Syltetøy er ikke det mest næringsrike pålegget du kan velge, men om du først skal ha syltetøy er Smudi er greit valg.
Syltetøy er ikke det mest næringsrike pålegget du kan velge, men om du først skal ha syltetøy er Smudi er greit valg. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren tester Smudi pålegg

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2020-09-02 14:10

Lerum har lansert et nytt pålegg, en slags smoothie i smørbar form til brødmåltidet. Hvor sunt er det egentlig? Vektklubbs matspaner har smakt og testet.

Matspaneren er en artikkelserie der klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, Vektklubbs matspaner, hver måned ser på nye produkter og hvor sunne de egentlig er. Her har hun sett på Smudi pålegg fra Lerum og sammenlignet næringsinnholdet med lignende syltetøy. Her er matspanerens vurdering:

Mange sverger til søtt pålegg på morgenen. Hvis du er en av dem, og samtidig helst vil spise lite tilsatt sukker og kunstige søtstoffer så kan kanskje Smudi-pålegg være noe? Jeg må innrømme jeg ble litt nysgjerrig på Lerum Smudi-pålegg som er relativt nytt i butikkhyllen.

Forrige matspanertest: Sopps hvit pasta med tilsatt fiber

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Innhold:

Lerum Smudi-pålegg kommer i to varianter; en med bringebær og blåbær (heretter kalt blå), og en med jordbær og banan (heretter kalt rød). Begge inneholder 75 prosent frukt og bær. I den blå varianten er dette nærmere bestemt 50 prosent frukt og 25 prosent juice av frukt og bær. I den røde varianten er det 57 prosent frukt og bær og 18 prosent juice.

I tillegg til frukt, bær og juice, inneholder også Smudi-pålegg en relativt stor andel sikorifiber (også kalt inulin), samt noe eplekonsentrat som søtning, pektin (fortykningsmiddel som vanligvis brukes i syltetøy) og konserveringsmiddelet kaliumsorbat.

Fibertilsetning i syltetøy er ikke så vanlig, men jeg ser inulin tilsettes i en del av de sukkerfrie variantene. Inulin tilsettes trolig både for å gi søt smak og en seigere og mer brødskivevennlig variant av smoothie.

Pris: 31 kroner for en tube à 265 gram

På hver halve skive er det cirka 5 gram Smudi-pålegg, Totalt 10 gram som altså er litt mindre enn de 15 gram som er definert som en porsjon på pakningen. 10 gram blå Smudi gir cirka 7,6 kcal og 10 gram rød Smudi gir cirka 7 kcal.
På hver halve skive er det cirka 5 gram Smudi-pålegg, Totalt 10 gram som altså er litt mindre enn de 15 gram som er definert som en porsjon på pakningen. 10 gram blå Smudi gir cirka 7,6 kcal og 10 gram rød Smudi gir cirka 7 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det?

Det smaker faktisk smoothie, sånn kjøpesmoothie som man får kjøpt i små flasker i butikken. Dessverre Lerum, men dette var ikke min greie sånn smaksmessig, men nå er nok ikke voksne, godt over gjennomsnittet matinteresserte kvinner i hovedmålgruppen heller.

Jeg tenker nok at målgruppen til Smudi-pålegg primært er barn og ungdom. Og det er mulig at Smudi-pålegg har sin tilhengerskare allerede, men mine tre barn var ikke villige til å trille 6’er på terningen, hvis de kan velge vil de heller ha Lerums vanlige klemmesyltetøy uten klumper.

Tips: Åtte «hacks» for et sunnere kosthold i småbarnsfasen

Jeg sendte en mail til Lerum for å høre om Smudi-pålegget er blitt så godt mottatt at det blir værende i butikkhyllene en stund fremover. Her er svaret jeg fikk (noe forkortet): «Både forbrukere og handelen er blitt begeistret over Smudi-pålegg. For dem som ønsker masse frukt og bær, men uten sukker og uten kunstig søtning så finnes det ikke noen alternativ i markedet. Serien tar andeler og vi har store planer for neste år. Det tar selvsagt tid å bygge en ny type produkt. Dette er ikke syltetøy, men en ny type pålegg, derfor vil det nok ta noen år før det blir like stort som Klem (red.anm. Lerums moste syltetøy på tube)».

VEKTKLUBBS MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er matspaner for Vektklubb.
VEKTKLUBBS MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er matspaner for Vektklubb. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Hvor sunt er det?

Det kommer an på hva man sammenligner med. Det er nokså udiskutabelt at det alltid vil være sunnest å spise frukt og bær i sin hele og naturlig form.

I rettferdighetens navn så må man vel sammenligne dette med vanlig syltetøy, og hvis du likevel skal ha syltetøy på skiven så er ikke dette noe dårlig valg. Innholdet av frukt og bær er nokså høyt, og selv om juice fra frukt og bær ikke er like sunt som hel frukt og bær, så er det likevel litt mer næringsrikt enn vanlig hvitt sukker. Innholdet av kalorier og enkle sukkerarter i Smudi-pålegget er dessuten ganske lavt.

I tillegg inneholder Smudi-pålegget betydelig mer kostfiber enn vanlig syltetøy. Å øke fiberinntaket i kostholdet er jo stort sett positivt, men inulin er høy Fodmap, noe som kan være greit å vite for dem som har irritabel tarm og reagerer på fruktaner.

