He Chips av rotfrukt og beter
He Chips av rotfrukt og beter Foto: iStockphoto

Fredagskos: Slik lager du dine egne sunnere potetchips

Elisabeth Stigum
Publisert: 2023-10-27 14:36

Du kan kutte hundrevis av kalorier ved å lage potetchipsen selv!

Det er noe spesielt med de gylne potetflakene som er «crunchy» og smaker salt. Tekstur og smak gjør at potetchips er nærmest uimotståelige, så når posen først er åpnet skal det godt gjøres å la den ligge i fred.

Hvis du ønsker å holde et lite øye med vekten kan det være lurt å porsjonere ut snacksen

– For kaloririk mat som smaker godt, men som ikke nødvendigvis bidrar med all verdens næringsstoffer, er det viktig å være bevisst på mengde og porsjonskontroll, forteller kostholds- og treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad.

– Man trenger ikke avstå helt, men det kan være lurt å øve seg på å finne en passe liten mengde man er fornøyd med, sier hun.

Generelt inneholder potetchips anslagsvis 500 kcal per 100 gram.

  • En neve potetgull, cirka 10 flak, gir i underkant av 80 kcal.
  • En skål med cirka 30 gram potetgull gir omtrent 150 kcal.
  • En «liten» pose på 200 gram gir da omtrent 1000 kcal
  • En svær potetgullpose på 370 gram gir over 1800 kcal.

Til sammenligning inneholder en hel pizza Grandiosa cirka 1250 kcal.

Slik ser 150 kcal med potetchips ut.
Slik ser 150 kcal med potetchips ut. Foto: Jan Petter Lynau / VG

«Mindre fett» ikke nødvendigvis sunnere

Det kan være fort gjort å tro at chips med mindre fett, eller chips som er laget av belgfrukter eller linser er et sunnere valg.

Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll, har tidligere testet linse- og kikertchips og er faktisk fristet til å si at vanlig potetgull er sunnere:

– Problemet med denne typen chips, laget av ulike meltyper som linsemel, kikertmel, maismel, rismel, er imidlertid at de gjerne trenger mer salt, mer krydder og flere tilsetningsstoffer for å bli til en sprø og luftig snacks, sier Myrvoll.

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll er matspaner i Vektklubb.
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll er matspaner i Vektklubb. Foto: Gisle Oddstad / VG

Vanlig potetchips inneholder cirka 1,2–1,3 gram salt per 100 gram. Superchips inneholder 2,6 gram salt per 100 gram.

Vi nordmenn spiser i snitt 10 gram salt per dag, ifølge Helsedirektoratets rapport om Utviklingen av norsk kosthold. Det er dobbelt så mye som de 5 gram vi anbefales.

Potetchips som er laget av potetmel eller andre meltyper er også mye mer bearbeidet enn chips laget av potetflak.

– Men nå er det jo ingen slike salte snacks som er sunne da akkurat. Skal du ha sunn, i betydningen helsebringende snacks, så må du nok over i nøtteskålen eller fruktfatet, poengterer Myrvoll.

Eller kanskje du vil lage selv? Lager du potetchips selv kan du derimot spare hundrevis av kalorier. 100 gram av hjemmelagede potetchips gir knappe 115 kcal per 100 gram, mot 500 kcal for kjøpe-chipsen.

Her er fem oppskrifter på sunnere og hjemmelaget chips:

Hjemmelaget potetchips

Er du svært glad i potetchips kan det jo være gøy å prøve å lage snacksen selv. Kanskje spiser du det med litt mer andakt og klarer å nyte en mindre mengde.

Foto: iStockphoto

Du trenger:

  • 500 gram potet
  • 2 ss solsikkeolje
  • 1 ts salt og pepper eller krydder etter ønske

Slik gjør du det:

  1. Vask potetene og skjær i tynne skiver med en ostehøvel eller mandolin.
  2. Legg potetskivene i en bolle med kaldt vann i minst 20 minutter. Dette trekker ut stivelse slik at det er lettere å få dem sprø.
  3. Skyll potetskivene godt og tørk dem.
  4. Ha i en stor skål eller pose med olje og krydder. Bland godt.
  5. Spre potetene utover på et bakepapir på en stekeplate.
  6. Dryss over krydder og stek i ovn på 200 grader C i ti minutter. Følg godt med. Tynne skiver kan fort bli brent.
  7. Stek deretter i ovn på 120 grader C til skivene er helt sprø.

Se hvor mange kalorier en porsjon gir (kun Vektklubb-medlemmer)

Lompechips

Nå er det jo ikke poteten som gjør potetgull usunt, men om du har noen lomper som begynner å bli litt gamle, kan de enkelt forvandles til deilig helgesnacks!

