Matspaneren tester ny frokostblanding: – Sterkt bearbeidet
AXA havrering mandel og hasselnøtt blir ingen ny favoritt hos matspaneren. Hun oppfordrer heller til å velge vanlige havregryn fremfor ultraprosesserte frokostblandinger.
Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.
Fiskemannen har akkurat kommet med et nytt produkt kalt stekte middagsboller som jeg har testet. Det er ikke første gang de lager en fiskeversjon av et kjent kjøttprodukt. I 2020 testet jeg fiskenuggets.
I Norge spiser vi mindre fisk enn før, selv om Helsedirektoratet gjerne vil at vi spiser mer. Kan enkle ferdigretter av fisk være med å hjelpe oss?
Fiskemannens stekte middagsboller inneholder 60 prosent fisk; en blanding av torsk, sei og hyse. I tillegg er det vann, rapsolje, salt, og diverse krydder. Det er brukt potetstivelse (potetmel), potetflak og potetfiber for å gi konsistens så de holder sammen som boller. Produktet er også tilsatt gjærekstrakt og dekstrose (fra mais).
Dekstrose er det samme som glukose eller druesukker. Det kan tilsettes både for å gi søt smak eller som fyllstoff eller konsistensmiddel. Innholdet av enkle sukkerarter i produktet er 1 gram per 100 gram. Dette kommer fra løk og potetflak (som begge inneholder litt enkle sukkerarter) og dekstrosen.
Gjærekstrakt er et ekstrakt laget av gjærsopp. Det er rikt på aminosyren glutaminsyre og virker som en smaksforsterker og gir umami-smak.
Pris: Posen koster 48 kroner hos Meny.
Middagsbollene smaker som mildt krydrede fiskekaker. Konsistensen synes jeg kanskje er en anelse mykere enn kjøpte fiskekaker, det er nok for å få de til å holde den fine «kjøttbolle»-formen.
Jeg synes bollene smakte greit, og det syntes barna også, men de sa at de like gjerne kunne spist vanlige fiskekaker og skjønte ikke helt hvorfor de skulle etterligne kjøttboller når de smakte som fiskekaker.
Vektklubb-medlemmers favoritt: Fiskekaker med epletzatziki og bakte tomater
Ifølge serveringsforslaget på pakken, og bildet på fremsiden, er middagsbollene et alternativ til klassiske svenske kjøttboller, og kan serveres på tradisjonelt vis med fløtesaus, potetstappe og grønnsaker.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Middagsbollene inneholder 60 % fisk. Det er en OK andel fisk i et farseprodukt, selv om det selvsagt vil være enda bedre dess høyere fiskeinnholdet er. Det sunneste vil være å spise ren fisk, men det er tydeligvis utfordrende å få til, ettersom nordmenns forbruk av fisk og sjømat har gått ned, og er lavere enn i 2015.
Fettinnholdet i bollene kommer fra rapsolje, som er en olje rik på de sunne umettede fettsyrene, og selv om det er tilsatt dekstrose (sukker), som for øvrig burde være unødvendig, så er ikke mengden noe å steile av (mindre enn ett gram).
Saltinnholdet er på 1,1 gram per 100 gram. Det er innenfor grensene for å kunne smykke seg med nøkkelhullet (grense på 1,5 gram i fiskeprodukter). Et saltinnhold rundt 1 gram i ferdigmat er ok, men også her er det slik at dess mindre tilsatt salt, dess bedre for helsen da vi allerede spiser altfor mye salt.
Men noe salt må det nok være i fiskeprodukter og tilsvarende ferdigmat, for smakens og holdbarhetens skyld. Saltinnholdet i Fiskemannen middagsboller er i den lavere enden av skalaen, sammenlignet med lignende produkter, men noen produkter er helt nede i 0,9 gram salt per 100 gram (se sammenligningen nederst).
Det er ønskelig fra Helsedirektoratet at vi nordmenn spiser mer sjømat, og det på bekostning av kjøtt.
Hvis du velger disse middagsbollene i stedet for kjøttbollene i kjøledisken, koker poteter eller lager hjemmelaget potetstappe til, og serverer med mye ferske grønnsaker, så blir totalen slett ikke så verst og noe som passer fint inn i middagsukeplanen.
Fiskemannens middagsboller er produsert i Lofoten av fisk fanget i nordøstlige Atlanterhavet. All den tid vi vet at en del fisk fra Norge eksporteres til andre land for foredling, for så å bli sendt videre (og tilbake til Norge) for konsum, så heier jeg på de produsenter som lager produktet ferdig i Norge av norske råvarer.
Det handler om både miljø, selvforsyningsgrad og lokale arbeidsplasser. Norsk fiskeproduksjon er dessuten regnet blant verdens mest bærekraftige.
Fisken som er brukt, sei, torsk og hyse, kommer fra bærekraftige fiskebestander i Barentshavet.
Per 100 gram vare, som tilsvarer cirka 6 boller og én porsjon:
Energi: 146 kcal
Fett: 6 gram hvorav 0,4 gram mettet fett
Karbohydrater: 11 gram hvorav 1 gram sukkerarter
Protein: 12 gram
Salt: 1,1 gram
Seks middagsboller gir da omtrent 150 kcal.
Kjøttbollene er rangert fra høyest tillavest kalorinivå, men det sier ikke nødvendigvis noe om hvem som er mest eller minst sunn.
Matvarene er rangert fra høyest til lavest fiskeinnhold, og deretter etter saltinnhold (fra lav til høy) dersom fiskeandelen er lik.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Vil du få inspirasjon til et sunt liv? Vektklubb-magasinet inneholder oppskrifter, tips og gode råd, og kan bestilles i VGs nettbutikk (fri frakt!)
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
AXA havrering mandel og hasselnøtt blir ingen ny favoritt hos matspaneren. Hun oppfordrer heller til å velge vanlige havregryn fremfor ultraprosesserte frokostblandinger.
Slankefavoritten kommer nå med vaniljesmak, men ble ingen hit hos Vektklubbs matspaner.
Dette må regnes som godteri med mye fett og sukker, slår matspaneren fast.
Norges mest kjente treningsinfluenser, Funkygine, samarbeider med Peppes Pizza for å lage en sunnere hverdagspizza. Men er den egentlig et bedre alternativ når det gjelder smak og ernæring?
Har du hørt om jackfrukt? Den tropiske frukten har visstnok en tekstur og smak som gjør at det kan erstatte kjøtt. Men er det godt eller sunt? Vektklubbs matspaner har testet.
PRIME er en drikk med en rekke unødvendige tilsetningsstoffer til en dyr pris og en ubehagelig smak, synes Vektklubbs matspaner.