Det er fortsatt mye sukker i ulike former, mettet fett og ikke minst svært høy prosesseringsgrad med mange ingredienser og tilsetningsstoffer.
Det er fortsatt mye sukker i ulike former, mettet fett og ikke minst svært høy prosesseringsgrad med mange ingredienser og tilsetningsstoffer. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren tester ny New Energy: – Blir ikke sunn med mer protein

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2021-10-21 11:51

Ikke la deg lure, det er fortsatt sjokolade.

Den originale New Energy-sjokoladen, slik vi kjenner den, ble lansert i 1991. Sjokoladen ble utviklet i samarbeid med Norges idrettshøgskole for å gi hurtig energitilførsel, noe som førte til en sjokolade med mindre fett og mer karbohydrater enn vanlig sjokolade. New Energy var faktisk offisiell sjokolade under OL på Lillehammer i 1994.

Men mye har skjedd med kostholdstrendene siden den gang, og nå har Nidar kommet med New Energy i ny drakt; nemlig en variant med mindre tilsatt sukker og mer protein. Litt i tiden, med andre ord, men er det sunnere?

Gladmelding: Ikke dropp sjokoladen, selv om du slanker deg

Innhold:

Hovedingrediensen i denne sjokoladen er faktisk myseproteiner. Deretter kommer sukker, sukret kondensert melk og tørrmelk. Ingredienslisten er fryktelig lang. Vil du ha hele? Vel, det fortsetter (etter tørrmelken), med sheaolje, kokosolje, sikorirotfiber, hveteprotein, kakaosmør, fuktighetsbevarer (sorbitol), vann, invertsukkersirup, glykosesirup, glyserol, hasselnøtter, kakaomasse, kakaopulver, modifisert maisstivelse, smør, hvetemel, emulgatorer (soyalecitin, E471), salt, søtstoff (sukralose) og aromaer.

Pris: 19 kroner for en bar à 45 gram. Vanlig New Energy koster 14 kroner.

– Jeg personlig er ingen stor fan av denne typen sjokolade, jeg foretrekker litt mørkere sjokoladevarianter, gjerne med røstede nøtter eller mandler, eventuelt noen ruter firkløver rett fra kjøleskapet, synes matspaneren.
– Jeg personlig er ingen stor fan av denne typen sjokolade, jeg foretrekker litt mørkere sjokoladevarianter, gjerne med røstede nøtter eller mandler, eventuelt noen ruter firkløver rett fra kjøleskapet, synes matspaneren. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det?

Om du kjenner den originale New Energy-sjokoladen, så ligner denne nye på den. Om jeg hadde smakt de hver for seg på ulike dager så er jeg usikker på om jeg hadde klart å skille de. Jeg smakte imidlertid begge samtidig for sammenligningens skyld, og synes at den nye Crunchy Protein Caramel var litt seigere i konsistensen, litt mindre søt og med noe mer karamellsmak enn den originale.

Hvor sunt er det?

Nidar skriver på nettsiden sin at «New Energy Crunchy Protein er en sunnere sjokoladebar med 10 gram protein, 30 prosent mindre tilsatt sukker og samme gode New Energy smak».

Nuvel Nidar, jeg vet ikke om jeg er helt enig. Selv om sjokoladen har mindre sukker og mer protein så betyr ikke det nødvendigvis at den er sunnere enn annen sjokolade. Her er det fortsatt mye sukker i ulike former og ikke minst svært høy prosesseringsgrad med mange ingredienser og tilsetningsstoffer. Mye av fettet er dessuten mettet fett fra shea og kokos.

Merking som høres sunn ut: Slik blir du lurt i matbutikken

Sjokolade er kosemat, og de fleste tenker vel ikke på sjokolade som spesielt sunt uansett hva den består av, men mange produsenter ynder å sette «mindre sukker», «mindre fett», «mer protein» og tilsvarende påstander som antyder at produktet skal være sunnere, trolig for å lokke forbrukere til å kjøpe produktet. Kanskje på tide å bare la sjokolade være sjokolade (altså kosemat), og så kan vi heller fokusere på å få i oss proteinene og næringsstoffene vi skal ha i løpet av en dag ved å spise variert av gode råvarer uten alskens tilsetninger og svært høy grad av bearbeidelse?