LETTERE: Sunnere variant du kan nyte sammen med guacamole.
LETTERE: Sunnere variant du kan nyte sammen med guacamole. Foto: Mona Kvammen.

Du trenger:

  • 3 stk. Lomper
  • 1 ss Olje
  • 0,5 ts Salt
  • 0,5 ts Pepper
  • 0,5 ts Paprikakrydder

Slik gjør du:

  1. Skjær lompene som en pizza (8 trekanter per lompe).
  2. Legg de på et bakepapirkledd stekebrett og pensle med nøytral olje.
  3. Strø over ønsket mengde krydder. Eksempelvis salt, pepper, paprikakrydder.
  4. Stek ved 180 grader i cirka 10–15 minutter, eller til de er sprø. Pass på så de ikke blir svidd.
  5. Server med hjemmelaget guacamole eller salsa, eller begge deler! Perfekt til fredagstacoen.

Se kaloriberegning her (kun Vektklubb-medlemmer)

Grønnsakchips

Chips med flere farger er fristende også for øynene. Har du en gulrot, potet, søtpotet eller andre rotgrønnsaker til overs kan du lage deilig chips!

Her servert med en deilig dilldipp av kesam.

Foto: Matprat.no

Forslag til grønnsaker som kan brukes:

  • 1 stk. Potet
  • 1 stk. Gulrot
  • 1 stk. Pastinakk
  • 1 stk. Rødbete
  • 1 dl Olje (mesteparten blir igjen i kasserollen)

Dilldipp:

  • 4 ss Kesam, mager
  • 1 ss Dill
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Vask grønnsaker, tørk godt og behold skallet på.
  2. Skjær grønnsaker i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin, ostehøvel eller oppskjærmaskin for å få så tynne skiver som mulig. Tørk grønnsakene godt med papir (vann og olje er ingen god kombinasjon).
  3. Varm opp olje i en kjele til den er frityrvarm. For å sjekke om oljen er varm nok kan du dyppe en trepinne eller sleiv oppi. Bruser det livlig rundt den er oljen varm nok. Pass på å ha et lokk nært tilgjengelig. Dersom det skulle bli for varmt, og oljen tar fyr, sett på lokket.
  4. Ha i noen få skiver potet av gangen og friter dem i noen minutter til de blir gylne og sprø. Ta potetskivene ut av oljen med en hullsleiv og legg de på et tørkepapir. Dryss på litt salt.
  5. Fortsett slik med de andre grønnsakene. Steketid avhenger av type grønnsak, størrelsen på skivene. Bli ferdig med en type grønnsak før du fortsetter med neste type.
  6. Bland sammen alle ingrediensene til dilldippen.

Alternativ: Om du vil droppe friteringen, kan du legge grønnsakskivene på et bakepapir, drysse litt olje og ønsket krydder over, og bake i ovn til grønnsakene er stekt. Men følg med, de kan fort bli brent om skivene er for tynne.

Se næringsberegning av grønnsakchips (kun for Vektklubb-medlemmer)

Grønnkålchips

Kan noe som er så sunt smake godt? Døm ikke grønnkålchips før du har smakt!

Foto: Getty Images

Du trenger:

  • 120 gram grønnkål (4 blader i store biter)
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts chilipulver

Slik gjør du:

  1. Varm ovnen til 175 grader. Vask, del og tørk grønnkålen godt.
  2. Ha grønnkålen og oljen i en plastpose og rist godt. Spre bladene utover et stekebrett og stek til de er sprø. Dette tar ca. 10–12 minutter. Er de ikke sprø, steker du noen minutter til.
  3. Et Vektklubb-medlem tipser også om at grønnkålchips kan lages i Airfryer.
  4. Dryss litt salt (du trenger ikke mye) og chilipulver over, og server eller oppbevar i en tett boks.

Se kaloriberegning på grønnkålchips (kun for medlemmer)

Eplechips

Har du lyst på noe søtt og knasende i stedet for det salte, er eplechips et skikkelig digg alternativ.

Foto: Mona Kvammen

Du trenger:

  • 4 epler
  • 3 ts kanel

Slik gjør du:

  1. Vask og kutt eplene i tynne skiver med en skarp grønnsakkniv.
  2. Legg de på et bakepapirkledd stekebrett, og dryss over litt kanel.
  3. Stek på 100–200 grader i cirka to timer. Etter en time kan det være lurt å snu de.

Legg oppskriften i dagboken (kun for medlemmer)

Tips:

Lag en ekstra porsjon som du oppbevarer i en lufttett boks eller glass. Fint å ha når du får lyst på noe godt.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her