Lær om fettet i kosten
Når man skal lære seg å spise sunt, må man også lære seg forskjellene på de ulike fett-typene. Men det er fort gjort å gå i surr i alle de vanskelige navnene på fett.
Fra nyttår blir det ny maksgrense på hvor mye helseskadelig transfett matvarer i Norge kan inneholde.</p><p>
- Med forbudet vi innfører nå, går vi ett skritt lenger for å beskytte forbrukerne, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre til VG.
Norge er nå i ferd med å innføre samme lov som Danmark.
Fra nyttår blir det en grense på to gram transfettsyrer per 100 gram fett. Det samsvarer med grensen for Nøkkelhulls-merking.
Bakgrunnen er at transfett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerteinfarkt. Andre helseproblemer som ser ut til å henge sammen med inntak av transfett er redusert insulinfølsomhet, diabetes type 2 og flere typer kreftformer, ifølge Berit Nordstrand, overlege og forfatter av «Mat med mer».
- Transfett gir maten evig liv, mens vi går ut på dato. Ifølge en kunnskapsoppsummering fra WHO reagerer kroppen blant annet med å produsere betennelsesstoffer. Disse skaper krøll i kroppen. Blant annet ved å ripe opp blodårevegger innvendig så kolesterolet lettere avleirer seg. Ekstra uheldig er det at transfettet også øker nivået av ugunstig kolesterol som lett avleirer seg i åreveggen, påpeker Nordstrand.
Både importører og produsenter er pliktige til å følge regelverket som gjelder for de matvarene de importerer til det norske markedet. Det betyr at matvarene som skal omsettes i Norge ikke må inneholde mer enn lovlig mengde industrielt fremstilt transfett.
Tilsyn med innhold av transfettsyrer vil bli en del av Mattilsynets ordinære tilsyn.
- I dag er det ikke påbudt å bruke «transfett» på matvaredeklarasjoner. Hvordan kan forbrukeren vite om matvarer inneholder farlig transfett?
- Det kan man ikke ut fra merkekravene som finnes i dag. Men EU-kommisjonen skal innen desember neste år utarbeide en rapport om transfett. I næringsmidler i EU, i tillegg til EU-befolkningens kosthold. Deretter skal det vurderes om transfett skal reguleres. Og i så fall med merking eller restriksjoner. Dette kan få følger for Norge også, svarer seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet.
- Hvordan kan man finne ut at mat inneholder transfett?
- Se om det i ingredienslisten står delvis herdet fett. Da kan matvaren inneholde transfett. I regelverket står det at man skal bruke betegnelsen delvis herdet fett, men begrepet hydrogenert benyttes også, opplyser Lødrup.
Kilde: Indremedisiner Fedon Lindberg og overlege Berit Nordstrand.
Her finner du transfett:
Kilde: Wikipedia og Tidsskrift for Den norske legeforening
Visste du at?
Palmeolje og palmefett inneholder ikke transfett. Palmeolje, spesielt i kaldpresset form, representerer heller ikke et helseproblem. Derimot er palmeoljen et økologisk problem. Store arealer regnskog brukes til produksjon av palmeolje.
Kilde: Indremedisiner Fedon Lindberg
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Når man skal lære seg å spise sunt, må man også lære seg forskjellene på de ulike fett-typene. Men det er fort gjort å gå i surr i alle de vanskelige navnene på fett.
Er du forvirret rundt sukkerhysteriet? Du er ikke alene. Kunstig søtstoff er kalorifritt, men kan likevel lure kroppen til å lagre fett.
Har du høyt kolesterol? Små endringer i livsstilen og matvarevalg kan redusere høye kolesterolverdier.
Professor i ernæring og Vektklubbs kostholdsekspert er enige: Hvis du tror at kokosolje er sunt tar du helt feil.
Naturlig og ren mat er trendy og høres veldig sunt ut, men det finnes mange giftstoffer i naturen som er verre enn tilsetningsstoffer.
Ultraprosessert mat er billig, fristende, lettvindt og vi spiser mye av det hver dag. Omtrent 70 prosent av maten vi spiser kan være ultraprosessert og nå viser studier at det kan gjøre oss fete.