Bytter du sukkerholdig brus med Frus gjør du et godt valg for helsen. Likevel er brus og flaskevann noe som bør reduseres med tanke på miljøet.

Matspaneren tester Frus: – Ikke automatisk sunt uten sukker og kalorier

Publisert: 2022-05-27 13:23

Bedre enn sukkerholdig brus, konkluderer matspaneren. Men det er et men ...

Ringnes har kommet med en ny serie kullsyrevann i Farrisfamilien som de har kalt Frus. Navnet Frus gjenspeiler at dette er en blanding av Farris og brus. Ringnes skriver på nettsidene sine at Farris Frus har søt og fyldig smak, men er samtidig helt uten sukker og kalorier. Dette måtte Matspaneren ta en nærmere titt på.

Innhold:

Farris Frus inneholder naturlig mineralvann, vann, kullsyre, sitronsyre, 1 prosent juice fra konsentrat, farge i form av sort gulrotekstrakt og safrantistelekstrakt, invertsukker, naturlige aromaer, søtstoffene aspartam og acesulfam K, samt konserveringsmidlene natriumbenzoat og kaliumsorbat.

Les mer om disse tilsetningsstoffene lenger ned.

Pris: Cirka 20 kroner for en halvliters flaske.

Hva smaker det?

Jeg er glad i de smaksatte variantene av Farris Bris. Særlig den med fersken og appelsin er en favoritt. Jeg har imidlertid aldri vært særlig glad i smaksatt vann tilsatt søtsmak. Og dette er jo i den gaten, men Frus har kullsyre i tillegg. Jeg synes Frus smaker som tynn og kunstig søtet saft med kullsyre. «Not my cup of tea» altså, men jeg tror nok at de som liker søtet og smaksatt vann også vil like denne.

Ungene sa også at det smakte litt tynn saft, men de drakk i alle fall opp resten av de to flaskene jeg hadde kjøpt inn for å teste. Hun ene mente at bringebærbrusen var veldig god.

Tidligere testet: Sparkling økologisk limonade

På lik linje med brus, er Frus noe du bør drikke til spesielle anledninger, ikke til hverdags.

Fakta om tilsetningsstoffene:

Natriumbenzoat er natriumsaltet til benzosyre og benyttes som konserveringsmiddel. Det har E-nummer E211. Det tilsettes i drikkevarer for å hindre vekst av mikroorganismer som sopp og bakterier. Det antas å være ufarlig i de mengdene som er vanlig å bruke, men større mengder kan gi overfølsomhetsreaksjoner og være uheldige for små barn i vekst. I naturen finnes natriumbenzoat i store mengder i tyttebær.

Kaliumsorbat er kaliumsaltet av sorbinsyre og benyttes som konserveringsmiddel. Kaliumsorbat hindrer oppvekst av sopp. Kaliumsorbat er et mye brukt tilsetningsstoff og antas å være ufarlig i de mengdene som er vanlige å bruke. Kaliumsorbat finnes naturlig i noen bær, men produseres syntetisk for bruk i matindustrien.

Aspartam er det mest brukte kunstige søtningsmiddelet og har vært gjenstand for omfattende undersøkelser i om lag 40 år. Aspartam består av to aminosyrer, og er nærmere 200 ganger søtere enn vanlig sukker. Aspartam anses å være trygt å bruke i de mengder som er tillatt i matindustrien. Aspartam er ustabilt ved høye temperaturer og kan ikke brukes i baking og matlaging.

Acesulfam K, eller kaliumacesulfam, har også vært brukt som søtstoff i flere tiår og er i likhet med aspartam nærmere 200 granger søtere enn sukker. Det kan imidlertid smake bittert ved høye konsentrasjoner og blir som regel brukt samme med andre søtstoffer.

Kostholdseksperter slår fast: – Lettbrus er trygt

Eli Anne Myrvoll Blomkvist er klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb. Hun har også en doktorgrad i ernæring og jobber til daglig ved Sørlandet Sykehuset.

Hvor sunt er det?

