Ned i vekt? Dette spiser Vektklubb-medlemmer til middag
Det er langt ifra bare grønne salatblader eller gulrøtter!
Klarer du å anslå kalorimengden på tre ulike porsjoner med spaghetti og kjøttsaus?
Tar du en titt på bestemors gamle servise er det kanskje overflødig å høre at studier viser at porsjonsstørrelsene har økt de siste tiårene. Det ligger en hel vitenskap bak dette som kalles «porsjonsstørrelse-effekten», på engelsk «portion size effect» (ekstern lenke).
Det er mange grunner til at vi spiser mer mat enn vi trenger, og Helsedirektoratet peker særlig på at vi har endret våre spisevaner i retning av økte porsjoner, mer energitette måltider og mer snacks. Dette kombinert med en mer stillesittende hverdag gjør at vi får i oss energi enn vi bruker, og over tid vil vekten øke.
Les også: Slik skaper du vaner som varer
Her får du se tre bilder av ulike porsjonsstørrelser av den kjente og populære middagsretten spaghetti og kjøttsaus, laget med hvit pasta, tomatsaus og kjøttdeig. Fatet som er brukt er av moderat størrelse, cirka 22–23 cm i diameter. Klarer du å gjette kaloriinnholdet i hver porsjon?
Fasiten, samt tips til hvordan du kan spare kalorier og fremdeles bli mett, finner du i bunn av artikkelen.
Fat 1: Cirka 100 gram kokt spaghetti = 155 kcal, 60 gram stekt kjøttdeig = 170 kcal og 1 desiliter pastasaus = 55 kcal. Tilsammen inneholder fatet omtrent 380 kcal.
Fat 2: Cirka 160 gram kokt spaghetti = 250 kcal, 110 gram stekt kjøttdeig = 315 kcal og 2 dl pastasaus = 110 kcal. Tilsammen inneholder fatet omtrent 675 kcal.
Fat 3: Cirka 200 gram kokt spaghetti = 310 kcal, 165 gram stekt kjøttdeig = 475 kcal og 3 dl pastasaus = 165 kcal. Tilsammen inneholder fatet omtrent 950 kcal.
Prøv en ny oppskrift: Spaghetti med kyllingsaus (tilgjengelig for Vektklubb-medlemmer)
Her er noen Vektklubb-tips for å spare kalorier på spaghettimiddagen og fremdeles bli mett:
Lyst til å gå ned i vekt? Dropp dietten!
Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!
0dager
20 timer
8minutter
53 sekunder
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Det er langt ifra bare grønne salatblader eller gulrøtter!
Å spise passe mengde mat kan være utfordrende. Hvis du ikke vet hva maten inneholder, eller hvor stor porsjonen din faktisk er, kan det være lett å spise for mye.
Dropp dietter og slankekurer. Skal du varig ned i vekt er det vanlig mat i passe mengder som gjelder.
Mange tenker at potet er noe man må spise mindre av for å gå ned i vekt, men poteten er full av næring og metter godt.
Spis helt vanlig mat og gå ned i vekt.
Ikke nødvendigvis, ifølge ernæringsfysiologen.