Slapp av, kroppen er fin nok!
«Bare jeg tar av meg noen kilo skal jeg gjøre alt det morsomme jeg drømmer om.»</p><p>
BERGEN (VG) Ignorert, oversett og få nære venner. Slik opplevde Marita Førrisdal (23) livet som overvektig.</p><p>
I et blogginnlegg like før jul i fjor tok Marita Førrisdal fra Bergen et kraftig oppgjør med hvordan hun opplevde å bli behandlet da hun slet med overvekt. Under tittelen «Liker du meg nå?» skrev Førrisdal om følelsen av ikke å være inkludert i samfunnet.
«Det er vanskelig for meg å sette ord på hva jeg føler, men jeg er redd og usikker. Jeg er den samme Marita, den snille, gode Marita, som tar vare på alle og bryr meg kanskje litt for mye om hvordan andre har det enn meg selv. Eneste som er forskjell er at jeg ikke veier 150 kilo men 79 kilo. Jeg er akkurat helt maken.»
«Jeg får meldinger fra fremmede, og fra mennesker jeg ikke har snakket med på år og dag. Mennesker jeg hadde et forhold til da jeg var tynn, men som jeg ikke var god nok for som tykk. Det er jeg tydeligvis nå», skriver Marita i innlegget.
– Jeg visste at det ville komme reaksjoner, derfor tenkte jeg meg godt om før jeg skrev innlegget. Jeg klarte til slutt ikke å la være, sier Marita.
Blogginnlegget fikk over fire hundre likes på Facebook, og i kommentarfeltet har flere gitt uttrykk for de samme opplevelsene.
For et drøyt år siden ble Marita slankeoperert. I etterkant har hun gått ned rundt sytti kilo. Hun hadde gledet seg til å få et enklere liv, men livet ble mer komplisert enn hun var forberedt på.
Heller enn å være lykkelig over kiloene som endelig er borte, sliter Marita med selvbildet – mer enn noen gang før. For når hun ikke hadde noen verdi som overvektig, hvorfor har hun det nå, spør hun seg.
– Jeg ble oversett. Folk jeg tidligere hadde slått av en prat med, lot som om de ikke så meg når de gikk forbi, forteller Marita.
Marita hadde alltid brukt mat som trøst når hun var lei seg, men etter en ekstra tøff periode tok overspisingen overhånd. Hun slet med en spiseforstyrrelse og kiloene ble flere og flere. På det meste veide hun 150 kilo.
Etter hvert som kiloene ble flere, merket Marita at folk begynte å endre atferd overfor henne. Bekjente satte seg ikke lenger ved siden av henne på bussen, de så ned når hun gikk forbi, og smilte ikke tilbake når hun smilte til dem.
«Skulle nesten tro jeg hadde en smittsom sykdom», skriver hun i blogginnlegget.
Forskning støtter opp om Maritas opplevelser. En studie gjort ved Yale University i 2009 viste at overvektige mennesker blir diskriminert på en rekke områder. Selv fagfolk som leger, ernæringsfysiologer og andre som spesialiserer seg på overvektige, beskriver overvektige som lite attraktive, late og slurvete, viser studien.
Overvektige har en sterk forhøyet risiko for å bli diskriminert på jobben. Blant annet har de mindre sjanse til å bli forfremmet, og de får ikke like god lønn som slankere kolleger, kom det frem.
Marita Førrisdal har hele tiden trivdes i jobben som helsefagarbeider. Men, utenfor jobben opplevde hun at nye mennesker virket uinteressert i henne.
– Jeg ble oversett, sier Marita.
Ville hun kjøpe seg nye klær, var det sjelden hun ble tilbudt hjelp i klesbutikken. Da kiloene begynte å forsvinne, skjedde det ting. Plutselig ble hun synlig igjen. Den markante forskjellen i folks oppførsel kom som et sjokk.
