Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren tester Lofoten fiskeburger med 86 prosent fisk

Publisert: 2021-09-08 14:08

Den rette fiskeburgeren er en god og kjapp løsning. Dette må du vite før du velger.

Vi skal ikke så veldig mange år tilbake i tid før det faktisk var vanskelig å finne ferdige fiskekaker og fiskeburgere med noe særlig mer enn 50 prosent fisk. Fiskeburgere fra Lofoten med høy andel fisk er ikke egentlig noen nyhet lenger. Jeg testet en variant med 80 prosent fisk i 2012, men siden det stadig kommer nye varianter så det er vel på tide at Matspaneren tar en ny titt på dem.

Tidligere testet: Lofoten Proburger med tilsatt fiskeprotein

Innhold:

Det finnes tre varianter av disse burgerne med 86 prosent fisk;
Lofotburger med sjalottløk, urter og fløte, Lofotburger med torsk og hyse og Lofotburger med torsk og sei. Jeg valgte Lofoten fiskeburger med torsk og sei som nå er kommet i melkefri variant. Alle tre variantene er glutenfrie.

Alle har også nøkkelhullmerket som sier noe om innhold av blant annet salt og mettet fett sammenlignet med lignende produkter.

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Lofotburger med torsk og sei inneholder som nevnt 86 prosent fisk, hvorav 31 prosent hyse, 22 prosent torsk, 20 prosent hvitlaks og 13 prosent sei. Av innhold ellers er rismelk, potetmel, olivenolje, løk, potetflakes, dijonsennep, hvitløk, muskat, salt, hvit pepper og sellerisalt. Burgerne er stekt i rapsolje.

Noen av fiskeburgerne fra merket Lofoten inneholder tilsetningsstoffet karragenan som konsistensgiver (se faktaboks). I følge Lofoten så gjelder dette omtrent 20-30 prosent av produksjonen når tilgangen på råvarer tilsier at de må bruke fryst fisk i produktene, og det skal da stå merket på pakningen.

Produsenten Lofoten sier at de har fått kommentarer fra forbrukere med ønske om å bytte ut karragenan med annen tilsetning så de jobber med saken, men de har foreløpig ikke funnet noe som egner seg bedre og som samtidig ikke fører til flere allergener (for eksempel egg eller soya) i produktet.

Les også: Slik får du familien til å spise mer fisk

Hva smaker det?

Fiskeburgeren er grov i konsistensen med tydelige fiskebiter. Dette er mer som en grovkvernet burger enn en spedd fiskekake, naturlig nok siden fiskeandelen er såpass høy. Jeg liker den og synes burgeren er godt smaksatt med hvitløk og krydder uten å være sterk. Jeg opplever den også som passe salt.

Jeg spiste fiskeburgeren sammen med pasta og salat, men denne kan fungere ypperlig med burgerbrød som et alternativ til hamburger, eller på en grov skive med litt sennep, tomatskiver og salat på ekstra travle hverdager.

Trinn for trinn: Slik lager du fiskekaker selv

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er det?

Når det gjelder fiskeprodukter så vil jo en høy andel fisk og minst mulig prosessering være det beste. Disse Lofotburgerne har en svært høy andel fisk sammenlignet med mange andre ferdige fiskeprodukter. Lofotburgerne er fri for konserveringsmidler og de fleste har heller ikke andre tilsetningsstoffer som vi knapt kan uttale eller finne på vårt eget kjøkken, bortsett fra den andelen av produkter som fortsatt inneholder tilsatt karragenan, som jeg skrev om under innhold. Fiskeburgerne er produsert i Lofoten av fisk fra det Nordøstlige Atlanterhavet, noe jeg tenker er bra også i et bærekraftperspektiv.

Lofotburger med 86 prosent fisk er et bra valg hva angår raske hverdagsmiddager. Mange av oss bør spise litt mer fisk på bekostning av rødt og bearbeidet kjøtt, så jeg anbefaler at du tester disse som burger i stedet for hamburgere av rødt kjøtt neste gang det står burger på menyen hjemme. Og dersom du vil være føre var hva angår potensielle bivirkninger av enkelte tilsetningsstoffer, så velger du de fiskeburgerne som ikke har karragenan i seg.

Tidligere testet: Laksepålegg fra Mills

Pris: 80-90 kroner per pakke á 500 gram, tilsvarende en kilopris på cirka 170 kroner. En pakke inneholder 4 store fiskeburgere.

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 134 kcal
Fett: 6 gram hvorav 0,6 gram mettet fett
Karbohydrat: 4,2 gram hvorav 0,5 gram sukkerarter
Protein: 16 gram
Salt: 1,2 gram

En fiskeburger á 125 gram gir 168 kcal, 20 gram protein og 1,5 gram salt. Dette kan passe både som lunsj og middag (med diverse tilbehør) for mange Vektklubbmedlemmer.

Oppskrifter: Fem familievennlige fiskemiddager

Sammenlignet med lignende produkter:

Her sammenligner vi næringsinnholdet per 100 gram og rangerer produktene fra høyest til lavest kaloriinnhold. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvilket produkt som er mest eller minst sunt. Av fiskeprodukter er det bra at det er høy andel fisk, lite salt og mindre grad av prosessering.

  • Salma lakseburgere (99 prosent fisk): 207 kcal, 13,5 gram fett hvorav 2,6 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 20,7 gram protein og 0,9 gram salt.
  • Coop Fra Havet Fiskeburger naturell (64 prosent fisk): 168 kcal, 9,5 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 8 gram karbohydrat hvorav 0,7 gram sukkerarter, 12 gram protein og 1 gram salt.
  • Lofoten Pro-burger spicy chili (65 prosent fisk): 165 kcal, 7,5 gram fett hvorav 1,6 gram mettet fett, 4,6 gram karbohydrat hvorav 1,1 gram sukkerarter, 18,2 gram protein og 1,1 gram salt.
  • Lofoten Familiens fiskeburgere (65 prosent fisk): 159 kcal, 7,3 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 10 gram karbohydrater hvorav 1,4 gram sukkerarter, 13 gram protein og 1,2 gram salt.
  • Fiskeriet burger av hyse og torsk (80 prosent fisk): 135 kcal, 5,6 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 6,2 gram karbohydrat hvorav 0,7 gram sukkerarter, 15 gram protein og 0,88 gram salt (lavest saltinnhold)
  • Xtra fiskekaker (56 prosent fisk): 129 kcal, 5,6 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 8,5 gram karbohydrat hvorav 1,3 gram sukkerarter, 10 gram protein og 1,3 gram salt.
  • Lofoten hjemmelagde fiskekaker (60 prosent fisk): 123 kcal, 6 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 6,3 gram karbohydrat hvorav 1,2 gram sukkerarter, 11 gram protein og 1,1 gram salt.
  • Engerviks Bestemors fiskekaker (50 prosent fisk): 120 kcal, 5,1 gram fett hvorav 1,3 gram mettet fett, 8,8 gram karbohydrat hvorav 1,9 gram sukkerarter, 9,6 gram protein og 1,7 gram salt (NB! Høyt saltinnhold).
  • First Price fiskekaker (52 prosent fisk): 119 kcal, 4,2 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 10,3 gram karbohydrat hvorav 0,4 gram sukkerarter, 10,1 gram protein og 1 gram salt.
  • Coop Fiskeburger hyse og torsk (92 prosent fisk): 110 kcal, 2,7 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 3,1 gram karbohydrat hvorav 1,5 gram sukkerarter, 18 gram protein og 1,4 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2021 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her