Deltagerne som skal dele om livsstilsendring, og ekspertene som støtter. Fra venstre: Isabel Kjos, Tore Gundersen, kostholds- og treningsekspert Silje Bjørnstad, klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm, mental coach Fredrik Tandberg Nilsen og Miriam Haueng.

10 uker med Vektklubb: Ekspertene som hjelper deltagerne

Publisert: 2021-11-03 10:09

Tore, Miriam og Isabel skal dele livsstilsreisen i 10 uker. Her er ekspertene som støtter dem.

Det er like før månedsskifte oktober til november og de tre deltagerne i «10 uker med Vektklubb» skal møte Vektklubbs eksperter, Anette Skarpaas Ramm og Silje Bjørnstad, samt tidligere Vektklubb-medlem Fredrik Tandberg Nilsen for første gang.

– Jeg hadde 10.000 sommerfugler i magen da jeg satt på flyet på vei ned til Oslo, og jeg føler meg så heldig som får ta del i dette prosjektet, skrev Miriam Haueng (39) fra Mo i Rana på bloggen sin i Vektklubbs forum.

– Jeg gruet meg aller mest til å ta bilder. Jeg har frem til nå ikke sett et eneste bilde av meg selv der jeg har vært fornøyd, sier Isabel Kjos (24) fra Tromsø.

Det er liten tvil om at alle de tre deltagerne i «10 uker med Vektklubb» har tatt flere skritt langt ut av komfortsonen, men med samme ønske om å hjelpe seg selv, og inspirere andre, til en sunnere livsstil og bedre helse.

– Jeg var både spent og nervøs, innrømmer Tore Gundersen (47) fra Blaker.

Les mer om deltagerne som skal dele fra livsstilsreisen!

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Endre vaner

Møtet mellom deltagerne og ekspertene foregikk på VG-huset i Oslo. Allerede etter første kaffekopp kunne tidligere Vektklubb-medlem Fredrik Tandberg Nilsen merke hvor motiverte deltagerne var.

– Isabel, Miriam og Tore er så reflekterte og opplyste, mye mer enn det jeg var da jeg tok et oppgjør med egen livsstil, forteller Nilsen.

Heldigvis «koblet han på» hodet og underveis i prosessen ble Fredrik mer og mer bevisst at livsstilsendring handlet mye om hvordan han hadde det med seg selv og hvilket liv han ville leve.

Slik holder han vekten: Fredriks sunne hverdag

Fredriks erfaring er svært nyttig for medlemmene som selv har mange spørsmål om hvordan de kan få til endring som varer. For det er ikke til å stikke under stol at mange som lykkes med å gå ned i vekt opplever at den store utfordringen ligger i å holde på den nye lavere vekten og vanene.

Sammen og individuelt fikk deltagerne hjelp fra ekspertene til å kartlegge dagens situasjon og lage noen enkle mål innenfor hvert av temaene kosthold, trening og motivasjon.

Ekspertene som hjelper deltagerne med mosjon, motivasjon og kosthold. Fra venstre: Personlig trener og ernæringsrådgiver Silje Bjørnstad, mental coach Fredrik Tandberg Nilsen og klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

Mer grønnsaker

Mange tenker at man må legge om hele kostholdet for å få en sunnere livsstil eller å gå ned i vekt, men klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm advarer mot å gjøre for drastiske endringer.

– Hver enkelt må utgangspunkt i seg selv og finne de sunne grepene som er enkle å gjøre og som «koster lite». I lengden vil små grep ha stor effekt, forteller kostholdseksperten.

Isabel blogg: – Målet er å få på plass en måltidsrytme

Og det er særlig et kostholdsgrep som er enkelt å starte med, som går igjen for de fleste, og ikke bare de tre deltagerne:

– Det kan være smart å få til å spise mer grønnsaker, råder Ramm.

Spesielt om man ønsker å gå litt ned i vekt så kan grønnsaker ta noe av plassen til mer energitett mat, og dermed vil det totale kaloriinntaket minskes.

– Dersom man spiser det samme som før, men også mer grønnsaker i tillegg, vil mer grønnsaker i kostholdet likevel ha en positiv helseeffekt, sier Ramm.

– Nå skal deltagerne registrere hvor mye grønnsaker de spiser i kommende uke, og så ser vi om det blir noen forskjell etter en periode med ekstra fokus på mat vi bør spise mer av, forteller ernæringsfysiologen.

Å spise mer grønnsaker er bra for helsen, uansett om man vil ned i vekt eller ikke. Det er også lettere å spise mer, dersom grønnsakene er oppkuttet, og gjerne med en god dipp til. Den kan du gjøre mager og proteinrik ved å bruke kesam fremfor rømme.

Bytt ut ordet «trening»

Det ble stille i rommet da Ramm tilfeldig i en bisetning kommenterte at én time fysisk aktivitet om dagen har vist seg å være viktig i fasen etter man har gått ned i vekt.

– En hel time om dagen? Hvordan skal man få til det når det går i ett fra klokken syv om morgenen og til åtte om kvelden? spør Tore.

