LAVKALORI: Yoghurt-begeret inneholder ikke noe tilsatt sukker, lite fett og dermed få kalorier.
LAVKALORI: Yoghurt-begeret inneholder ikke noe tilsatt sukker, lite fett og dermed få kalorier. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspaner: Gresk yoghurt fra Synnøve Finden

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2019-04-10 15:25

Begeret kunne godt vært større, så den kunne brukes som et måltid i seg selv, konkluderer Matspaneren. 

Selv om man kan få inntrykk av at det er en økende bevissthet rundt sukkerinntaket i befolkningen, og forbruket av sukker faktisk har minsket de siste årene, så er det ikke til å komme bort fra at mange fortsatt spiser mer sukker enn anbefalt. Da er det fint at det kommer stadig nye matvareprodukter med mindre eller ikke noe tilsatt sukker. Den neste «sukkerfrie» nyheten jeg har sett nærmere på er Synnøve Finden Gresk yoghurt uten tilsatt sukker.

Innhold:

Jeg skriver «sukkerfri» i hermetegn, for det er jo ikke automatisk slik at et produkt blir sukkerfritt selv uten tilsatt sukker. Mange matvarer har et naturlig innhold av sukker (enkle sukkerarter) fra for eksempel melk eller frukt. Som er tilfellet med yoghurt hvor sukkerarten er laktose, i tillegg til fruktose hvis det er tilsatt frukt eller bær i produktet. Den nye greske yoghurt-varianten i små porsjonsbegre er ikke tilsatt ekstra sukker, men er søtet med søtstoffene aspartam og acesulfam K, noe som gjør at innholdet av sukkerarter og kalorier blir lavere enn i yoghurt med tilsatt sukker.

Synnøve Gresk yoghurt med kokos eller blåbær inneholder 84 prosent yoghurt av skummet melk og 16 prosent kokosblanding eller blåbærblanding. I tillegg er det noe stivelse, stabilisatorer, aroma, surhetsregulerende middel og, som nevnt, søtstoffer.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hva smaker det?

Jeg liker den fyldige, nesten puddingaktige konsistensen som gresk yoghurt har. Personlig er jeg veldig glad i smaken av kokos, men av disse to yoghurtene synes jeg faktisk blåbærvarianten er den mest vellykkede, med passe sødme, lett syrlighet, mye blåbær og en lite framtredende smak av kunstige søtningsmidler.

Hvor sunt er det?

Yoghurten er laget av skummet melk og har dermed et lavt fettinnhold i utgangspunktet, men yoghurten med kokossmak inneholder noe fett (for det meste mettet fett) fra kokosblandingen. Fettinnholdet er likevel ikke høyere enn i vanlig lettmelk. I blåbærvarianten er fettinnholdet lik 0. Proteininnholdet er ofte litt høyere i greske yoghurttyper enn i vanlig yoghurt. Denne varianten har et proteininnhold på omtrent 5,5 prosent.

Denne nye greske yoghurten er altså både fattig på fett og sukker, og dermed fattig på kalorier. I tillegg er begeret veldig lite (kun 100 gram), så dette er noe man kan spise uten at det utgjør noe særlig i kaloribudsjettet gjennom dagen. Jeg vil holde en knapp på blåbærvarianten som den sunneste, da den ikke har mettet fett, og hvis man er heldig så kanskje det er noen antioksidanter eller andre sunne plantestoffer fra blåbærene i denne. (Det er vanskelig å vite hvor mye av blåbærenes sunne stoffer som faktisk er igjen og blir tatt opp i kroppen etter at blåbærene er behandlet og blandet i et melkeprodukt, men det er trolig noe mer «sunt» i den enn det er i kokosblandingen)

MELLOMMÅLTID: Topp yoghurten med nøtter eller spis en frukt ved siden av, så passer den som et lite måltid.
MELLOMMÅLTID: Topp yoghurten med nøtter eller spis en frukt ved siden av, så passer den som et lite måltid. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Begeret er så lite at den greske yoghurten fint kan fungere som en liten dessert eller kveldssnack når du bare har lyst på noe, men egentlig ikke behøver mat. Porsjonen er litt for liten til å kunne fungere som et måltid i seg selv, men hvis du putter noen nøtter på toppen eller spiser yoghurten sammen med en frukt eller lignende, så kan yoghurten passe fint som et lite mellommåltid i løpet av dagen. Jeg er usikker på hvorfor Synnøve Finden har valgt en såpass liten enhet til en lavkalori-yoghurt. Denne yoghurten er så lav på kalorier at den godt kunne vært i et større beger så den kunne fungert som et litt mer mettende mellommåltid. Den ville uansett vært et godt alternativ for de som ønsker å spare på kaloriene for å gå ned i vekt.

Pris: cirka 14 kroner for et beger á 100 gram

Flere matspanere finner du på Vektklubb eller ved å følg @matspaneren på Instagram.

Næringsinnhold

(per enhet som er 100 gram)

Gresk yoghurt kokos: 56 kcal, 1,3 gram fett hvorav 1 gram mettet fett, 5,5 gram karbohydrat og 5,6 gram protein.

Gresk yoghurt blåbær: 48 kcal, 0 gram fett, 6,3 gram karbohydrater og 5,5 gram protein.

Sammenlignet med lignende produkter:

(Per 100 gram og per enhet)

• Synnøve Gresk yoghurt jordbær: 74 kcal, 0,9 gram fett, 11 gram karbohydrat og 5,5 gram protein. Et beger á 150 gram gir cirka 111 kcal. Inneholder cirka 6 prosent tilsatt sukker.

(NB! Inneholder gelatin og egner seg ikke for vegetarianere.)

• Skyr pasjonsfrukt klemmepose: 68 kcal, 0,2 gram fett, 5 gram karbohydrat og 10 gram protein. En klemmepose á 140 gram gir cirka 95 kcal. Ikke tilsatt sukker, inneholder søtstoffer.

• Synnøve Gresk yoghurt naturell: 64 kcal, 2 gram fett, 4,9 gram karbohydrat og 6,7 gram protein. (Finnes kun i store enheter så her må du posjonere selv.)

• Salakis Gresk yoghurt naturell: 134 kcal, 10 gram fett, 5,8 gram karbohydrater og 5,2 gram protein. (Finnes kun i store enheter.)

• TINE Yoghurt Protein Pasjonsfrukt: 82 kcal, 1,8 gram fett, 7,2 gram karbohydrat og 9,2 gram protein. Inneholder 4 prosent tilsatt sukker. (Finnes kun i stor boks á 420 gram. Halve boksen gir cirka 172 kcal.)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her