Produsenter pynter gjerne produktene sine med påstander om «mer protein», «mindre sukker» eller «mindre fett» slik at det fremstår som et bedre valg, uten at det nødvendigvis er det.
Produsenter pynter gjerne produktene sine med påstander om «mer protein», «mindre sukker» eller «mindre fett» slik at det fremstår som et bedre valg, uten at det nødvendigvis er det. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor bærekraftig er det?

Uten kakao blir det ingen sjokolade, men kakao er dessverre en matvare som på mange måter kan være problematisk. Til tross for at kakaoproduksjon er nokså vannkrevende, så er selve produksjonen av kakao er faktisk regnet for å være blant de mest miljøvennlige av de typiske tropiske jordbruksavlingene.

Kakaoproduksjon kan imidlertid ha andre skyggesider. Tilgangen på kakao er truet, blant annet på grunn av klimaendringer og gamle trær med små avlinger, og det er beregnet av cirka 30 prosent av kakaoproduksjonen verden over går tapt som følge av sykdom hos plantene. Selv om kakao er en ettertraktet råvare er betalingen som kakaobonden får som regel veldig lav. Kakao er dessuten kjent som en av råvarene med aller størst risiko for barne- og slavearbeid, ifølge Fairtrade Norge og Framtiden i våre hender.

De store sjokoladeprodusentene i Norge er derfor opptatt av å sikre at kakaoen de bruker er dyrket på en bærekraftig måte og bruker kakao som er sertifisert. Nidar (Orkla) bruker UTZ sertifisert kakao, mens Freia (Mondelez International) har utviklet et prosjekt som heter Cocoa Life og Nestlé har sin Nestlé Cocoa Plan. Dette kan bidra til å forbedre forholdene for kakaobøndene og noen av utfordringene knyttet til kakaoproduksjon.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Næringsinnhold

Per 100 gram:

Energi: 490 kcal
Fett: 19 gram, hvorav 11 gram mettet fett
Karbohydrater: 56 gram hvorav 36 gram sukkerarter
Protein: 22 gram
Kostfiber: 8,1 gram
Salt: 0,3 gram

En sjokoladebar på 45 gram gir 220 kcal, 8,7 gram fett, 25 gram karbohydrater og 10 gram protein.

Sammenlignet med lignende produkter

Her har vi sammenligne næringsinnholdet med andre sjokolader. Vi har rangert alternativene fra høyest til lavest kaloriinnhold per 100 gram. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvem som er «sunnest» eller «minst sunn». Sjokolade er sjokolade.

 • Kvikk-Lunsj: 536 kcal, 30 gram fett hvorav 19 gram mettet fett, 57 gram karbohydrat hvorav 46 gram sukkerarter, 8 gram protein, 2,2 gram kostfiber og 0,29 gram salt.
  En plate på 47 gram gir cirka 252 kcal, 14 gram fett, 26,8 gram karbohydrat og 3,8 gram protein.
 • Twix: 497 kcal, 24,2 gram fett hvorav 14 gram mettet fett, 64,6 gram karbohydrat hvorav 47,8 gram sukkerarter og 4,4 gram protein.
  En stang på 37,5 gram (fra 2-pakning) gir cirka 186 kcal, 9 gram fett, 24 gram karbohydrat og 1,7 gram protein.
 • Snickers: 485 kcal, 23 gram fett hvorav 9,1 gram mettet fett, 60,2 gram karbohydrat hvorav 50,8 gram sukkerarter, 8,6 gram protein og 0,6 gram salt.
  En sjokoladebar på 37,5 gram (fra 2-pakning) gir omtrent 182 kcal, 8,63 gram fett, 22,6 gram karbohydrat og 3,2 gram protein.
 • New energy original: 410 kcal, 15 gram fett hvorav 8,9 gram mettet fett, 63 gram karbohydrater hvorav 55 gram sukkerarter, 5,8 gram protein og 0,28 gram salt.
  En sjokoladebar på 45 gram gir 190 kcal, 6,8 gram fett, 28 gram karbohydrat og 2,6 gram protein.
 • YT proteinbar salt karamell: 362 kcal, 17 gram fett hvorav 4,1 gram mettet fett, 11 gram karbohydrat hvorav 2,5 gram sukkerarter, 40 gram protein og 0,9 gram salt.
  En proteinbar på 50 gram gir cirka 181 kcal, 8,7 gram fett, 6 gram karbohydrat og 20 gram protein.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her