Det er nok flere som kjenner at sofaen frister mer enn trening etter en lang dag med skole, jobb, familieliv og fritidsaktiviteter. Treningsekspert Silje Bjørnstad har et godt råd til andre som sitter store deler av dagen både på jobb, transport og fritid:

– Trening kan være et ord forbundet med negative følelser, så bytt ut ordet «trening» med et ord som du forbinder med noe mer positivt. Det kan være å gå tur, bevegelse, mosjon, trim eller aktivitet, oppfordrer hun.

Tores blogg: – Har meldt meg på Halvbirken

For det er nemlig ikke slik at man må ta på seg treningstøy og svette i én klokketime hver dag, men litt bevegelse her og der kan til sammen utgjøre mange minutter.

– Jeg elsker å gå turer, men hater å trene, jeg får grøssinger av ordet «trening», innrømmer Miriam.

Hun setter gjerne på en lydbok eller podkast og går en tur hver dag, og elsker det.

– Se der, der er du jo oppe i anbefalingen allerede, bekrefter Bjørnstad.

STÅR SAMMEN: Miriam Haueng, Tore Gundersen og Isabel Kjos jobber både hver for seg, og sammen, for å legge om til en sunnere livsstil.

– Bli god på å feile

En av de viktigste budskapene å ta med seg hjem kom fra tidligere Vektklubb-medlem Fredrik. Han har tenkt mye på det mentale aspektet, særlig hvordan han tenkte om seg selv dersom han ikke helt fikk til å følge planen.

– Lær deg å bli god på å feile, rådet Nilsen.

Med det mener han ikke å gjøre feil ofte, men å takle feil på en god måte. Bjørnstad støttet dette og illustrerte med «garasjeeksempelet»:

– Om du skal parkere bilen inne i en veldig trang garasje, så kan det jo være en økt sannsynlighet for å komme borti en kant eller stolpe. Men selv om du får én ripe i lakken er det sjelden en god løsning å fortsette å kjøre bilen inn i alle veggene, stolpene og skrape opp alle sidene.

Garasjeeksempelet handler om at man ikke trenger å dekke over en ripe i lakken med en diger bulk.

Skeier helt ut: Legger på seg av «What the hell»-effekten

– I stedet for å gjøre noe vondt verre, så bruk heller opplevelsen og erfaringen til å ta bedre valg neste gang du er i en lignende situasjon, råder Bjørnstad.

Frykt for å feile eller å ikke få det til, kunne deltagerne kjenne seg igjen i.

– Våg å prøve, våg å feile og lær av feilene. Hva er det verste som kan skje? Hvis du satser og forsøker å endre livsstilen, men føler selv at du ikke når målene dine, så har du i det minste lært noe, og du har flere erfaringer enn du satt med før du startet, sier Fredrik.

Det ble mange bekreftelser, erkjennelser og gode samtaler i løpet av dagen. Og fotoseansen var slettes ikke så skummel som deltagerne fryktet, takket være VGs dyktige og blide fotograf Janne Møller-Hansen.

Dette er ekspertene som skal følge deltagerne i 10 uker:

Anette Skarpaas Ramm

Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb siden 2015.

Anette jobber til daglig med kostveiledning og har jobbet både på sykehus og i det private siden hun ble ferdig utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Hun har for det meste jobbet med livsstilsendring og overvekt.

Hun var også å se som ernæringsfysiolog på TV i programmet «The Biggest Loser» i 2015. Ramm vært medforfatter til boken «24-timers livsstil» og etter nyttår dukker hun igjen opp på TV-ruten med TV-programmet «16 ukers helvete» der hun sammen med programleder og skilegende Martin Johnson Sundby skal gi seks kjendiser en pangstart på livsstilsendring for å jobbe mot en sunn og sterk kropp.

Silje Bjørnstad

Personlig trener, ernæringsfaglig rådgiver og helsejournalist. Bjørnstad har vært kostholds- og treningsekspert i Vektklubb siden 2015.

Silje har i en årrekke jobbet med ernæringsrådgivning, personlig trening, online coaching, hun er gruppetreningsinstruktør, har arrangert flere treningsreiser i tillegg til treningsevents. I tillegg er Silje en dyktig skribent og skriver for både Vektklubb og ShapeUp.

Silje har også skrevet boken «Slik former du kroppen med styrketrening og kosthold» sammen med Susanne Soydan.

Fredrik Tandberg Nilsen

Fredrik jobber til daglig som leder i en stor IT-bedrift i Oslo, og det hadde han aldri trodd da han som 21-åring hadde nok med å dra seg opp av sengen om morgenen.

Fredrik drev med idrett på høyt nivå frem til førstegangstjenesten, som etter hvert ble til en mer passiv tilværelse enn han hadde ventet. I årene som kom var han mindre aktiv, men spiste som en toppidrettsutøver. Han fikk særdeles negative tanker om seg selv og opplevde diffuse helseplager som følge av et dårlig kosthold og overvekt.

Til slutt bestemte Fredrik seg for at han nå måtte ta tak, endre livsstil og gjøre det som krevdes for å bli den beste versjonen av seg selv. Det har vært en reise, både fysisk og mentalt, men det har gitt han så mye. Nå er Fredrik en person som er snillere mot seg selv og som tror på seg selv. Og han har gått ned hele 40 kilo.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her