Hurtigmaten som kan spises med en hånd er ofte fristende, men ikke alltid det sunneste.
Hurtigmaten som kan spises med en hånd er ofte fristende, men ikke alltid det sunneste. Foto: Getty Images/iStockphoto

Mat på farten: Slik velger du sunt i butikken og på bensinstasjon

Silje Bjørnstad
Publisert: 2023-07-07 19:18

Blir det mange kjappe løsninger i ferien? Heldigvis finnes det mye sunt og godt du kan plukke med deg.

Planlegging er et viktig nøkkelord for å kunne spise sunt og variert i hverdagen. I ferier er det derimot ikke uvanlig at de gode hverdagsrutinene sklir litt ut, og det er helt greit. I slike perioder er det ikke nødvendigvis meningen at man må følge et rigid opplegg med kostholdsplan og faste måltider.

Og det trenger ikke å være så strengt eller komplisert å spise sunt selv om man er på farten. Ved å være bevisst på hva du skal se etter på forhånd blir det enklere å ta sunne valg, uten at du er avhengig av å være på et stort kjøkken.

Det finnes nemlig mye bra mat som du finner i butikken uten at det krever voldsom tilberedning.

Fem enkle tips: Hold vekten i sommer

Mellommåltid fra butikken

Generelt er det lurt å fokusere på matvarer som gir deg god næring og mettende påfyll. Hvis du trenger et mellommåltid eller noe lett å spise kan du gå for følgende:

 • Frukt og grønt: Det er både lettvint og praktisk å spise. Her finnes det mye sunt og godt som kan spises som det er, som for eksempel gulrøtter, eple, banan, pære, druer, nektariner, ferdigblandede salater, snackspaprika, cherrytomater og sukkererter.
 • Bær: Sommeren er høysesong for deilige norske bær. Perfekt snacks for både store og små!
 • Yoghurt og grøt: I kjøleskapet finner du meieriprodukter som yoghurter, Skyr og porsjonsbegre med ferdiglaget grøt. Dette er også gode alternativer når du trenger litt ekstra påfyll. Vil du gjøre måltidet litt mer spennende og næringsrikt kan du blande inn noen bær og usaltede nøtter.
Mange butikker har salatbarer med friske grønnsaker. Et tips kan være å søke etter butikker som ligger langs veien der du ferdes.
Mange butikker har salatbarer med friske grønnsaker. Et tips kan være å søke etter butikker som ligger langs veien der du ferdes. Foto: Getty Images/iStockphoto

Lunsj fra butikken

Når du trenger et større måltid, for eksempel en kjapp og enkel lunsj, foreslår vi dette:

 • Salatbar er et godt valg, og flere og flere matbutikker har dette, særlig i de store byene. Fyll opp med masse forskjellige farger.
 • Lag wrap av lomper eller fullkornstortilla. Fyll dem med for eksempel ferdigvasket salat, ferdigskivet ost og magert kjøttpålegg, eller kanskje litt ruccula, smøreost og ferdigstekt salatkylling.
 • Polarbrød er også populær turmat som ikke krever noen store forberedelser. Velg de groveste variantene og legg for eksempel på en fiskekake eller ta med deg et kokt egg som du ofte finner i salatbaren.
 • Knekkebrød eller et grovt brød som du skjærer opp i butikken. Enkle pålegg kan være tubeost, makrell i tomat eller peanøttsmør.
 • Sjekk innom varmdisken. Mange dagligvareforretninger har varmmat med som for eksempel omeletter, salater, fiskeburgere, lapskaus og wok med grønnsaker smarte alternativer når man trenger noe kjapp middagsmat.

Sunn mat på bensinstasjon

Langs veien kan utvalget være ganske så begrenset når det er snakk om å velge noe som er både enkelt og næringsrikt.

På bensinstasjoner og kiosker blir du gjerne møtt med tilbudsplakater som frister med is, bolleposer og pølsekampanjer. Og selv om du egentlig ikke er så sulten når du stopper, er det fort gjort å få lyst på noe likevel.

Derfor er det lurt å være forberedt. Dette bør du gå for:

 • Ofte finner du ferdigsmurte brødskiver, baguetter og wraps i disken. Gå for de grove variantene med proteinrikt pålegg da dette gir mer næring samt bedre og mer langvarig metthetsfølelse.
 • En yoghurt kan være et godt alternativ, og i alle fall et bedre valg enn sjokolade.
 • Frukt og grønnsaker kan du ta med deg hjemmefra, men mange bensinstasjoner og kiosker tilbyr også ferdiglagde salater og fruktbegre. Dette er lettvint å ta med seg på tur og bidrar godt med både fiber, vitaminer og mineraler.
 • En liten pose nøtter fungerer også bra som et mellommåltid eller som sunnere bilsnacks.

Ting det er lurt å ha med

Når man er på tur er det alltid kjekt å ha et lite «utstyrslager» med seg i bilen eller i vesken, som gjør det enklere å spise på farten.

 • Våtservietter
 • En god kniv
 • Noe turbestikk som skje, gaffel og et fat
 • Vannflaske

En annet tips er å ta med en matboks som du kan bruke til matpakker, eller som en beholder for å mikse sammen et måltid med flere forskjellige ingredienser.

Det kan også være smart å investere i en kjøleboks som kan kobles til i bilen. Da kan du holde pålegg og lignende mat kjølig under hele bilturen.

Vann er og blir den beste tørstedrikken i tillegg til at dette er det rimeligste drikke-alternativet.
Vann er og blir den beste tørstedrikken i tillegg til at dette er det rimeligste drikke-alternativet. Foto: Getty Images/iStockphoto

Sunne alternativer til mat på farten

Istedenfor: Sjokolade, iskrem, potetgull, kjeks
Velg: Frukt, bær, grønnsaker, smoothies, yoghurt/Skyr, sorbet, nøtter, oliven

Istedenfor: Sjokoladepålegg og pålegg med mye sukker, salt og fett
Velg: Magre påleggsvarianter av ost og kjøtt, fiskepålegg, egg, avokado, hummus, peanøttsmør

Istedenfor: Sukkerholdig brus/saft, iskaffe, milkshakes
Velg: Vann, mineralvann uten sukker, smoothies, melkedrikker/sjokolademelk uten tilsatt sukker

Istedenfor: Brød, baguetter, wraps og sandwicher laget med lyst mel
Velg: Brød, baguetter, wraps og sandwicher laget med grovt mel, knekkebrød, lomper

Istedenfor: Pølser med bacon, ost og fete dressinger
Velg: Pølser med lite fett, rå løk, sylteagurk og annet grønt tilbehør

Istedenfor: Fine pølsebrød og lyse hamburgerbrød
Velg: Grove pølsebrød, grove hamburgerbrød, lomper

TIPS: Blir det ofte masse bakevarer, store muffins og flerpakning med boller i ferien? Del heller på bakevarene ved å skjære de opp i for eksempel to eller fire like store deler fremfor å kjøpe én til hver.
TIPS: Blir det ofte masse bakevarer, store muffins og flerpakning med boller i ferien? Del heller på bakevarene ved å skjære de opp i for eksempel to eller fire like store deler fremfor å kjøpe én til hver. Foto: Krister Sørbø / VG

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her