Matspaneren har lagt godteriet Godt & Blandet Ekte frukt under lupen.

Test av godteri med frukt: – Ikke mindre sukker eller kalorier

Publisert: 2022-04-12 08:34

Tenker du at godteri blir sunnere når det står «ekte frukt og bær» på emballasjen? Det er det ikke. Hovedingrediensen er fremdeles sukker.

Det er stadig noen som forsøker å lage sunnere varianter av godterier og snacks. Denne gangen er det Malaco (Cloetta) som har kommet med en type vingummi som ifølge pakningen består av 50 prosent frukt og bær.

Hvor mye sunnere blir godteri av at noe sukker er erstattet med konsentrert fruktjuice?

Innhold:

Godt og blandet ekte frukt består av 51 prosent fruktbaserte ingredienser. Disse ingrediensene er juicekonsentrater og pureer av ulike frukter og bær, hvorav eple og pære utgjør størstedelen. Andelen juice fra jordbær, bringebær, blåbær og granateple er på kun 0,1 prosent av hver av dem.

Ingredienslisten ellers består av sukker, glukosesirup (også sukker), stivelse, sitronsyre, aromaer, fargede matvarer (for eksempel søtpotet og solbærkonsentrat), vegetabilsk olje, overflatemiddel, antioksidant og fargestoffer.

Tidligere testet: Gryr havredrikk

Godt og blandet ekte frukt kommer i to ulike smaker, en med smaker av frukt og bær, og en med frukt/bær og lakris. Den eneste forskjellen i ingredienslisten er at lakrisvarianten har lakrisekstrakt i tillegg til det andre.

Pris: 30–35 kroner for en pose med 140 gram.

Godteriserien kommer i to varianter, en med bær- og fruktsmak (t.h.), en annen med frukt og lakris.

Hva smaker det?

Det ligner på annen type vingummi, slik som Godt og blandet original og lignende. Smaken oppleves imidlertid som noe friskere og mindre søt enn vanlig «sukkergummi».

Konsistensen er myk, men noe mer klebrig enn for eksempel seigmenn. Helt greit godteri. Min favoritt av disse ble varianten med kun frukt og bær. Jeg er veldig glad i lakris, men synes ikke noe om å mikse lakris og fruktsmak i en og samme godtebit.

Hvor sunt er det?

Hvis du ser på sammenligningen mellom Godt og blandet ekte frukt og Godt og blandet original nederst i saken så vil du se at næringsinnholdet (altså kaloriinnhold, karbohydratinnhold etc.) er nærmest helt likt.

Du velger altså ikke varianten med fruktjuice for å spare kalorier, fett eller annet.

Mengden enkle sukkerarter er den samme, bare at de har noe ulikt opphav. Uavhengig av opphav så opptrer disse sukkerartene som sukker i kroppen. Det er heller ikke slik at sukker fra fruktjuicekonsentrat er noe mer «naturlig» enn sukker fra sukkerroer eller sukkerrør, som jo også er «naturlig» sukker.

Tilsetningsstoff: Funn overrasker forskere

Cloetta forsøker ikke å fronte godteriet som noe sunnere enn annet godteri.

De skriver på pakningen at «Ekte frukt godteri inneholder 50 prosent frukt, hvilket gir en frisk og naturlig fruktig smak. Vi bruker frukt som hovedingrediens for å få frem den virkelige saftigheten».

Så ikke noe «sunnhetspåstander» der altså, og det er bra tenker jeg. Siden dette produktet ikke akkurat kan skilte med å være så mye sunnere heller.

Uten gelatin

Det som egentlig skiller seg mest ut, sånn innholdsmessig, er at Godt og blandet ekte frukt ikke inneholder gelatin.

Det meste av vingummi/gummigodterier inneholder gelatin og utelukker dermed en mulig kundegruppe av vegetarianere og andre som av ulike grunner ikke spiser gelatin av storfe eller svin. Jeg tenker de, inkludert meg selv, synes det er bra at det kommer flere gelatinfrie godterier i butikkene.

Sukker, stivelse og fiber: Hva er egentlig karbohydrat?

Det nye godteriet med fruktbaserte ingredienser er fri for gelatin, så det egner seg for vegetarianere eller de som ikke vil spise gelatin av storfe eller svin.

Hvor bærekraftig er det?

Det er lite bærekraft i luksusprodukter som godterier. Godterier er nytelsesprodukter som ingen bør basere en stor del av kostholdet sitt på, så bærekraftsperspektivet blir nesten litt snålt å diskutere.

Det kan imidlertid nevnes at selve plastemballasjen består av opptil 50 prosent plantebasert plast. Cloetta skriver at det betyr en CO₂-reduksjon på mer enn 25 prosent sammenlignet med tidligere emballasje.

Test av Eplegull: Er dette et sunnere snacksalternativ?

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 352 kcal
Fet: 0,4 gram, hvorav 0,1 gram mettet fett
Karbohydrat: 85 gram, hvorav 56 gram sukkerarter
Protein: 0 gram
Salt: 0 gram

Sammenlignet med lignende matvarer:

Her har vi rangert andre vingummilignende godterier etter kaloriinnhold, fra høyest til lavest. Det sier imidlertid ingenting om hvem som er «best eller verst». Godteri, brus og saft er de største kildene til tilsatt sukker i kosten. De tilfører mye sukker og energi, men lite vitaminer og mineraler. Vi anbefales fra Helsemyndighetene å «unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags».

  • Freia Premium perler med bringebær (cirka 27 prosent juice og puré fra frukt og bær): 493 kcal, 28 gram fett hvorav 17 gram mettet fett, 52 gram karbohydrater hvorav 48 gram sukkerarter, 8 gram kostfiber, 4,1 gram protein og 0,05 gram salt.
  • Godt og blandet original: 347 kcal, 0,3 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 85 gram karbohydrater hvorav 59 gram sukkerarter, 0 gram protein og 0,1 gram salt.
  • Laban seigmenn: 310 kcal, 0 gram fett, 70 gram karbohydrat hvorav 58 gram sukkerarter, 6,6 gram protein og 0,2 gram salt.
  • Wellibites uten tilsatt sukker: 204 kcal, 0 gram fett, 93 gram karbohydrat hvorav 0 gram sukkerarter (73 gram polyoler), <0,3 gram protein, 0,1 gram salt.
Godteri er en matvaregruppe vi anbefales å unngå til hverdags, sier kliniskn ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll tester hver måned nye matvarer for å se hvor sunne de er.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her