes mennesker. Hver og en må finne ut hva som fungerer for seg, forteller Johnson.

– Det kan være lettere å stå imot fristelser gjennom dagen, når man kan glede seg til en avmålt mengde godsaker og nyte belønningen på kvelden, råder ernæringsfysiologen.

Glad i banansjokolade? 4,5 stk gir 150 kcal.
Glad i banansjokolade? 4,5 stk gir 150 kcal. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Johnsons tips mot søtsug

* Spis regelmessig, unngå å bli skrubbsulten.

* Spis mat som metter: Proteinrik mat og fiberrik mat metter mye mer enn fett.

*Unngå å handle når du er sulten.

* Unngå å ha mange fristelser i hus.

* Lag et system for å ha oversikt og kontroll.

* Litt er OK. Øv deg på å spise små, avmålte mengder av ditt favorittgodteri. For eksempel en remse med tre ruter sjokolade.

* Spis et lite mellommåltid før du går fra jobb eller før du skal handle på butikken.

* Sett frem et fruktfat når du får gjester på besøk.

* Puss tennene etter middag.

* Flytt fokus og gjør ting du synes er gøy, som å spille sjakk, løse kryssord, sudoku, eller gjør håndarbeid.

Tenn lys, finn frem ditt favorittmagasin og nyt en varm kopp te.
Tenn lys, finn frem ditt favorittmagasin og nyt en varm kopp te. Foto: Renathe Lund

* Ha god te, kaffe eller sukkerfrie pastiller tilgjengelig. Lett kakao kan være et godt alternativ til sjokolade.

* Lag en søt smoothie eller en fruktsalat med vaniljeyoghurt for å dekke søtbehovet.

* En liten kule med lettis eller yoghurtis med vanilje- eller sjokoladesmak inneholder ca 70-110 kcal. En kule sorbetis inneholder omtrent 50-80 kcal.

* Lag gele av sukkerfri saft eller av frukt og bær.

* Unngå å ha en haug med fristelser tilgjengelig, kjøp inn sjokolade eller annen dessert den dagen du skal spise det.

Artikkelen ble første gang publisert på Vektklubb 15. desember 2013, men er gjennomgått på nytt og godkjent av klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her