– Jeg føler at jeg ikke ble tatt seriøst før, men at jeg blir det nå, forteller hun.
Hun satt ikke lenger alene på bussen, var ikke lenger usynlig.
– Nå, når jeg er ute på byen, så får jeg oppmerksomhet. Hva annet gjør jeg nå, enn før? Jeg har hørt fra venner at jeg er blidere, og vil være med på mer, men jeg håper jo at jeg fortsatt er den Marita jeg alltid har vært, sier hun.
Marita sliter med å gå ut og bli kjent med nye folk, for hva betyr komplimentene egentlig? Det er ingen lettelse for henne å føle seg akseptert, når hun føler det er på feil grunnlag.
– Er jeg bra nok, funker jeg for verden nå? Det ønsket jeg med blogginnlegget mitt å sette fokus på, sier hun.
Fordommene mot tykke mennesker er sterke, påpeker Jøran Hjelmesæth, leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.
– De blir lyttet mindre til i forsamlinger, og må være mye dyktigere for å nå frem enn slanke mennesker må være, sier Hjelmesæth.
Flere av hans pasienter har fortalt historier som ligner Maritas. – De forteller om at de blir oversett og ignorert i klesbutikker, for eksempel. Det er ingen som spør om de trenger hjelp. Jeg er ikke i tvil om at dette er svært vanlig, sier Hjelmesæth.
Han tror at overvektige ofte automatisk blir tillagt negative egenskaper, før de får en sjanse til å vise hvem de er.
– Mange tenker nok at er du tykk, så er du dum og ubehagelig å ha med og gjøre, sier han.
– For familie og venner kan det være vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til at noen de kjenner legger på seg, poengterer Hjelmesæth, og tror at folk ikke nødvendigvis synes at en overvektig person er mindre verdt, selv om de begynner å oppføre seg annerledes.
– Overvekt er et utrolig vanskelig tema å ta opp. De fleste vil late som ingenting. Dette er veldig individuelt og jeg har ikke noen fasit på hva som vil være riktig å gjøre, sier han.
Han kan godt forstå at det for enkelte kan være tøft å skulle finne seg en ny plass i samfunnet etter å ha gått ned mange kilo.
– De kan nok kjenne på sårheten over ikke å ha følt seg verdt noe før. Andre har kanskje foretrukket den anonymiteten som overvekt kan føre med seg, og opplever plutselig en oppmerksomhet de ikke ønsker, sier Hjelmesæth.
Nå er det snart to måneder siden Marita publiserte innlegget på bloggen sin. Selv om ikke alt er like enkelt, synes hun at hun har det bra. Etter vektnedgangen har hun blant annet kunnet slutte med medisiner for diabetes type 2.
Kommentarfeltet på bloggen har roet seg, men fortsatt mottar Marita tilbakemeldinger på det hun skrev. – Det er flest positive tilbakemeldinger. Jeg lever veldig lenge på de fine meldingene jeg får, det gjør jeg, sier Marita.
LES OGSÅ
Heidi er Årets vektklubbmedlem 2013: Hun tok av 70 kilo!
Overvekten knuste Carlas selvbilde
Helt OK å skeie ut: Enten-eller-tankegang gjør det vanskeligere å gå ned i vekt
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
«Bare jeg tar av meg noen kilo skal jeg gjøre alt det morsomme jeg drømmer om.»</p><p>
Slike TV-konsept kan opprettholde en illusjonen om at det finnes et enkelt svar på et kompleks problem, mener fagfolk.
«Tren fordi du elsker kroppen din, ikke fordi du hater den».
Else Kåss Furuseth har delt sin historie om overvekt og veien til et sunnere liv på NRK. Nå ber hun norske politikere ta grep, og får støtte fra overvektsekspert.
Tykke som drikker lettbrus, spiser mer enn tykke som drikker vanlig brus, viser ny forskning.</p><p>
Å finne fint treningstøy i store størrelser er nesten umulig.