Fristende og fargerik sommermeny til under 1300 kalorier
Spis godt og sunt mens du enkelt passer på kaloriene. Følg dagsmenyen med fire måltid og et mellommåltid.
Det trenger ikke å være vanskelig eller tidkrevende å oppgradere matpakken. Her har vi samlet mange spennende oppskrifter som passer like godt som jobbniste, turlunsj eller helgefrokost.
Proteinrundstykker
Bloggeren Eirin Kristiansen lager mange fristende og sunne oppskrifter. Disse rundstykkene lover vi er gode. De kan nytes med det pålegget du liker best.
136 kalorier per stykk, oppskriften tilsvarer ti rundstykker
Dette trenger du:
4 egg
En klype salt
375 g cottage cheese
1 ts bakepulver
375 g havregryn
Eventuelt sesamfrø til toppen
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 grader.
2. Ha alle ingrediensene unntatt sesamfrøene i bollen. Kna og bland det sammen til en jevn masse.
3. Del opp i cirka ti runde rundstykker og strø sesamfrø på toppen. Stekes i 25-30 minutter til de er gylne. Topp med det pålegget du liker best.
Oppskrift og foto: Eirin Kristiansen
Ja - egg er kjempegodt som pålegg, men det smaker også nydelig som wrap. Fyll eggewrappen med det pålegget du liker best.
191 kalorier per porsjon, oppskriften tilsvarer to porsjoner
Dette trenger du:
3 stk egg
2 ss vann
1⁄ 4 ts salt
1 ss margarin
1 håndfull ferdigkuttet salatblanding
3 skiver roastbiff
Slik gjør du:
1. Visp sammen egg, vann og salt.
2. Varm en stor stekepanne til høy varme, ha i margarin. Når margarinen slutter å frese helles eggeblandingen over. La den stå til den stivner. La den stivne som en flat pannekake. Skru varmen ned litt, hvis det blir for varmt.
3. Trekk stekepannen av platen og legg eggepannekaken over på en fjøl eller en tallerken. Fyll med salat og roastbiff. Rull sammen til en rull. Del den gjerne i to eller flere biter.
Oppskrift og foto: MatPrat
Omelettmuffins er supre å ta med på jobb. Lag mange i sammen slengen slik at du har til en senere anledning.
4 porsjoner - 351 kalorier per porsjon
Dette trenger du:
6 stk egg
6 ss melk
150 g ferdigrevet ost
150 g spekeskinke
1 bunt liten frisk timian
1⁄ 2 stk purre
Slik gjør du:
1. Sett stekeovnen på 180 grader. Smør muffinsbrettet/-formene med litt olje, kle med bakepapir (klipp litt store firkanter) eller med muffinsformer i papir. Pass på at papirkanten er over formene.
2. Del purre i tynne skiver. Del opp spekeskinke i mindre biter. Riv osten eller bruk ferdig revet.
3. Visp egg og melk, tilsett ost og de andre ingrediensene. Bland godt sammen.
4. Fyll muffinsformene nesten fulle, pass på at ingrediensene fordeles nogenlunde likt.
5. Stek omelettene midt i ovnen i cirka 15 minutter, til de såvidt har stivnet. Avkjøl litt før du løfter dem ut av formen med en skje.
Oppskrift og foto: MatPrat
Raske wraps med kylling og avokado
Prøv fram med eget pålegg, eller bruk lomper som et alternativ. Husk at oppskriften er høy i kalorier på grunn av avokadoen, men dette er gode fettsyrer.
Cirka to porsjoner: 348 kalorier
Dette trenger du:
2 stk hvetetortilla
2 ss smøreost
2 skiver kyllingpålegg naturell
1 stk avokado
½ stk rød paprika
½ stk gul paprika
Slik gjør du:
1. Smør tortillaene med et tynt lag med smøreost.
2. Legg på kyllingpålegg, skiver av avokado og strimler av paprika.
3. Rull tortillaene sammen og del i to.
4. Pakk wrapsen inn i matpapir og legg i matboksen.
Oppskrift og foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no
To porsjoner à 467 kalorier
Dette trenger du:
Dressing:
1/2 potte frisk basilikum
1 ss olje
3 ss rømme
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
Salat:
1/2 bukett brokkoli
1 dl quinoa
2 dl vann til koking
1/2 stk mango i små terninger
2 stk finhakket vårløk
1/2 pakke babyspinat (á 65 g)
ca. 200 g varmrøkt laks
2 ss krutonger
4 stilker frisk timian (kan sløyfes)
Slik gjør du:
1. Kjør basilikumblader og olje sammen med en stavmikser eller i en liten hurtighakker, bland inn rømme og smak til med salt og pepper. Hell dressingen i bunnen på er stort glass med lokk.
2. Kok quinoa i en liten kjele med vann etter anvisning på pakken. Avkjøl.
3. Del brokkoli i små buketter og legg dem ned i glasset.
4. Ha den avkjølte quinoaen i glasset og legg i mangoterninger, vårløk og spinatblader.
5. Del fisken i små biter og legg den over spinaten i glasset før du tar på litt krutonger og eventuelt noen friske urter. Spis med en gang eller skru på lokk.
Oppskrift og foto: MatPrat
Denne grøten er perfekt å lage dagen i forveien, og holder deg mett lenge. Tips: Bruk et tomt syltetøyglass med skrukork, så har du en helt tett beholder til skogsturen.
2 porsjoner, 323 kcal per porsjon
Dette trenger du:
2 dl havregryn
2 dl melk
2 dl frosne blåbær
1 dl kokosmasse (gjerne i flak)
1 dl mager kesam med vaniljesmak
Slik gjør du:
1. Ha havregryn og melk i et glass eller en annen beholder med lokk. Tilsett kokosflak og halvparten av blåbærene.
2. Ha på lokk, og sett glasset i kjøleskapet til neste morgen.
3. Rør rundt i grøten før servering, tilsett vaniljekesam eller yoghurt. Server med ekstra blåbær.
Oppskrift og foto: MatPrat
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Spis godt og sunt mens du enkelt passer på kaloriene. Følg dagsmenyen med fire måltid og et mellommåltid.
Vektklubb-ekspert Silje Bjørnstad viser hvordan du enkelt kan lage sunne matpakker.
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
En god start på dagen trenger ikke stjele tid på morgenen.
Har du havregryn, egg og cottage cheese kan du raskt lage sunne og mettende proteinrundstykker!
Det skal smake godt å velge sunt!