FETTFARE: I Norge kommer i dag nesten alt transfett fra importerte produkter, særlig fra USA og Øst-Europa.
FETTFARE: I Norge kommer i dag nesten alt transfett fra importerte produkter, særlig fra USA og Øst-Europa. Foto: CORBIS

Kutter ned på farlig transfett ...men pålegger ikke merking

Bodil Sundbye
Publisert: 2013-10-12 14:45

Fra nyttår blir det ny maksgrense på hvor mye helseskadelig transfett matvarer i Norge kan inneholde.</p><p>

- Med forbudet vi innfører nå, går vi ett skritt lenger for å beskytte forbrukerne, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre til VG.

Norge er nå i ferd med å innføre samme lov som Danmark.

Fra nyttår blir det en grense på to gram transfettsyrer per 100 gram fett. Det samsvarer med grensen for Nøkkelhulls-merking.

Bakgrunnen er at transfett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerteinfarkt. Andre helseproblemer som ser ut til å henge sammen med inntak av transfett er redusert insulinfølsomhet, diabetes type 2 og flere typer kreftformer, ifølge Berit Nordstrand, overlege og forfatter av «Mat med mer».

Overlege Berit Nordstrand.
Overlege Berit Nordstrand. Foto: Pål Røldahl

WHO opplyser

- Transfett gir maten evig liv, mens vi går ut på dato. Ifølge en kunnskapsoppsummering fra WHO reagerer kroppen blant annet med å produsere betennelsesstoffer. Disse skaper krøll i kroppen. Blant annet ved å ripe opp blodårevegger innvendig så kolesterolet lettere avleirer seg. Ekstra uheldig er det at transfettet også øker nivået av ugunstig kolesterol som lett avleirer seg i åreveggen, påpeker Nordstrand.

Både importører og produsenter er pliktige til å følge regelverket som gjelder for de matvarene de importerer til det norske markedet. Det betyr at matvarene som skal omsettes i Norge ikke må inneholde mer enn lovlig mengde industrielt fremstilt transfett.

Tilsyn med innhold av transfettsyrer vil bli en del av Mattilsynets ordinære tilsyn.

- I dag er det ikke påbudt å bruke «transfett» på matvaredeklarasjoner. Hvordan kan forbrukeren vite om matvarer inneholder farlig transfett?

- Det kan man ikke ut fra merkekravene som finnes i dag. Men EU-kommisjonen skal innen desember neste år utarbeide en rapport om transfett. I næringsmidler i EU, i tillegg til EU-befolkningens kosthold. Deretter skal det vurderes om transfett skal reguleres. Og i så fall med merking eller restriksjoner. Dette kan få følger for Norge også, svarer seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet.

Delvis herdet

- Hvordan kan man finne ut at mat inneholder transfett?

- Se om det i ingredienslisten står delvis herdet fett. Da kan matvaren inneholde transfett. I regelverket står det at man skal bruke betegnelsen delvis herdet fett, men begrepet hydrogenert benyttes også, opplyser Lødrup.

Dette er transfett

 • Dannes ved at man herder fettsyrer gjennom å blåse hydrogengass gjennom flytende vegetabilske eller marine oljer under høyt trykk. Slike transfettsyrer har uvant utseende og oppførsel i kroppen sammenlignet med sine opprinnelige umettede sikksakk-formede fettsyrer.
 • Finnes i matvarer hvor delvis herdede oljer blir brukt som ingrediens.
 • Har en ugunstig effekt på kolesterolet. Risikoen for hjertesykdom øker.
 • Kunstig transfett har eksistert i bare 100 år. Oppstår ved industriell bearbeidelse. Det man kaller delvis herding (hydrogenering) av umettet fett, som regel flytende planteoljer eller marint fett.

Kilde: Indremedisiner Fedon Lindberg og overlege Berit Nordstrand.

Her finner du transfett:

 • Frityrfett som benyttes i gatekjøkken og fastfood-bransjen.
 • Frityrlaget som omgir frossenvarer som fiskepanetter, snitzler og lignende.
 • Bakefett i kjeks, kaker og annet bakverk (særlig produkter med lang holdbarhetsdato).
 • Suppeposer og sauseposer.
 • Peanøttsmør (hydrogenerte vegetabilske oljer).
 • Potetchips og tilsvarende.

Kilde: Wikipedia og Tidsskrift for Den norske legeforening

Visste du at?

Palmeolje og palmefett inneholder ikke transfett. Palmeolje, spesielt i kaldpresset form, representerer heller ikke et helseproblem. Derimot er palmeoljen et økologisk problem. Store arealer regnskog brukes til produksjon av palmeolje.

Kilde: Indremedisiner Fedon Lindberg

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her