Kan middagsboller av fisk erstatte svenske kjøttboller?
Kan middagsboller av fisk erstatte svenske kjøttboller? Foto: Eli Anne Myrvoll

Matspaneren tester: Middagsboller av fisk

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2023-09-27 12:47

Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.

Fiskemannen har akkurat kommet med et nytt produkt kalt stekte middagsboller som jeg har testet. Det er ikke første gang de lager en fiskeversjon av et kjent kjøttprodukt. I 2020 testet jeg fiskenuggets.

I Norge spiser vi mindre fisk enn før, selv om Helsedirektoratet gjerne vil at vi spiser mer. Kan enkle ferdigretter av fisk være med å hjelpe oss?

Innhold:

Fiskemannens stekte middagsboller inneholder 60 prosent fisk; en blanding av torsk, sei og hyse. I tillegg er det vann, rapsolje, salt, og diverse krydder. Det er brukt potetstivelse (potetmel), potetflak og potetfiber for å gi konsistens så de holder sammen som boller. Produktet er også tilsatt gjærekstrakt og dekstrose (fra mais).

Dekstrose er det samme som glukose eller druesukker. Det kan tilsettes både for å gi søt smak eller som fyllstoff eller konsistensmiddel. Innholdet av enkle sukkerarter i produktet er 1 gram per 100 gram. Dette kommer fra løk og potetflak (som begge inneholder litt enkle sukkerarter) og dekstrosen.

Gjærekstrakt er et ekstrakt laget av gjærsopp. Det er rikt på aminosyren glutaminsyre og virker som en smaksforsterker og gir umami-smak.

Pris: Posen koster 48 kroner hos Meny.

Én pose Fiskemannen middagsboller inneholder 500 gram, cirka 30 boller, og holder til en familie på fire personer.
Én pose Fiskemannen middagsboller inneholder 500 gram, cirka 30 boller, og holder til en familie på fire personer. Foto: Eli Anne Myrvoll

Smak:

Middagsbollene smaker som mildt krydrede fiskekaker. Konsistensen synes jeg kanskje er en anelse mykere enn kjøpte fiskekaker, det er nok for å få de til å holde den fine «kjøttbolle»-formen.

Jeg synes bollene smakte greit, og det syntes barna også, men de sa at de like gjerne kunne spist vanlige fiskekaker og skjønte ikke helt hvorfor de skulle etterligne kjøttboller når de smakte som fiskekaker.

Vektklubb-medlemmers favoritt: Fiskekaker med epletzatziki og bakte tomater

Ifølge serveringsforslaget på pakken, og bildet på fremsiden, er middagsbollene et alternativ til klassiske svenske kjøttboller, og kan serveres på tradisjonelt vis med fløtesaus, potetstappe og grønnsaker.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor sunt er det?

Middagsbollene inneholder 60 % fisk. Det er en OK andel fisk i et farseprodukt, selv om det selvsagt vil være enda bedre dess høyere fiskeinnholdet er. Det sunneste vil være å spise ren fisk, men det er tydeligvis utfordrende å få til, ettersom nordmenns forbruk av fisk og sjømat har gått ned, og er lavere enn i 2015.

Fettinnholdet i bollene kommer fra rapsolje, som er en olje rik på de sunne umettede fettsyrene, og selv om det er tilsatt dekstrose (sukker), som for øvrig burde være unødvendig, så er ikke mengden noe å steile av (mindre enn ett gram).

Seks middagsboller, cirka 100 gram, gir omtrent 150 kcal. Tilsvarende mengde kjøttboller gir 200 kcal.
Seks middagsboller, cirka 100 gram, gir omtrent 150 kcal. Tilsvarende mengde kjøttboller gir 200 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll

Saltinnholdet er på 1,1 gram per 100 gram. Det er innenfor grensene for å kunne smykke seg med nøkkelhullet (grense på 1,5 gram i fiskeprodukter). Et saltinnhold rundt 1 gram i ferdigmat er ok, men også her er det slik at dess mindre tilsatt salt, dess bedre for helsen da vi allerede spiser altfor mye salt.

