Denne ingrediensen gir færre karbohydrater og saftig grovbrød
Har du rester av poteter etter middag? Bak et brød, da vel!
Søtpotet er elsket av mange, og det er ypperlig å bruke i bakst.
Den tradisjonelle hvitløksbaguetten er elsket av mange og brukes gjerne som middagstilbehør til lasagne, gryteretter og supper. Har du lyst på et sunnere alternativ så har kokk Trude Straume, som står bak bloggen MATpaaMINUTTER, et tips til deg: Knallgode og grove baguetter med søtpotet.
Oppskriften, som hun deler med Vektklubbs lesere, har mer fiber og næringsstoffer enn baguetter laget på siktet hvetemel.
I følge Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt, har søtpotet et lavt fettinnhold og høyt innhold av beta-karoten. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Søtpotet er også en kilde til kalium og kopper. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
– Baguettene er nydelige og mettende som tilbehør til varme supper eller gryterett, forteller Straume.
Til to baguetter trenger du:
2 stk søtpotet, ca 300 gram
2 ss flytende honning
350 g hvetemel
200 g fibra fullkornshvetemel
½ ts salt
½ pk tørrgjær
1 ts fenikkelfrø
2 ss olivenolje
2 dl lettmelk
1,5 dl lunkent vann
Solsikkekjerner til å strø på toppen
Slik gjør du det:
1. Skrell og kok søtpotetene møre og mos dem dem stavmikser eller bruk en gaffel. Ha i honning og fennikelfrø.
2. Bland i alt det tørre og ha i lunkent vann, lunken melk og olje. Elt deigen godt, i minst 10 minutter på bakebordet. Eller kjør i kjøkkenmaskinen på lav hastighet i 10-15 minutter.
3. La deigen heve seg til dobbel størrelse, tar ca. 1 time, gjerne noe lengre. Legg gjerne et vått og varmt håndkle over bakebollen og sett den til heving.
4. Del deigen i 4 emner og rull ut 4 lange emner. Flett sammen to og to ved å legge brette de over hverandre og legg skjøtene under i endene.
5. Etterheves i 25-30 minutter. Pensle med melk og strø på solsikkekjerner.
6. Forvarm ovnen til 210 grader. Stekes i omtrent 25 minutter. Eller til de blir gyllenbrun. Når du hører en hul lyd ved å dunke under brødene, er de ferdige. La de kjøle seg ned på rist noen minutter før servering.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Har du rester av poteter etter middag? Bak et brød, da vel!
Med enkle grep kan du gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av næringsstoffer.
Den stakkars poteten har fått hard medfart som den store «karbo-synderen» i diverse dietter og slanketrender, men det er ikke poteten som gjør «fries» til junkfood.
Derfor er det lurt å ha kesam i kjøleskapet når du vil ned i vekt.
Nussara Guldberg er opptatt av at maten hun lager er full av næring og å få mest mulig ut av råvarene, også i julebaksten. Her deler hun sine tips til litt lettere juledesserter.
Ut med kjøttdeigen, inn med blomkål. Her er to sunne oppskrifter på blomåltaco og pizza med sopp og blomkål som både smaker godt og metter.