Å gå tur er ypperlig mosjon og noe av det beste og enkleste du kan gjøre. Med disse øvelsene får du også styrketrening på kjøpet!
Å gå tur er ypperlig mosjon og noe av det beste og enkleste du kan gjøre. Med disse øvelsene får du også styrketrening på kjøpet! Foto: Privat

Styrkeøkten du kan gjøre på tur

Treningsekspert Roger Holmedal
Publisert: 2019-03-29 16:23

Treningseksperten har satt opp et treningsprogram med «utstyr» du finner i naturen, og som kan kombineres med en gåtur.

I mitt yrke som personlig trener er jeg heldig som får hjelpe de som kommer inn på treningssenteret for første gang, men ikke vet hvor de skal starte.

Det er likevel ikke alle som ønsker å starte med trening på senter med personlig trener. Jeg har flere ganger møtt folk som ønsker å fortsette å gå turer, men samtidig bli sterkere.

I dette tilfellet vil det enkleste være å inkludere noe styrketrening når du allerede er i aktivitet. Legg til noen styrkeøvelser på veien, og du vil få utfordret både styrke og kondisjon uten å sette av tid til flere av treningsøkter.

Denne økten krever lite utstyr. Kle deg etter været, og bruk gjerne klær som er lett å bevege seg i.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Slik kan en tur se ut

Du har kanskje en fast rute du går eller du har satt av gitt tid for turen din.

I begge tilfeller vil det være hensiktsmessig å fordele øvelsene utover hele turen, om du samler alt til en del av turen kan terskelen for å gjøre dem bli høyere og det kan virke så utfordrende at du dropper øvelsene.

Del 1

Start turen som du pleier, den første delen vil være glimrende oppvarming. Ti minutter er nok, for det kan være bra å få unnagjort den første øvelsen tidlig.

Bulgarsk splitt knebøy

Hva trener du: Fremside lår, bakside lår og sete.

Utførelse: Finn en høyde i omtrent knehøyde hvor du kan plassere det bakerste benet. Hvil fotbladet mot høyden. Ha bena i hoftebreddes avstand, før du tar ett steg langt frem. Senk deg kontrollert ned ved å skyve det fremre kneet fremover og hold en rett overkropp. Utfør 10 repetisjoner på hvert ben før du fortsetter turen.

Gå noen minutter til og gjør deg klar for øvelse nummer to:

Stjerne sideplanke

Hva trener du: Mage og sete

Utførelse: Finn en høyde som på bildet for å gjøre øvelsen litt enklere, eller bare sett hånden i bakken. Sett foten i bakken, og stram kroppen slik at du får en strak holdning.

Løft øverste fot opp i luften og strekk opp armen som ikke er i bakken, da danner kroppen din en stjerneform. Hold i 30 sekunder før du bytter side. Gjenta på andre siden før du går videre på turen.

Del 2

De neste to øvelsene vil være litt annerledes. I disse trenger du noen hjelpemidler fra naturen for å gjennomføre øvelsene. Du skal se etter noe du kan henge i, det kan være en stang, en gren eller lignende. Det andre er en sten eller gren som du kan løfte over hodet. Det spiller ingen rolle hva du måtte finne først.

Statisk hold i gren

Hva trener du: Grep og de brede ryggmusklene

Utførelse: Hold rundt en gren eller stang med et fast grep. Løft benene fra bakken og heng. Ta tiden på hvor lenge du klarer å holde. Husk tiden så kan du forsøke å forbedre til neste gang.

Statisk hold over hodet

Hva trener du: Skuldre

Utførelse: Press stenen eller gjenstanden du har funnet opp på strake armer over hodet. Stå med benene i hoftebredde og hold kroppen så strak du klarer. Hold for 30–60 sekunder før du slipper gjenstanden til bakken.

Fortsett turen videre og gi deg selv en klapp på skulderen for en jobb vel gjennomført. Nå er det bare siste del igjen.

Avslutning

De siste øvelsene skal gjøres med benk eller trapp. Om du ikke finner en benk på turen kan du gjøre dem hjemme.

Dips på benk

Hva trener du: Forside skuldre og bakside overarm

Utførelse: Sett håndflatene på benken ved siden av hoften, og hælene i bakken foran benken. Hold en rett overkropp og bena tilnærmet strake, men ha gjerne litt svikt i knærne.

Senk deg ned ved å dytte albuene bak kroppen, når albuene er i 90 grader, presser du deg opp igjen til utgangsposisjon. Utfør 12–15 repetisjoner.

Sittende sykling

Hva trener du: Magemuskler

Utførelse: Sett rumpa på gulvet eller på et trappetrinn. Se om du klarer å balansere ved kun å sitte på rumpa eller støtt deg med hendene bak kroppen. Løft strake ben fra bakken og trekk det ene benet så tett mot brystet du klarer, slik vekselvis bytter du fra høyre til venstre ben slik at det blir som en sykkelbevegelse. Hold ut i 1 minutt.

Klapp deg selv på skulderen etter en vel gjennomført gåtur og styrkeøkt.

Visste du at: Grunnen for at kroppen føles mer energisk etter trening er utskillelsen av endorfiner.

Prøv dette: Sett av litt tid etter hver treningsøkt til å tenke over hva treningen har gitt deg. En slik indre belønning kan være det som trengs for å opprettholde en langvarig rutine. I motsetning til eksterne belønninger vil den indre alltid være i din kontroll.

Les også:

Trapp opp treningen hjemme

Derfor er trening bra for hjernen (saken er åpen for medlemmer)

Slik kan du tøye deg mykere

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her