Avkrefter sukkermyte: – Ikke for mye sukker i frukt

Sammenlignet med en del vanlige typer syltetøy med relativt lav andel bær og høy andel tilsatt hvitt sukker, slik som for eksempel de vanlige typene klemmesyltetøy på tube, så er dette Smudi-pålegget et bra valg som fint kan stå på frokostbordet.

Det finnes imidlertid etter hvert mange andre typer syltetøy på markedet som har veldig høy andel bær og lite eller ingen tilsatt sukker (se sammenligningen nedenfor). Nå er kanskje ikke Smudi-pålegg og syltetøy helt det samme da, selv om bruksområdet er likt.

Det er faktisk litt forskjell på de to ulike variantene Smudi-pålegg når det kommer til kalori- og karbohydratinnhold. Den røde varianten med jordbær og banan har minst karbohydrater og kalorier.
Det er faktisk litt forskjell på de to ulike variantene Smudi-pålegg når det kommer til kalori- og karbohydratinnhold. Den røde varianten med jordbær og banan har minst karbohydrater og kalorier. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Husk bare på at både Smudi-pålegg og syltetøy er relativt lite næringsrikt sammenlignet med for eksempel ost, egg og fiskepålegg, så en variasjon i påleggsutvalget kan være lurt, særlig hvis brødmåltider utgjør en stor andel av måltidene dine i løpet av en dag.

Andre pålegg matspaneren har testet: Peanøttsmør, Plantego’ grønnsakspålegg, Vita hjertego’ grønnsakpostei og Mills polarkaviar.

Syltetøy eller Smudi-pålegg utgjør ingen erstatning for frukt og bær i de anbefalte «fem om dagen», så glem ikke å spise nok frukt, bær og grønnsaker gjennom dagen.

Næringsinnhold per 100 gram:

• Smudi-pålegg bringebær og blåbær (blå):
Energi: 76 kcal
Fett: 0,4 gram
Karbohydra: 11,8 gram
Protein: 0,6 gram
Kostfiber: 11,4 gram

En porsjon definert som 15 gram gir 11,4 kcal.

• Smudi-pålegg jordbær og banan (rød):
Energi: 71 kcal
Fett: 0,2 gram
Karbohydrat: 10,9 gram
Protein: 0,4 gram
Kostfiber: 11,9 gram

En porsjon (15 gram) gir 10,6 kcal.

Sammenlignet med andre syltetøytyper:

Rangert fra høyest til lavest kalorinivå

• Lerum jordbærsyltetøy «original» (40 prosent bær): 176 kcal, 0,1 gram fett, 42,6 gram karbohydrater og 0,2 gram protein.

• Lerum Klem mosa jordbær (40 prosent bær): 175 kcal, 0,1 gram fett, 42,6 gram karbohydrat, 0,2 gram protein. Kostfiber ikke oppgitt.

• Lerum Klem mosa bringebær (40 prosent bær): 173 kcal, 0,2 gram fett, 41,3 gram karbohydrat, 0,4 gram protein. Kostfiber ikke oppgitt.

• First Price bringebærsyltetøy (andel bær ikke oppgitt): 169 kcal, 0,2 gram fett, 40 gram karbohydrater, 0,4 gram protein og 3 gram kostfiber.

• Nora hjemmelaget jordbærsyltetøy (60 prosent bær): 145 kcal, 0,1 gram fett, 35 gram karbohydrat, 0,3 gram protein og 1,5 gram kostfiber.

• Eldorado jordbærsyltetøy (60 prosent bær): 136 kcal, 0,2 gram fett, 32 gram karbohydrat, 0,5 gram protein og 1,9 gram kostfiber.

• Lerum «heimefrå» bringebær (60 prosent bær): 131 kcal, 0,2 gram fett, 29,9 gram karbohydrat, 0,7 gram protein og 2,9 gram kostfiber.

• Nora rørte jordbær (82 prosent bær), frysevare: 96 kcal, 0,2 gram fett, 23 gram karbohydrater, 0,4 gram protein og 6 gram kostfiber.

• Nora «naturlig lett» jordbær «mer bær mindre sukker» (54 prosent bær): 130 kcal 0,1 gram fett, 31 gram karbohydrat, 0,3 gram protein og 1,5 gram kostfiber. (Merk: 54 prosent bær er faktisk mindre enn mange andre typer syltetøy så skjønner ikke hvorfor det heter «mer bær»)

• Nora 80 prosent jordbær uten tilsatt sukker (inneholder søtstoffet sukralose og maltitol): 53 kcal, 0,2 gram fett, 15 gram karbohydrat, 0,4 gram protein. Kostfiber ikke oppgitt.

• Lerum jordbærsyltetøy «Utan tilsett sukker» (40 prosent bær, inneholder søtstoffet sukralose): 48 kcal, 0,1 gram fett, 4 gram karbohydrat, 0,2 gram protein og 14,4 gram kostfiber

• Lerum 80 prosent jordbær uten tilsatt sukker (inneholder søtstoffet sukralose): 43 kcal, 0,2 gram fett, 5,6 gram karbohydrat, 0,4 gram protein og 9,3 gram kostfiber.

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

RETTELSE: I etterkant av publisering har Lerum gjort oss oppmerksomme på at vi hadde kjøpt produkter som var feilmerket med for høyt næringsinnhold. Vi skrev først at Smudi blå inneholdt 228 kcal og 46,8 gram karbohydrat per 100 gram, og at Smudi rød inneholdt 182 kcal og 36,4 gram karbohydrat per 100 gram. Det som faktisk gjelder for produktet er oppdatert i teksten. Artikkelen ble oppdatert 4. september 2020.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her