Å nekte seg det du liker best er ingen god idé.

Fire slankestrategier som ikke fungerer

Publisert: 2023-01-02 23:32

Ikke gjør disse feilene når du prøver å gå ned i vekt.

Det finnes utallige slanketips og diettråd om du ønsker å gå ned i vekt. Noen mer eller mindre gode.

For mange er det kanskje ikke det å gå ned noen kilo som er den største utfordringen, men å vedlikeholde den nye lavere vekten når målet er nådd. For en slankekur virker bare så lenge du går på den. Og svært restriktive dietter eller kostholdsregimer er det omtrent ingen som klarer å leve på over tid.

Følger du et spisemønster eller spisevaner som er langt utenfor ditt normale kosthold, så blir det også vanskelig å opprettholde dette over tid. Da er det stor sjanse for at du faller tilbake til dine gamle vaner og vekten går opp igjen.

Vi ser nærmere på fire typiske slankefeller, og hvorfor disse strategiene ikke nødvendigvis er den smarteste løsningen eller beste veien å gå.

1. Du hopper over måltider

Hopper du over frokost? Noen trives med det, andre har det bedre med å spise tidligere på dagen.

I utgangspunktet kan det høres ut som en god idé å droppe måltider for å spare kalorier.

Likevel kan konsekvensen bli at du hiver i deg alt du kommer over når kvelden kommer fordi både kroppen og hjernen er sulteforet på energi.

Hopper du over et måltid, kan du føle deg mer sulten når du først skal spise og du ender kanskje opp med å spise mer enn du ellers ville gjort.

Ernæringsfysiologen svarer: Spise mange eller få måltider?

Det kan også være at du lurer deg selv ved å tro at man ligger godt i kaloriunderskudd fordi du har hoppet over måltider, og dermed tenker at du kan tillate deg litt mer når du først spiser.

Når det er sagt, er det selvsagt mulig å spare kalorier ved å stå over et måltid. For eksempel har den økte oppmerksomheten rundt faste og spisevindu kanskje lært oss at det ikke er farlig å kjenne på litt sult, og at ikke alle trenger mellommåltider for å «overleve».

2. For stort skille mellom hverdag og helg

«Flink» i ukedagene, men skeier veldig ut i helgen?

Enten du skal ned i vekt eller ei, så vil det være gunstig å begrense inntaket av søtsaker, snacks og «junk food».

Det trenger ikke å bety at du ikke kan kose deg med favorittsjokoladen og potetgull. For mange kan det være en motivasjon å holde seg unna denne type snacks i hverdagen, for så å nyte litt lørdagsgodt eller en ekstra god middag i helgen.

Likevel er det smart å planlegge slik at du på forhånd vet hva du skal spise og omtrentlig hvor mye. Blir det mye ekstra til måltidene både fredag, lørdag og søndag, er det stor sjanse for at vinningen går opp i spinningen.

Det er ikke farlig eller helseskadelig å unne seg det vi ser på som «kosemat» av og til. Noen liker å spise en bit sjokolade hver dag, andre vil heller ha en litt større mengde til helgen.

Har man stort sett et sunt kosthold er det plass til mat man spiser bare fordi det smaker godt.

3. Du går i lavkarbo-fella

Strenge lavkarboregler kan også gjøre det vanskelig å være sosial og spise ute.

Et lavkarbo-kosthold innebærer et redusert inntak av karbohydrater og økt inntak av fett og protein.

Mange opplever flere fordeler ved å spise på denne måten. Samtidig er det viktig å være bevisst på hvilke matvarer du spiser. Du tenker kanskje det er «ett fett» hva slags lavakarbo-matvarer du inntar, men det kan være store forskjeller når det gjelder næringsinnhold. Spesielt med tanke på type fett, vitaminer og mineraler.

Det er ikke noe tvil om at det å begrense inntak av matvarer rike på «raske karbohydrater» med sukker og fint mel kan forbedre kostholdet og gi gunstige helseeffekter for dem som har et høyt inntak av dette.

Men hvis du kutter ut alt av frukt og grønnsaker for å unngå karbohydrater, kan det føre til et dårligere kosthold.

Når det gjelder fett anbefaler Helsedirektoratet å begrense inntaket mettet fett og bearbeidet mat:

«Det er overbevisende vitenskapelig dokumentasjon for at utskifting av mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer kan redusere risikoen for hjerteinfarkt, samt at inntak av umettede transfettsyrer øker risikoen for hjerteinfarkt».

Å ha et lavkarbokosthold handler derfor ikke om å spise mest mulig bacon, pølser og fløte. Sunne, gode fettkilder i kosten er for eksempel fet fisk, avokado, nøtter og rene kjøttprodukter.

4. Du overvurderer kaloriforbrenningen på trening

En joggetur på 20 minutter forbrenner kanskje 300 kcal. Det er det samme som en Snickers-sjokolade.

Føler du at du trener og trener, men at det ikke gir ønskelig effekt på vekten?

Når målet er vektreduksjon må du ha et tilstrekkelig kaloriunderskudd over tid.

For mange vil det være enklere å kutte ned på kaloriinntaket ved å endre på matvanene, enn å forbrenne tilsvarende mengde kalorier gjennom å øke aktivitetsnivået.

Likevel er fysisk aktivitet et viktig verktøy du absolutt bør prioritere, men det er lett å tro at du forbrenner mer enn det du faktisk gjør på en treningsøkt.

Mange opplever også å bli mer sulten etter trening og som derfor unner seg litt ekstra med god samvittighet etterpå. Derfor er det fort gjort å gå på en kalorismell etter trening hvis man ikke er bevisst på valgene man tar.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Så hva er den beste slankestrategien?

Nøkkelen til en vellykket vektnedgang er å få kontroll over hva og hvor mye du spiser – kombinert med fysisk aktivitet. I tillegg er tålmodighet og kontinuitet to viktige stikkord.

Mest sannsynlig har du brukt mer enn et par uker på å gå opp de kiloene du nå ønsker å bli kvitt, og derfor er det heller ikke realistisk at du skal gå ned igjen disse kiloene de neste to ukene.

Du er nødt til å finne ut hva slags kosthold og matvarer som gjør at du kan nå dine mål. Gi deg selv tid til å skape gode matvaner som du trives med og som du derfor kan fortsette med i lang tid fremover.

Tre hverdagstips som kan hjelpe deg ned i vekt

1. Spis mer grønnsaker
Grønnsaker har et høyt innhold av vann og fiber, og gir derfor få kalorier på et stort volum – dette er fordelaktig når vektreduksjon er målet!

2. Bruk mindre tallerken og glass
Det visuelle har mye å si for hvordan hjernen oppfatter porsjonsstørrelse. Jo større tallerken og glass du bruker, jo mer spiser og drikker du. Å bli bevisst på hva slags servise du bruker kan gjøre det enklere å kontrollere porsjonene dine og dermed hindre overspising.

3. Vær mer aktiv i hverdagen
Bruk beina til å komme deg fra sted til sted og avtal gjerne utendørs gåmøter når du skal møte andre. Stå mer oppreist der du kan, for eksempel på kontorjobben og når du tar kollektivtransport. Ta trapper i stedet for heis, og når du ser på TV så bruk reklamepausene til å bevege litt på deg.

Silje Bjørnstad er kostholds- og treningsekspert i Vektklubb.

Vil du lese mer om helse, kosthold og vektnedgang, samt få en hel ukesmeny med sunn og god mat du kan spise og gå ned i vekt, er det nyeste Vektklubb-magasinet til salgs i butikker og kiosker, samt digitalt i VG-butikken.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her