Ringnes skriver «Med søt og fyldig smak, men samtidig helt uten sukker og kalorier, er Farris Frus et sunt alternativ når du har lyst på noe godt».

Nuvel, det er ikke automatisk slik at selv om en matvare er uten sukker og kalorier, så blir det et sunt alternativ.

En rekke tilsetninger i form av aromaer, søtstoffer og konserveringsmidler kan vel aldri bli spesielt sunt, hvis definisjonen på sunt er noe som tilfører kroppen nyttige næringsstoffer.

Det er nok likevel bedre å drikke kunstig søtet mineralvann enn å drikke vanlig sukkerholdig brus, for flytende sukkervann er jo ikke noe folk flest trenger drikke altfor mye av. Vil man ha en sunnere tørstedrikk så er jo vanlig vann (litt kjedelig i lengden kanskje, men godt med isbiter i), alternativt kullsyreholdig vann kun tilsatt aroma av frukt/bær, som for eksempel Farris Bris og lignende, mye bedre alternativer.

Ned i vekt: Drikker du bør droppe

– Jeg tror nok at de som liker søtet og smaksatt vann også vil like disse, skriver matspaneren.

Hvor bærekraftig er det?

Å produsere, tappe på plastflasker, frakte og selge flaskevann er jo ikke spesielt bærekraftig når vi vet at vi i Norge er så heldige at de aller fleste har utmerket springvann i kranen. Drikker du en flaske kjøpevann går det med 1500 ganger mer energi enn hvis du drikker vann fra springen (Østfoldforskning, tall fra 2003, har ikke funnet nyere tall, men det er ingen grunn til å tro at tallene ser så veldig mye annerledes ut i dag.)

Vann på flaske fører også med seg betydelig høyere klimautslipp enn springvann. Det er estimert at klimautslippet for springvann ligger på nær null CO₂-enheter per liter, mens tilsvarende utslipp for flaskevann er om lag 80 CO₂-enheter per liter.

Det går med tusenvis av tonn med plast i drikkevareproduksjonen hvert år bare i Norge. Ringnes skriver på sine nettsider at de jobber med å redusere andelen ny engangsplast og øke andelen resirkulert plast til sine drikkevarer. Heldigvis er vi nordmenn flinke til å pante. I 2020 gikk 1,4 milliarder plastflasker og bokser til resirkulering (men det sier jo litt om hvor høyt forbruk vi har av flasker og bokser også da).

Frus finnes i skrivende stund i smakene bringebær (den røde) og tropiske frukter (den gule på bildet).

Næringsinnhold per 100 ml (1 dl) vare:

Energi: 2 kcal
Fett: 0 gram
Karbohydrat: 0,2 gram
Protein: 0 gram
Salt: 0,06 gram

Sammenlignet med lignende drikkevarer:

  • Coca-Cola (med sukker): 42 kcal, 0 gram fett, 10,6 gram karbohydrat, 0 gram protein og 0 gram salt.
  • FuzeTea iste med fersken og hibiscus (inneholder sukker og søtstoffet steviolglykosid): 19 kcal, 0 gram fett, 4,3 gram karbohydrater, 0 gram protein og 0 gram salt.
  • Telemark Bonaqua Sport med mango og te (tilsatt fruktose og 0,2 prosent mangojuice): 10 kcal, 0 gram fett, 2,2 gram karbohydrat, 0 gram protein og 0 gram salt.
  • Fun light bringebær (inneholder søtstoffene sukralose og acesulfam K): 1 kcal, 0 gram fett/karbohydrat/protein/salt.
  • ZERoh! saft villbringebær (inneholder søtstoffene sukralose, steviolglykosid): 0,8 kcal, 0 gram fett/karbohydrat/protein/salt.
  • Imsdal bringebær (tilsatt naturlig aroma og konserveringsmiddel): 0 kcal, 0 gram fett/karbohydrat/protein/salt.
  • Farris Bris: 0 kcal, 0 gram fett/karbohydrat/protein, 0,06 gram salt

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her