Test av frokostkuler: – Nøkkelhull, men ikke sunt
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Ikke la deg lure, det er fortsatt sjokolade.
Den originale New Energy-sjokoladen, slik vi kjenner den, ble lansert i 1991. Sjokoladen ble utviklet i samarbeid med Norges idrettshøgskole for å gi hurtig energitilførsel, noe som førte til en sjokolade med mindre fett og mer karbohydrater enn vanlig sjokolade. New Energy var faktisk offisiell sjokolade under OL på Lillehammer i 1994.
Men mye har skjedd med kostholdstrendene siden den gang, og nå har Nidar kommet med New Energy i ny drakt; nemlig en variant med mindre tilsatt sukker og mer protein. Litt i tiden, med andre ord, men er det sunnere?
Gladmelding: Ikke dropp sjokoladen, selv om du slanker deg
Hovedingrediensen i denne sjokoladen er faktisk myseproteiner. Deretter kommer sukker, sukret kondensert melk og tørrmelk. Ingredienslisten er fryktelig lang. Vil du ha hele? Vel, det fortsetter (etter tørrmelken), med sheaolje, kokosolje, sikorirotfiber, hveteprotein, kakaosmør, fuktighetsbevarer (sorbitol), vann, invertsukkersirup, glykosesirup, glyserol, hasselnøtter, kakaomasse, kakaopulver, modifisert maisstivelse, smør, hvetemel, emulgatorer (soyalecitin, E471), salt, søtstoff (sukralose) og aromaer.
Pris: 19 kroner for en bar à 45 gram. Vanlig New Energy koster 14 kroner.
Om du kjenner den originale New Energy-sjokoladen, så ligner denne nye på den. Om jeg hadde smakt de hver for seg på ulike dager så er jeg usikker på om jeg hadde klart å skille de. Jeg smakte imidlertid begge samtidig for sammenligningens skyld, og synes at den nye Crunchy Protein Caramel var litt seigere i konsistensen, litt mindre søt og med noe mer karamellsmak enn den originale.
Nidar skriver på nettsiden sin at «New Energy Crunchy Protein er en sunnere sjokoladebar med 10 gram protein, 30 prosent mindre tilsatt sukker og samme gode New Energy smak».
Nuvel Nidar, jeg vet ikke om jeg er helt enig. Selv om sjokoladen har mindre sukker og mer protein så betyr ikke det nødvendigvis at den er sunnere enn annen sjokolade. Her er det fortsatt mye sukker i ulike former og ikke minst svært høy prosesseringsgrad med mange ingredienser og tilsetningsstoffer. Mye av fettet er dessuten mettet fett fra shea og kokos.
Merking som høres sunn ut: Slik blir du lurt i matbutikken
Sjokolade er kosemat, og de fleste tenker vel ikke på sjokolade som spesielt sunt uansett hva den består av, men mange produsenter ynder å sette «mindre sukker», «mindre fett», «mer protein» og tilsvarende påstander som antyder at produktet skal være sunnere, trolig for å lokke forbrukere til å kjøpe produktet. Kanskje på tide å bare la sjokolade være sjokolade (altså kosemat), og så kan vi heller fokusere på å få i oss proteinene og næringsstoffene vi skal ha i løpet av en dag ved å spise variert av gode råvarer uten alskens tilsetninger og svært høy grad av bearbeidelse?
Uten kakao blir det ingen sjokolade, men kakao er dessverre en matvare som på mange måter kan være problematisk. Til tross for at kakaoproduksjon er nokså vannkrevende, så er selve produksjonen av kakao er faktisk regnet for å være blant de mest miljøvennlige av de typiske tropiske jordbruksavlingene.
Kakaoproduksjon kan imidlertid ha andre skyggesider. Tilgangen på kakao er truet, blant annet på grunn av klimaendringer og gamle trær med små avlinger, og det er beregnet av cirka 30 prosent av kakaoproduksjonen verden over går tapt som følge av sykdom hos plantene. Selv om kakao er en ettertraktet råvare er betalingen som kakaobonden får som regel veldig lav. Kakao er dessuten kjent som en av råvarene med aller størst risiko for barne- og slavearbeid, ifølge Fairtrade Norge og Framtiden i våre hender.
De store sjokoladeprodusentene i Norge er derfor opptatt av å sikre at kakaoen de bruker er dyrket på en bærekraftig måte og bruker kakao som er sertifisert. Nidar (Orkla) bruker UTZ sertifisert kakao, mens Freia (Mondelez International) har utviklet et prosjekt som heter Cocoa Life og Nestlé har sin Nestlé Cocoa Plan. Dette kan bidra til å forbedre forholdene for kakaobøndene og noen av utfordringene knyttet til kakaoproduksjon.
Per 100 gram:
Energi: 490 kcal
Fett: 19 gram, hvorav 11 gram mettet fett
Karbohydrater: 56 gram hvorav 36 gram sukkerarter
Protein: 22 gram
Kostfiber: 8,1 gram
Salt: 0,3 gram
En sjokoladebar på 45 gram gir 220 kcal, 8,7 gram fett, 25 gram karbohydrater og 10 gram protein.
Her har vi sammenligne næringsinnholdet med andre sjokolader. Vi har rangert alternativene fra høyest til lavest kaloriinnhold per 100 gram. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvem som er «sunnest» eller «minst sunn». Sjokolade er sjokolade.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Kan tørket eplegull erstatte deilig, salt og fett potetgull? Og er det egentlig et sunt alternativ til snacks? Vektklubbs matspener har testet og smakt.
Vektklubbs matspaner har testet müslibarene fra Eldorado og Coop. Det hun finner kommer du ikke til å like.
Gode produkter, men uten karragenan oppleves drikkene som tynne i smaken, synes matspaneren.
...men det er ikke gjennom snacksprodukter man bør få i seg mer belgfrukter.
Er du villig til å ofre litt på smak og konsistens er Sjokao sjokoladepålegget for deg som vil ta et litt sunnere valg!