Ett enkelt grep: Slik blir tacoen og pizzaen sunnere
Ut med kjøttdeig, inn med blomkål. Her er to sunne oppskrifter på blomkåltaco og pizza med sopp og blomkål som både smaker godt og metter.
Du kan kutte hundrevis av kalorier ved å lage potetchipsen selv!
Det er noe spesielt med de gylne potetflakene som er «crunchy» og smaker salt. Tekstur og smak gjør at potetchips er nærmest uimotståelige, så når posen først er åpnet skal det godt gjøres å la den ligge i fred.
Hvis du ønsker å holde et lite øye med vekten kan det være lurt å porsjonere ut snacksen
– For kaloririk mat som smaker godt, men som ikke nødvendigvis bidrar med all verdens næringsstoffer, er det viktig å være bevisst på mengde og porsjonskontroll, forteller kostholds- og treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad.
– Man trenger ikke avstå helt, men det kan være lurt å øve seg på å finne en passe liten mengde man er fornøyd med, sier hun.
Generelt inneholder potetchips anslagsvis 500 kcal per 100 gram.
Til sammenligning inneholder en hel pizza Grandiosa cirka 1250 kcal.
Det kan være fort gjort å tro at chips med mindre fett, eller chips som er laget av belgfrukter eller linser er et sunnere valg.
Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll, har tidligere testet linse- og kikertchips og er faktisk fristet til å si at vanlig potetgull er sunnere:
– Problemet med denne typen chips, laget av ulike meltyper som linsemel, kikertmel, maismel, rismel, er imidlertid at de gjerne trenger mer salt, mer krydder og flere tilsetningsstoffer for å bli til en sprø og luftig snacks, sier Myrvoll.
Vanlig potetchips inneholder cirka 1,2–1,3 gram salt per 100 gram. Superchips inneholder 2,6 gram salt per 100 gram.
Vi nordmenn spiser i snitt 10 gram salt per dag, ifølge Helsedirektoratets rapport om Utviklingen av norsk kosthold. Det er dobbelt så mye som de 5 gram vi anbefales.
Potetchips som er laget av potetmel eller andre meltyper er også mye mer bearbeidet enn chips laget av potetflak.
– Men nå er det jo ingen slike salte snacks som er sunne da akkurat. Skal du ha sunn, i betydningen helsebringende snacks, så må du nok over i nøtteskålen eller fruktfatet, poengterer Myrvoll.
Eller kanskje du vil lage selv? Lager du potetchips selv kan du derimot spare hundrevis av kalorier. 100 gram av hjemmelagede potetchips gir knappe 115 kcal per 100 gram, mot 500 kcal for kjøpe-chipsen.
Her er fem oppskrifter på sunnere og hjemmelaget chips:
Er du svært glad i potetchips kan det jo være gøy å prøve å lage snacksen selv. Kanskje spiser du det med litt mer andakt og klarer å nyte en mindre mengde.
Du trenger:
Slik gjør du det:
Se hvor mange kalorier en porsjon gir (kun Vektklubb-medlemmer)
Nå er det jo ikke poteten som gjør potetgull usunt, men om du har noen lomper som begynner å bli litt gamle, kan de enkelt forvandles til deilig helgesnacks!
Du trenger:
Slik gjør du:
Se kaloriberegning her (kun Vektklubb-medlemmer)
Chips med flere farger er fristende også for øynene. Har du en gulrot, potet, søtpotet eller andre rotgrønnsaker til overs kan du lage deilig chips!
Her servert med en deilig dilldipp av kesam.
Forslag til grønnsaker som kan brukes:
Dilldipp:
Slik gjør du:
Alternativ: Om du vil droppe friteringen, kan du legge grønnsakskivene på et bakepapir, drysse litt olje og ønsket krydder over, og bake i ovn til grønnsakene er stekt. Men følg med, de kan fort bli brent om skivene er for tynne.
Se næringsberegning av grønnsakchips (kun for Vektklubb-medlemmer)
Kan noe som er så sunt smake godt? Døm ikke grønnkålchips før du har smakt!
Du trenger:
Slik gjør du:
Se kaloriberegning på grønnkålchips (kun for medlemmer)
Har du lyst på noe søtt og knasende i stedet for det salte, er eplechips et skikkelig digg alternativ.
Du trenger:
Slik gjør du:
Legg oppskriften i dagboken (kun for medlemmer)
Tips:
Lag en ekstra porsjon som du oppbevarer i en lufttett boks eller glass. Fint å ha når du får lyst på noe godt.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Ut med kjøttdeig, inn med blomkål. Her er to sunne oppskrifter på blomkåltaco og pizza med sopp og blomkål som både smaker godt og metter.
Denne texmex-varianten uten kjøtt kan bli din neste favoritt.
Med enkle grep kan du gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av næringsstoffer.
Halloween trenger ikke gi deg sukkersjokk. Hva med kiwimonstre, bananspøkelser, eple- eller gresskarchips?
Mye væske er det viktigste dagen derpå, men om du vil kombinere drikke med sunnere frokoster har Vektklubb-eksperten noen alternativer til «junk food».
«Slow cooking», eller langtidskoking, passer for deg som ønsker å spise sunn, deilig og hjemmelaget middag med masse smak!