Matspaneren tester protein- og fibermel
Det finnes andre måter å gjøre baksten mer protein- og fiberrik, men dette melet er et helt greit produkt med gode bakeegenskaper, skriver Vektklubbs matspaner om den nye melblandingen fra Møllerens.
Denne melblandingen i form er en god løsning for deg som vil ha nybakt brød, men slippe å gå til innkjøp av alle ingrediensene. Vektklubbs matspaner stempler grovbrødet som sunt!
Mølleren gjør et forsøk på å gjøre det enda enklere for oss å servere ferskt, hjembakt brød. Rør, hev og stek i formen melblandingen ligger i når du kjøper den. Det kan vel neppe bli enklere, men hvor sunt er brødet?
Mølleren har blandet ulike mel- og frøtyper med gjær salt og ørlite sukker og lagt det i en aluminiumsform slik at alt du behøver gjøre er å røre inn lunkent vann, heve brødet i formen og steke det i ovnen.
Disse brødene finnes i to typer, et fint solsikkebrød med solsikkekjerner, og et 100 prosent grovt brød med sorte sesamfrø og linfrø. Blandingene består av ingredienser du har i kjøkkenskapet (altså mel i ulike varianter, frø, gjær, salt og sukker), ingen «mystiske» konserveringsmidler, konsistensgivere, overflatebehandlingsmidler, eller annet du vanligvis ikke ville puttet oppi brødbaksten din. Det eneste du kanskje ikke har i brødet vanligvis er tørket surdeig av rug.
Du tar av plastlokket på formen og blander inn cirka 3 dl lunkent vann. Brødet heves og stekes i samme form (se bilder lenger ned i saken). Til sammen tar det omtrent to timer, men du kan selvsagt rekke å gjøre mye annet i mellomtiden.
Det står at brødet skal hvile i formen i 10 minutter før du løsner brødet med en kniv langs kanten og vender det ut på rist. Dette førte til at brødet ble svært fuktig på undersiden så jeg valgte å ettersteke brødet en fem minutters tid på rist i varmluft for å få deilig sprø skorpe over det hele.
Jeg har bakt begge brødene, og smakt på de både når de var nystekte og når de har ligget i fryseren noen døgn. Det er klart nystekt brød er det beste, men brødet er saftig og godt etter en runde i fryseren også. Felles for begge brødene er at de er saftige og smakfulle med sprø skorpe. Det fine brødet oppfattes som litt grovere enn det faktisk er, trolig pga surdeigen og den store mengden solsikkefrø (20 prosent av blandingens vekt). Det grove brødet derimot, virker nesten litt finere enn det er, og kan være et godt alternativ for de som ikke er så glad i 100 prosent grovt brød, men gjerne ønsker å spise grovere. Begge falt i smak her i huset, men hvis jeg skal kjøpe det igjen så blir det nok det groveste for min del.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Det fine solsikkebrødet har en grovhet på kun fire prosent, men inneholder til gjengjeld 20 prosent solsikkekjerner som bidrar med å øke sunnhetsgraden ettersom solsikkekjerner gir sunne fettsyrer og verdifulle mineraler. Det groveste brødet er nok likevel å foretrekke da det har et høyere kostfiberinnhold og en bredere sammensetning av mel- og frøtyper, noe som gjør at du får en større variasjon i næringsstoffinnholdet når det kommer til blant annet fettsyrer, vitaminer og mineraler.
Begge brødene har mindre enn 1 gram salt per 100 gram brød. Det er bra til «kjøpebrød» å være ettersom mange av brødene du kan kjøpe i butikken ligger litt høyere på saltinnhold, vanligvis mellom 1-1,3 gram salt per 100 gram. Faktisk er kjøpebrød en unødvendig stor kilde til salt i kostholdet vårt.
Jeg baker gjerne brød selv, og kommer til å fortsette med det, det er billigere og du kan dessuten selv styre innholdet av salt og sukker, og bestemme variasjonen med mange ulike kornsorter, frø, nøtter og annet godt.
Det geniale med dette brødet fra Mølleren er imidlertid at du slipper å elte (noe som kan ta litt tid med tradisjonell gjærbakst). Det er derfor fort gjort å steke brød på denne metoden. Det minner litt om de eltefrie brødene jeg baker fra tid til annen. Men om du ikke er like glad i å søke etter oppskrifter og prøve deg fram på egne hjembakte, og eventuelt eltefrie, brød som jeg er, så kan jeg anbefale Møllerens «en form for baking». Det er lett som bare det, og smaker betydelig mer hjembakt enn butikkbakte brød!
per 100 gram ferdigbakt brød
En skive á 35 gram gir 83 kcal.
En skive á 35 gram gir 78 kcal.
per 100 gram
Instagram: Følg matspaneren på instagram under @matspaneren
Melblandingen til det fine solsikkebrødet:
Blandet med 3 dl vann:
Ferdigstekt:
Klar for pålegg:
Tips: Om du har tips til andre matvarer vi bør teste så send mail til vektklubb@vg.no
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Det finnes andre måter å gjøre baksten mer protein- og fiberrik, men dette melet er et helt greit produkt med gode bakeegenskaper, skriver Vektklubbs matspaner om den nye melblandingen fra Møllerens.
Det nye nistebrødet ligner forvekslingsvis på polarbrød, men er grovere og uten tilsatt sukker. Er det automatisk sunnere? Vektklubbs matspaner har lagt nistebrød fra Hatting under lupen.
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
Er det én ting vi nordmenn ikke kan motstå så er det vel nybakt brød! Om bakeferdighetene ikke er mye å skryte av, finnes det bakemikser i alle varianter. Sistemann ut er denne brødblandingen bestående kun av frø og nøtter, men hvor sunt er det?
Rundstykkene laget med bønnemel er et positivt tilskudd til utvalget av rundstykker i butikken, nettopp på grunn av belgfrukten, mener Matspaneren.
Litt mye deig, men ellers et sunt middagsalternativ for deg som vil ned i vekt, skriver Vektklubbs matspaner.