Lær om fettet i kosten
Når man skal lære seg å spise sunt, må man også lære seg forskjellene på de ulike fett-typene. Men det er fort gjort å gå i surr i alle de vanskelige navnene på fett.
Fra nyttår blir det ny maksgrense på hvor mye helseskadelig transfett matvarer i Norge kan inneholde.</p><p>
- Med forbudet vi innfører nå, går vi ett skritt lenger for å beskytte forbrukerne, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre til VG.
Norge er nå i ferd med å innføre samme lov som Danmark.
Fra nyttår blir det en grense på to gram transfettsyrer per 100 gram fett. Det samsvarer med grensen for Nøkkelhulls-merking.
Bakgrunnen er at transfett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerteinfarkt. Andre helseproblemer som ser ut til å henge sammen med inntak av transfett er redusert insulinfølsomhet, diabetes type 2 og flere typer kreftformer, ifølge Berit Nordstrand, overlege og forfatter av «Mat med mer».
- Transfett gir maten evig liv, mens vi går ut på dato. Ifølge en kunnskapsoppsummering fra WHO reagerer kroppen blant annet med å produsere betennelsesstoffer. Disse skaper krøll i kroppen. Blant annet ved å ripe opp blodårevegger innvendig så kolesterolet lettere avleirer seg. Ekstra uheldig er det at transfettet også øker nivået av ugunstig kolesterol som lett avleirer seg i åreveggen, påpeker Nordstrand.
Både importører og produsenter er pliktige til å følge regelverket som gjelder for de matvarene de importerer til det norske markedet. Det betyr at matvarene som skal omsettes i Norge ikke må inneholde mer enn lovlig mengde industrielt fremstilt transfett.
Tilsyn med innhold av transfettsyrer vil bli en del av Mattilsynets ordinære tilsyn.
- I dag er det ikke påbudt å bruke «transfett» på matvaredeklarasjoner. Hvordan kan forbrukeren vite om matvarer inneholder farlig transfett?
- Det kan man ikke ut fra merkekravene som finnes i dag. Men EU-kommisjonen skal innen desember neste år utarbeide en rapport om transfett. I næringsmidler i EU, i tillegg til EU-befolkningens kosthold. Deretter skal det vurderes om transfett skal reguleres. Og i så fall med merking eller restriksjoner. Dette kan få følger for Norge også, svarer seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet.
- Hvordan kan man finne ut at mat inneholder transfett?
- Se om det i ingredienslisten står delvis herdet fett. Da kan matvaren inneholde transfett. I regelverket står det at man skal bruke betegnelsen delvis herdet fett, men begrepet hydrogenert benyttes også, opplyser Lødrup.
Kilde: Indremedisiner Fedon Lindberg og overlege Berit Nordstrand.
Her finner du transfett:
Kilde: Wikipedia og Tidsskrift for Den norske legeforening
Visste du at?
Palmeolje og palmefett inneholder ikke transfett. Palmeolje, spesielt i kaldpresset form, representerer heller ikke et helseproblem. Derimot er palmeoljen et økologisk problem. Store arealer regnskog brukes til produksjon av palmeolje.
Kilde: Indremedisiner Fedon Lindberg
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Når man skal lære seg å spise sunt, må man også lære seg forskjellene på de ulike fett-typene. Men det er fort gjort å gå i surr i alle de vanskelige navnene på fett.
Er du forvirret rundt sukkerhysteriet? Du er ikke alene. Kunstig søtstoff er kalorifritt, men kan likevel lure kroppen til å lagre fett.
Har du høyt kolesterol? Små endringer i livsstilen og matvarevalg kan redusere høye kolesterolverdier.
Professor i ernæring og Vektklubbs kostholdsekspert er enige: Hvis du tror at kokosolje er sunt tar du helt feil.
Egg blir blant ernæringseksperter ofte betegnet som supermat. Og dette er hvorfor:
Du har kanskje hørt om dietten som innebærer at du spiser så lite karbohydrater at du går inn i en såkalt ketose? Det er keto-dietten, men den er slett ikke for alle.