Røykeslutt og vektoppgang

Hanne Eide Andersen
Publisert: 2010-05-06 10:09

Har vært medlem i Vektklubb straks et år. Det har fungert veldig bra for både meg og samboeren. Han har gått ned 25 kilo og jeg 39 kilo, og begge er i mål. Har begynt på stabil profil, og har klart fint å holde meg stabil, og alt gikk fint helt frem til nå. For nå har jeg også sluttet å røyke, og jeg antar at det er kilden til problemene. Tok den siste røyken 18. mars, og selve slutten går ganske greit. Bortsett fra at jeg har gått opp igjen snart to kilo de siste to ukene. Jeg har ikke skeid ut, spist mer, eller gjort noe annerledes på noen som helst måte. Jeg fører dagbok og har full kontroll. Har også trappet ned litt på stabil-kaloriene for å prøve å holde vekten i sjakk, men det hjelper ikke. Jeg har jo lest tidligere at man uansett legger på seg litt av å slutte å røyke, fordi røykingen påvirker forbrenningen eller noe i den duren. Men at det kommer så plutselig og fort at det skal være umulig å holde i sjakk, det kom som en fryktelig negativ overraskelse. Nå begynner jeg å bli bekymret for hvor mye man kan forvente å gå opp, og hvor lenge det skal holde på sånn? Og om det forandrer forbrenningen for alltid, slik at det vil fortsette å bli meget vanskelig for meg å holde vekten? Eller er det en "periode" man må gjennom før det går over?<br />Hilsen Pippi

Grunnen til at mange går opp i vekt når de slutter å røyke, er en kombinasjon av at forbrenningen går litt ned i en periode, og at man lettere spiser litt mer på grunn av abstinenser.


Gratulerer med så gode resultater på vekten! Når du har gått ned så mye i vekt, vil du måtte fortsette å spise som du har gjort til nå, resten av livet. Gjør du ikke det, vil du gå opp i vekt igjen.
Det er kjempebra at du har sluttet å røyke. Det er nok vel så viktig for helsen din som vektreduksjonen. Når du slutter å røyke går forbrenningen din litt ned. I tillegg får du et økt behov for å kose deg litt, og putte noe i munnen.
Nikotinabstinensen varer i to, tre uker etter røykeslutt
Det er vanlig å gå opp 2-5 kilo når man slutter å røyke, men ikke mer enn det. Du kan forsøke å begynne med noe som er vektreduserende samtidig som du slutter å røyke, gå en ekstra tur for eksempel. Du kan begynne å jogge eller gå til og fra jobb. Skal du ikke gå opp ved røykeslutt er dette helt nødvendig.
Les flere spørsmål og svar om røykekutt og vekt her
2-5 kilo er ikke så mye når du har gått ned 25 kilo, men jeg forstår at du er redd. Matlysten øker litt når du slutter å røyke og matlyst er det vanskelig å gjøre noe med. Det er lurt av deg å kutte litt ned på stabil-kaloriene og gå tilbake til det opplegget du har lykkes med tidligere.
Det er mye viktigere å slutte å røyke, enn å bry seg om 2-5 kilo. Røyking er farlig, det gir økt risiko for sykdom og det reduserer allmenntilstanden din. Forsøk å hold fokus på at røykeslutt er viktigst, og gå deg en tur når frustrasjonen er størst. Hold ut, det blir bedre etter hvert. Lykke til!
Hilsen Ina Wille
Redaksjonen anmerker: Linkingen i svaret er gjort av redaksjonen i Vektklubb.no der vi finner det hensiktsmessig. Vi gjør oppmerksom på at Vektklubb.no ikke er ansvarlig for innholdet på eksterne linker.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Hvordan komme igang med livsstilsendring?

Hvordan komme igang med livsstilsendring?

Hver kveld før jeg sovner hyler samvittigheten min meg i ørene; "Imorgen, da dropper jeg ALT det usunne og tar meg en joggetur" (noe som alltid slår feil). Jeg er kvinne, 173 cm, 78 kilo og ganske atletisk fra mange år aktiv innen idrett. Jeg har rett og slett mistet treningslysten og blitt en smådvask slapping som ikke trener, noe som har medført uren hud, sønvløshet og dårlig forbrenning. Spørsmålet mitt til er: HVORDAN skal jeg klare å endre livsstilen min, og få bedre livskvalitet? Jeg klarer selvfølgelig en ketolysekur eller to, men bare i to måneder. Deretter går det rett vest. Har prøvd å følge vektklubb.no, men med tanke på mitt høye aktivitetsnivå tidligere ble matinntaket så lite at jeg var gretten, sur, svimmel og liknende.<br />Hilsen Kassi

Ikke skrem de som vil slutte å røyke!

Ikke skrem de som vil slutte å røyke!

Jeg skriver fordi jeg reagerer på det du skriver om å slutte å røyke. Jeg sluttet å røyke for ti måneder siden, ved hjelp av boken til Allen Carr. Den skremselen som formidles om at det er så grusomt å slutte å røyke, særlig fra fagpersoner som deg selv, gjør at ingen røykere tør å slutte. <br /><br />Dessuten er det ikke sant! Jeg har røykt i nesten 30 år. Fra jeg var tolv, og da jeg skjønte "røykefellen", blant annet om at det at det er så grusomt å slutte ikke stemte, ble jeg en glad og fornøyd ikke-røyker fra første dag. Forventer røykere at de må lide seg gjennom et helvete og går glipp av noe storslagent, slutter de selvfølgelig ikke å røyke.<br /><br />Det blir det samme som å legge om kostholdet. Tror du at du går glipp av himmelriket fordi du ikke spiser potetgull, fortsetter du naturligvis å spise potetgull! Det er ikke vanskelig å slutte å røyke, men du må avprogrammere hjernen til å tro at du går glipp av noe. Tvert i mot får du et fantastisk rikt liv, med nye muligheter. <br /><br />Dere leger MÅ begynne å anbefale Allen Carr sin bok. Slutt å skremme livet av pasienter som røyker med at de får det så grusomt at de til og med må ha erstatninger for nikotin. Bare full stopp på tilgangen vil stoppe avhengigheten. Når du er kvitt den, forstår du ikke hva som var så skrekkelig. <br /><br />Alle de grusomme bivirkningene av røykestopp sitter mellom ørene. Kroppen har det utmerket uten nikotin. Les boken selv og anbefal boken! For det er det eneste som ikke skremmer vettet av røykerne. Da klarer de kanskje å la være fortest mulig å tenne seg en røyk, i skrekk for de "grusomme" abstinenssymptomene.<br /><br />Hilsen Kristin

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her