ALT ELLER INGENTING? Det er feil strategi å tenke ja-mat og nei-mat når du skal ned i vekt. Ofte må du kutte ned på fet og kaloritett mat, for det går ikke å spise for eksempel potetgull hele tiden når du slanker deg. Men du kan spise potetgull om du begrenser deg, eller finner noen litt sunnere alternativer.

Gjør det selv: Sunn snacks

Publisert: 2014-06-13 18:15

Må du ha potetgull når du ser på TV? Det kan fort bli en kaloririk affære.

Om du vil ned i vekt er første bud å redusere på inntaket av snacks og søtsaker. Dette er mat som inneholder mye energi, men forsvinnende lite næringsstoffer kroppen din trenger for å fungere optimalt. Det betyr ikke at du må kutte ut alt du forbinder med «kosemat». Jo mer restriktiv du er i matveien, jo vanskeligere er det å holde på kostholdet over tid.

Sunne fristelser: Hvor sunn er egentlig grønnsaks-pizza?

Vektklubb har funnet frem seks lettvinte og smakfulle snacksalternativer, slik at du kan hygge deg, uten at det vises på vekten.

Spicy tortillachips

Hjemmelagede tortillachips er digg - og du sparer kroppen for usunt frityrfett.

100 gram = 290 kcal

Laget av fullkornstortilla, enkelt og raskt. Matblogger Nussara Guldberg, bak bloggen Just Another Food Story, viser deg hvordan her.
Er gresk yoghurt bedre enn vanlig yoghurt? Test av Synnøve gresk yoghurt

Hjemmelaget salsa

Tomat er proppfull av antioksidanten lykopen. Enkelte studier har vist at lykopen kan beskytte mot enkelte typer kreft, spesielt prostatakreft.

100 gram = 23 kcal

Digg som tilbehør til stangselleri eller hjemmelagde tortillachips. Mat- og treningsblogger Hilde Kyllo, bak Bondefroken har laget denne smakfulle salsaen.

Du trenger:
3 tomater
1/2 lime
1/2 rødløk
3 fedd hvitløk
1 ts finhakket chili
salt og pepper etter smak

Slik gjør du det: Finhakk alle ingrediensene og bland sammen, utenom limen for den skal du bare skvise over blandingen. Smak til med salt og pepper. Ønsker du den helt «smooth» kan du kjøre blandingen sammen med en stavmikser.

Fikk du med deg? Syv grunner til å starte dagen med en smoothie.

Røstet og krydrede kikerter

Ja, man bruker litt lengre tid enn å åpne potetgullpose, men det er garantert verdt anstrengelsen, lover Nussara Guldberg som har laget snacksen.

100 g = 152 kcal

Ikke bare er kikerter proppfulle av nyttige næringsstoffer som kroppen nyter god av, men de inneholder under en tredjedel av kaloriene sammenlignet med potetgull.

Slik lager du de

Grønnsaksstaver med mager dipp

Dipp kan lages med ferske urter, løk, hvitløk, chili, lime eller søt shilisaus. Eller du kan rett og slett bare røre ut dippulver for å få din favorittsmak.

100 gram = ca 35 kcal

Kutt opp gulrot, agurk, stangselleri, paprika og andre grønnsaker og server med en dipp laget på yoghurt naturell eller mager kesam. Ha dine favorittkrydder oppi eller bruk en dippblanding. Så sunt at du nesten kan spise ubegrenset av det.

Spekemat med frukt og bær

Pynt også med friske urter som basilikum og mynte. Det gir frisk farge og spennende smak.

100 gram = ca 85 kcal

Å blande søte og salte smaker, som melon og spekeskinke, er en populær og veldig god kombinasjon. Velg spekematen med minst synlig fett, og less på med frisk frukt og bær.

Popcorn

Slik ser 150 kcal ut. På fatet ligger cirka 30 gram popcorn.

100 gram = ca 450 kcal

Om valget står mellom potetgull og popcorn, gå for popcorn. Per hundre gram, inneholder popcorn og potetgull omtrent like mange kalorier, cirka 550 kcal. Forskjellen ligger i volumet.

Det finnes også lettversjoner av mikropopcorn som har mindre fett en den vanlige varianten.

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Isen du kan spise hver dag!

Naturens sunne smågodt

Smarte og sunne grillspyd

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her