Men noe salt må det nok være i fiskeprodukter og tilsvarende ferdigmat, for smakens og holdbarhetens skyld. Saltinnholdet i Fiskemannen middagsboller er i den lavere enden av skalaen, sammenlignet med lignende produkter, men noen produkter er helt nede i 0,9 gram salt per 100 gram (se sammenligningen nederst).

Sunn fiskemiddag:

Det er ønskelig fra Helsedirektoratet at vi nordmenn spiser mer sjømat, og det på bekostning av kjøtt.

Hvis du velger disse middagsbollene i stedet for kjøttbollene i kjøledisken, koker poteter eller lager hjemmelaget potetstappe til, og serverer med mye ferske grønnsaker, så blir totalen slett ikke så verst og noe som passer fint inn i middagsukeplanen.

Med sunt tilbehør, som kokte eller dampede grønnsaker og hjemmelaget potetstappe bli fiskemiddagen sunn og næringsrik!
Med sunt tilbehør, som kokte eller dampede grønnsaker og hjemmelaget potetstappe bli fiskemiddagen sunn og næringsrik! Foto: Eli Anne Myrvoll

Hvor bærekraftig er det?

Fiskemannens middagsboller er produsert i Lofoten av fisk fanget i nordøstlige Atlanterhavet. All den tid vi vet at en del fisk fra Norge eksporteres til andre land for foredling, for så å bli sendt videre (og tilbake til Norge) for konsum, så heier jeg på de produsenter som lager produktet ferdig i Norge av norske råvarer.

Det handler om både miljø, selvforsyningsgrad og lokale arbeidsplasser. Norsk fiskeproduksjon er dessuten regnet blant verdens mest bærekraftige.

Fisken som er brukt, sei, torsk og hyse, kommer fra bærekraftige fiskebestander i Barentshavet.

Næringsinnhold:

Per 100 gram vare, som tilsvarer cirka 6 boller og én porsjon:

Energi: 146 kcal
Fett: 6 gram hvorav 0,4 gram mettet fett
Karbohydrater: 11 gram hvorav 1 gram sukkerarter
Protein: 12 gram
Salt: 1,1 gram

Seks middagsboller gir da omtrent 150 kcal.

Sammenlignet med kjøttboller:

Kjøttbollene er rangert fra høyest tillavest kalorinivå, men det sier ikke nødvendigvis noe om hvem som er mest eller minst sunn.

  • Den stolte hane Kylling kjøttboller (77 % kjøtt av kylling): 229 kcal, 18 gram fett hvorav 5,6 gram fett, 2,5 gram karbohydrat hvorav 0,6 sukkerarter, 14 gram protein og 1,6 gram salt.
  • Solvinge kyllingboller (62 % kjøtt av kylling): 223 kcal, 15 gram fett hvorav 4,5 gram mettet fett, 7,2 gram karbohydrat hvorav 1,4 gram sukkerarter, 14 gram protein og 1,6 gram salt.
  • Nordfjord svenske kjøttboller (69 % kjøtt fra svin og storfe): 211 kcal, 15 gram fett hvorav 6,1 gram mettet fett, 7 gram karbohydrat hvorav 1,9 gram sukkerarter, 12 gram protein og 1,3 gram salt.
  • Gilde svenske kjøttboller (53 % kjøtt av svin og storfe): 205 kcal, 15 gram fett hvorav 5,3 gram mettet fett, 8,3 gram karbohydrater hvorav 2,3 gram sukkerarter, 10 gram protein og 1,6 gram salt.
  • Prior Kjøttboller av kylling (71 % kjøtt fra kylling): 152 kcal, 8,5 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 4,8 gram karbohydrater hvorav 0,4 gram sukkerarter, 14 gram protein og 1,7 gram salt.

