NED I VEKT: En sterk viljestyrke for å motstå fristelser er alfa omega for deg som har som mål å gå ned i vekt.
NED I VEKT: En sterk viljestyrke for å motstå fristelser er alfa omega for deg som har som mål å gå ned i vekt. Foto: NTB scanpix

Slik kan du trene opp viljestyrken

Camilla Lorentzen
Publisert: 2016-09-05 16:28

Roy Baumeister mener at viljestyrken ikke er noe man har hele tiden, men en evne som svekkes over tid. Her får du noen grep som gjør at du kan spare på og trene opp viljestyrken.

Vi har alle opplevd det: Dagen starter på best mulig måte med en sunn og god frokost, salat til lunsj og en skyr på veien hjem. Mestringsfølelsen er til å ta og føle på når treningsøkten er fullført for dagen, men i det man entrer den velkjente sofastillingen litt senere på kvelden begynner tankene å vandre. Hadde det ikke vært litt godt med en liten sjokoladebit? Er det egentlig så viktig å nå det målet du har satt deg, eller kan det vente?

Lær deg å kontrollere inntaket: Enkle triks for å spise mindre

Altfor ofte ender vi dessverre opp med å besvare disse spørsmålene på en måte som tilfredsstiller det akutte behovet der og da, til forargelse senere på kvelden og i dagene som følger. Vi plager oss selv med tanker om at vi ikke mestrer, og at viljestyrken er ikke-eksisterende. Men skal vi tro den amerikanske psykologiprofessoren Roy Baumeister er sannheten faktisk en helt annen.

Baumeister står bak boken «Willpower» og han forklarer den mye omtalte viljestyrken på en litt ukjent måte: Han mener at viljestyrke ikke er noe man har hele tiden, men heller en evne som svekkes jevnlig i løpet av en dag, uke eller måned.

Ti tips: Slik finner du treningsmotivasjon i vintermørket

SUNN SNACKS: Grønnkålchips er næringsrik snacks som er enkel å lage selv. FOTO: Jørgen Braastad/VG
SUNN SNACKS: Grønnkålchips er næringsrik snacks som er enkel å lage selv. FOTO: Jørgen Braastad/VG

Ifølge Baumeister kan man tenke at man starter dagen med et glass fylt til randen med viljestyrke, og de fleste har helt sikkert opplevd at det å velge en sunn frokost ikke er det aller vanskeligste. I løpet av dagen blir vi derimot utsatt for ulike prøvelser og fristelser, slik som en godteskål på jobben (som selvsagt har alle favorittbitene dine), et vanskelig møte med en ufyselig sjef eller skrikende barn i butikken, som fort kan føre til at glasset går fra halvfullt til tomt. Da er det kanskje ikke så rart at sjokoladeskuffen vinner.

Heldigvis finnes det noen enkle grep for både å spare, og trene opp viljestyrken på. Med disse tipsene kan du kanskje klare å nå målet ditt en gang for alle:

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

1. Planlegg måltidene i forkant

Dersom du slipper å stå i kantinen og vurdere om du skal gå for kylling og potet eller lasagne, vil mye være gjort. Det samme gjelder for dagens resterende måltider: Ha en plan, gjerne for en hel uke, så vil valgene bli mye færre.

2. Legg handleturen til de dagene i uken hvor du vet at du har overskudd

Det å ta turen innom butikken fredag ettermiddag etter jobb er kanskje det dummeste vi gjør. Et godt tips er å ta storhandelen på mandager og helgeinnkjøpene på torsdager.

3. Spis godt i løpet av dagen

På den måten slipper du å gå rundt sulten. Baumeister hevder nemlig at glukosenivået i hjernen kan påvirke viljestyrken din. Du har kanskje merket at det er vanskeligere å si nei om magen rumler?

4. Unngå å oppbevare fristelser hjemme

Ingenting er vanskeligere enn å holde seg unna godteskuffen når viljestyrken er som lavest. Ved å ikke kjøpe inn godteri, har du heller ikke godteri liggende hjemme. Dermed kan du unngå å falle for den unødvendige godteskuffen.

5. Oppsøk situasjoner hvor du vet du må jobbe litt for å holde deg til planen

Men bare når du har overskudd. På denne måten kan du trene opp viljestyrken din litt og litt, slik at du i fremtiden har enda mer å gå på.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Spar kalorier – lag ditt eget potetgull

Sunn, hjemmelaget lørdagssnacks

Mat- og treningsplan for en sunn måned

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her