Slik kan du spise «mer» julegodt
To enkle triks gir deg følelsen av å spise «mer» julegodt, uten at det blir flere kilokalorier.
Småspising av julesnacks og julegodteri kan fort tilsvare en ekstra middag. Vi har regnet ut hvor mye julegodt du kan spise for 200 kcal.
I desember er det ikke uvanlig å kose seg med både julekaker og julesnacks. Selvfølgelig skal du kunne kose deg, men det kan også være greit å bli bevisst på hvor mye ekstra energi du får i deg av småspising av godteri og kaker som står fremme nå i desember.
Hvis all snackingen kommer i tillegg til det du allerede pleier å spise, uten å endre på aktivitetsnivå, så vil du få i deg mer energi (kalorier) enn det du bruker. Over tid vil dette sakte, men sikkert føre til at du går opp i vekt.
10 uker med Vektklubb: Slik holder Miriam, Tore og Isabel fokus i julen
Utfordringen er ikke nødvendigvis selve godteriet og snacksen, men hvor mye totalt sett man får i seg.
Et par konfektbiter, marsipan eller noen julekaker kan kanskje virke ubetydelig der og da, men i løpet av julemåneden kan det fort bli litt ekstra, litt for ofte. Både fylt konfekt, sjokoladenisser og julekaker kan inneholde mye mer energi enn det man kanskje skulle tro.
Isabels råd: Slik unngår hun kveldsfråtsing
Når søtsaker alltid er tilgjengelig, er det fort at man forsyner seg med større mengde enn det man har planlagt. For eksempel vil du få i deg en ganske stor mengde kalorier og tilsatt sukker ved å spise følgende:
Til sammenligning; hvis du prøver å få i deg 200 kcal fra frukt, må du spise følgende:
Frukt vil også gi deg bedre metthetsfølelse samt at du får i deg viktig kostfiber og vitamin C.
Avkrefter myte: Ikke for mye sukker i frukt
Ved å være bevisst på mengden av ulike julegodterier, kan du fint nyte litt ekstra søtsaker i julen, uten at du trenger å bekymre deg for vektøkning.
Spis «mer» uten å spise mer: Kan du dette godistrikset?
Her kan du se en visuell oversikt med ti typiske julesnacks-produkter som alle bidrar med cirka 200 kcal. Du vil se at ulike produkter har store variasjoner når det kommer til menge og volum:
Det blir ikke jul uten tradisjonelle marsipanpølser og marsipangris for mange. En marsipanpølse bidrar med rundt 100 kcal, og det kan gjøre det lett å holde styr på hvor mye ekstra man får i seg.
Frister det med hele pakken så kan det være lurt å kjenne etter om du egentlig er sulten på vanlig mat? Hele pakken med fem marsipanpølser tilsvarer nemlig det samme som en liten middag (500 kcal).
I en pakke er det fire Snøballer som hver veier 28 gram og bidrar med cirka 160 kcal. Er du veldig glad i denne type julegodt kan du fint unne deg en snøball, men forsøk gjerne å la det bli med én av gangen. 200 kcal ser slik ut:
Pepperkaker er slettes ikke det verste å unne seg. Hvor mange kalorier det er i en pepperkake vil variere og avhenger av størrelse og oppskrift. I gjennomsnitt inneholder én stykk butikkjøpt pepperkake mellom 20 og 30 kcal, noe som er veldig lite. Til sammenligning:
Sunn oppskrift: Energikuler med smak av pepperkake
Mange tenker at gelé- og skumgodteri ikke er like kaloririkt som sjokolade, men så mye «bedre» er det i grunn ikke. Oppi skålen på bildet er hele posen med NisseLaban (350 gram) og det utgjør svimlende 1155 kcal 60 gram av posen tilsvarer rundt 200 kcal og er omtrent åtte biter.
Én bit juleskum tilsvarer cirka 30 kalorier og spiser du seks og en halv stykk har du kommet opp i 200 kcal.
Det fine med NonStop er at de kommer i så små biter, og kan dermed gi følelsen av å spise en «større» mengde godteri. I motsetning til navnet er det en fordel å vite når man bør stoppe. Rundt 40 gram (av posen på 360 gram) Jule-NonStop tilsvarer rundt 200 kcal og ser slik ut:
Dette er en klassisk sjokolade som mange kjøper til jul. Det fine er at den kommer i innpakkede biter. Selv om det er mye emballasje som ikke nødvendigvis er gunstig i et miljøperspektiv, så vil det kunne være lettere å moderere eller begrense hvor mange biter man forsyner seg av. En bit After Eight gir cirka 36 kcal.
Det er jo en fordel med disse sjokoladenissene at de er hule inni. Det kan også gi følelsen av å spise en større mengde sjokolade. Kjøper du en tre-pack med små Kinder Sjokoladenisser som til sammen veier 45 gram, så vil 35 gram utgjøre litt over to nisser som bidrar med cirka 200 kcal.
Dadler er typisk julesnacks for mange og helt klart et sunnere alternativ enn mye annet tradisjonelt julegodteri. Du får i deg mer fiber og næringsstoffer, men husk at tørket frukt kan være ganske energirikt. Kjøper du store poser med tørket frukt vil det være lurt å bestemme seg for en mengde du skal kose deg med – og deretter gjemme unna resten.
En liten neve nøtter kan også være et godt og sunnere alternativ til julesnacks. I tillegg finnes det mange gode oppskrifter på julesnop som du enkelt kan lage selv. Hva med for eksempel sunnere energikuler med smak av pepperkake? Eller hva med sukkerfrie brente mandler og sjokoladekuler med kokos?
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
To enkle triks gir deg følelsen av å spise «mer» julegodt, uten at det blir flere kilokalorier.
Butikken bugner over av gul emballasje og søtt påskegodt. Men pass på, godterikaloriene kan dekke nesten hele energibehovet til en voksen person.
Sjekk den store forskjellen!
Lyst på sjokolade? Disse små energikulene kan være et smart alternativ som sunnere snacks.
Mange tenker at potet er noe man må spise mindre av for å gå ned i vekt, men poteten er full av næring og metter godt.
Litt smågodt her, en lefse der, øl og sjokolade. Snacksen kan utgjøre mer kalorier enn du tror.