Sammenlignet med fiskeprodukter:

Matvarene er rangert fra høyest til lavest fiskeinnhold, og deretter etter saltinnhold (fra lav til høy) dersom fiskeandelen er lik.

  • Lofoten lakseburger naturell (98 % laks): 186 kcal, 11 gram fett hvorav 3,5 gram mettet fett, 0,2 gram karbohydrater, 21 gram protein og 0,3 gram salt (Høyest innhold av fisk og protein, lavest innhold av salt)
  • Lofoten fiskeburger torsk og hyse (86 % fisk): 131 kcal, 6 gram fett hvorav 1 gram mettet fett, 4,4 gram karbohydrater hvorav 0,4 gram sukkerarter, 15 gram protein og 1,1 gram salt. (Høyt innhold av fisk)
  • Fiskeriet fiskeburger av hyse og torsk (80 % fisk): 135 kcal, 5,6 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 6,2 gram karbohydrat hvorav 0,7 gram sukkerarter, 15 gram protein og 0,88 gram salt (Høyt innhold av fisk, lavt innhold av salt)
  • Fiskemannen fiskekaker (80 % fisk): 134 kcal, 7,2 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 3,2 gram karbohydrat hvorav 0,6 gram sukkerarter, 14,2 gram protein og 1,2 gram salt (Høyt innhold av fisk)
  • Engerviks laktosefrie fiskekaker (70 % fisk og surimi (prosessert stabilisert fiskemasse)): 111 kcal, 3,5 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 8,1 gram karbohydrater hvorav 1 gram sukkerarter, 12 gram protein og 1,9 gram salt (NB! Veldig høyt saltinnhold!)
  • First Price fiskepinner (65 % fisk): 190 kcal, 8,9 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 14 gram karbohydrat hvorav 0,8 gram sukkerarter, 13 gram protein og 0,7 gram salt.
  • Findus Matlyst fiskepinner (61 % fisk): 204 kcal, 9,2 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 18 gram karbohydrat hvorav 0,3 gram sukkerarter, 12 gram protein og 0,8 gram salt.
  • Fiskemannen fiskekakestjerner (60 % fisk): 114 kcal, 4 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 8 gram karbohydrater hvorav 0,5 gram sukkerarter, 11,2 gram protein og 0,9 gram salt (lavt innhold av salt).
  • Fiskemannen fiskekakehjerter (60 % fisk): 117 kcal, 3,8 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 9,7 gram karbohydrater hvorav 0,3 gram sukkerarter, 10,9 gram protein og 1 gram salt.
  • Lofoten hjertefiskekaker (60 % fisk): 143 kcal, 7,7 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 9 gram karbohydrater hvorav 1 gram sukkerarter, 9,5 gram protein og 1,2 gram salt.
  • Lofoten hjemmelagde fiskekaker (60 % fisk): 135 kcal, 7 gram fett hvorav 2,6 gram mettet fett, 6,6 gram karbohydrater hvorav 1,2 gram sukkerarter, 11 gram protein og 1,3 gram salt.
  • First Price fiskekaker (52 % fisk): 119 kcal, 4,2 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 10,3 gram karbohydrater hvorav 0,4 gram sukkerarter, 10,1 gram protein og 1 gram salt. (Lavest innhold av fisk)

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Eli Anne Myrvoll har jobbet som klinisk ernæringsfysiolog ved Sørlandet Sykehus i 15 år, før hun nylig ble førsteamanuensis i ernæring ved Universitet i Agder.
Eli Anne Myrvoll har jobbet som klinisk ernæringsfysiolog ved Sørlandet Sykehus i 15 år, før hun nylig ble førsteamanuensis i ernæring ved Universitet i Agder. Foto: Gisle Oddstad / VG

Vil du få inspirasjon til et sunt liv? Vektklubb-magasinet inneholder oppskrifter, tips og gode råd, og kan bestilles i VGs nettbutikk (fri frakt!)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her