Matspaneren tester: Middagsboller av fisk
Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.
Pizzasnurr kan være en fin variasjon i matpakken, og disse kjøpes nok igjen av Vektklubbs matspaner – om hun er tom for egne hjemmelagede.
Synnøves matpakkesnurrer er ferdig stekte grove pizzasnurrer som du finner i frysedisken hos Rema 1000. De trenger ikke steking eller oppvarming, og kan tas rett ut fra fryseren og legges i matboksen.
Synnøves matpakkesnurrer er bakt med sammalt hvetemel og er 53 prosent grove. De inneholder 12 prosent ost (gulost og mozzarella) og 8,5 prosent tomatsaus.
Snurrene er laget med tørket surdeig i stedet for gjær. Deigen er tilsatt ekstra hvetegluten, enzym (amylase) og askorbinsyre som melbehandlingsmiddel.
Tomatsausen er tilsatt sitrusfiber, og osten er en osteblanding med konserveringsmiddel (E 251 Natriumnitrat) og surhetsregulerende middel (E 509 Kalsiumklorid).
Tilsetningsstoff: Funn overrakset forskerne
En eske matpakkesnurrer inneholder fire enkeltinnpakkede snurrer på 50 gram hver, totalt 200 gram, og koster 30 kroner. Det vil si 7,50 per snurr, noe jeg ikke synes er helt galt.
Ungene mine blir veldig glade hvis jeg har pizzasnurrer i fryseren som kan bli med i matpakken, og de var ivrige etter å teste disse kjøpte snurrene.
Alle tre var enige om at disse matpakkesnurrene fra Synnøve var gode og passet fint i matpakken, men at mor sine er bedre. Alle, inkludert mor, syntes at det kunne vært litt mer fyll og ost, men snurrene i seg selv var myke og gode.
Jentene (én på 13 år og to på snart 11 år) syntes at det ville vært litt lite med kun én pizzasnurr i nisten, så de fleste vil nok måtte ha to snurrer hvis man ikke skal ha brødskiver i matpakken i tillegg. Legg gjerne med en frukt eller noe grønt også.
Flere matpakkeideer: Sunn og god nistemat
Grove matpakkesnurrer kan være et godt alternativ i matpakken for litt variasjon. Det er positivt at snurrene er bakt med mest sammalt mel. De inneholder imidlertid litt mye salt, men det er gjerne en utfordring med mye av maten vi spiser.
En matpakke bestående av to skiver kjøpt brød, med smør eller margarin og gulost (eller kjøttpålegg), vil ha minst like mye salt som to matpakkesnurrer, ettersom både kjøpebrød og pålegg som ost, leverpostei og salami er blant hovedkildene til salt i kostholdet vårt.
Selv om disse snurrene er grove og ikke så verst sammensatt med tanke på næringsinnholdet, så vil det nesten alltid være sunnere å lage tilsvarende mat selv.
Dersom du lager pizzasnurrer selv, med gulost og hjemmelaget tomatsaus, så slipper du unna de ekstra tilsetningene som i dette tilfellet er enzym, hvetegluten, melbehandlingsmiddel, sitrusfiber, konserveringsmiddel og surhetsregulerende middel. Det er nettopp disse ekstra tilsetningene som utgjør et viktig skille mellom prosessert mat og ultraprosessert mat.
Jeg prøver å lage det meste av maten hjemme selv av råvarer, men det krever mer planlegging, både med tanke på innkjøp av ingredienser og tid til å bake eller lage maten. Det er derfor ikke til å komme bort ifra at det er raskt og lettvint å ta med seg noe ferdig fra frysedisken innimellom.
Det kan dermed hende at en slik pakke matpakkesnurrer blir med meg i handlekurven igjen, hvis jeg har planlagt litt dårlig, fryseren er tom for snurrer, og jeg trenger noe til ungenes turdager.
Oppskrift: Pizzasnurrer med grønnsaksfyll (kun for medlemmer)
Det står ikke noe om opprinnelsesland på pakken, men ved forespørsel på mail til Synnøve får jeg raskt oppgitt at snurrene er bakt på Synnøves bakeri i Bærum, og at osten er laget av norsk melk ved ysteriet i Alvdal. Det er bra, jeg heier på at vi lager mer av ferdigmaten i Norge av norske råvarer så langt det lar seg gjøre. Tomatpulp, hvitløk, oregano etc. er nok importert da vi ikke produserer alt dette selv.
Synnøves matpakkesnurrer er vegetariske. Det er positivt da det ikke er ønskelig eller hensiktsmessig at vi øker kjøttforbruket vårt, verken fra et helseperspektiv eller miljøperspektiv. Mat laget av korn og grønnsaker vil ha et betydelig lavere klimaavtrykk enn mat som inneholder kjøtt og kjøttprodukter.
Matpakkesnurrene er pakket enkeltvis i plast og lagt i en pappeske. Noe plast og papp må man bruke i matindustrien for å klare å distribuere og oppbevare maten. Derfor bør vi som forbrukere være flinke til å sortere søpla. Plastfolien skal sorteres som plast, og esken som papp.
Energi: 235 kcal
Fett: 5,8 gram hvorav 2,3 gram mettet fett
Karbohydrat: 34,4 gram hvorav 1,7 gram sukkerarter
Protein: 9,1 gram
Kostfiber: 3,9 gram
Salt: 1,2 gram salt.
En snurr gir 118 kcal.
Stabburet hadde Grandiosa pizzasnurrer for noen år siden, men disse er ikke i salg lenger. Alle alternativene listet opp her er produkter som må stekes, og kan dermed ikke puttes rett i matpakken. Listen er også rangert etter høyest til lavest kaloriinnhold, men det sier ikke nødvendigvis noe om hvem som er «mest eller minst sunn».
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Vil du få inspirasjon til et sunt liv? Vektklubb-magasinet inneholder oppskrifter, tips og gode råd, og kan bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.
Den fettfrie yoghurten double 0 % uten tilsatt sukker har vært en favoritt blant slankere i årevis. Men ikke hos Vektklubbs matspaner.
Har du hørt om jackfrukt? Den tropiske frukten har visstnok en tekstur og smak som gjør at det kan erstatte kjøtt. Men er det godt eller sunt? Vektklubbs matspaner har testet.
Vektklubbs matspaner ble overrasket hvor store forskjeller det var i konsistens og smak mellom de tre yoghurtene som har mindre fett.
Å velge grønt tilbehør er utvilsomt sunt, men denne kan jeg lage bedre og billigere selv, er dommen til Vektklubbs matspaner.
PRIME er en drikk med en rekke unødvendige tilsetningsstoffer til en dyr pris og en ubehagelig smak, synes Vektklubbs matspaner.