Alle kunstige søtstoffer uheldige?

Publisert: 2008-11-21 09:26

Nå har jo puls satt søkelys på at aspartam ikke er så bra som vi ønsker å tro. Merker selv at jeg er klarere i hjernen og magen er ikke så oppblåst uten dette kunstige søtstoffet. Men gjelder dette alle kunstige søtstoff? Har gått over til å bruke Splenda men er litt usikker på om dette er noe bedre alternativ?<br /><br />Hilsen fra Lotte

På bildet ser du produkter som inneholder søtstoffet Sukralose: Idun Ketchup, Nora syltetøy, GØY saft, Lerums tropisk saft, Yoplait yoghurt 0 prosent og Splenda søtningsmiddel. Sukralose er et kunstig søtstoff som fremstilles av vanlig sukker.


Hei Lotte!
Ja, jeg så dette på Puls i NRK. Nå er det slik at et par enkelttilfeller ikke kan bekrefte hva som er riktig for en hel befolkning, så det behøves fortsatt mer forskning på området før helsemyndighetene kan revurdere sine anbefalinger.
Medienes søkelys er for tiden på Aspartam , som er et svært mye brukt søtstoff gjennom mange år. Splenda (som er merkenavnet på sukralose) har ikke vært like lenge i bruk, så lignende bivirkningstilfeller er foreløpig ikke blitt rapportert så vidt meg bekjent. Jeg vet derfor ikke om Splenda, eller andre kunstige søtstoffer, kan gi lignende bivirkninger som er noen enkeltpersoner har rapportert for Aspartam.
De søtstoffene som er tillatt i Norge skal ikke kunne gi bivirkninger ved et "normalt" inntak. Det kan likevel være greit å venne seg til at ikke alt må smake så søtt. Personlig synes jeg man kan bruke vanlig sukker til kaker og lignende som man ikke spiser hver dag, og at vann er og blir en sunnere drikk enn både vanlig brus og lettbrus. Kaffe og te kan drikkes uten sukker/søtstoff når man blir vant til det. Dersom man reduserer bruken av både sukker og kunstige søtstoffer så vil behovet for søt smak bli gradvis mindre. Det er kanskje det sunneste på lang sikt.
Jeg beklager at jeg ikke kan gi deg et mer presist svar enn dette, men i følge mattilsynet skal det være trygt å bruke søtstoffer som er tillatt i Norge. Se Mattilsynet for mer informasjon om tillatte kunstige søtstoffer.
Vennlig hilsen Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Redaksjonen tilføyer en oversikt over kustige søtstoffer:
- Sakkarin
- Aspartam
- Acesulfame
- Tagatose
- Sukkeralkoholer
- Sukralose
Sukralose er det raskest voksende kunstige søtstoffet på markedet.
Redaksjonen tilføyer fakta om sukralose/Splenda:
- Et kunstig søtningsstoff som fremstilles av vanlig sukker (sukrose). Det er hektet tre kloratomer til sukkermolekylet som gjør at kroppen vår ikke klarer å fange det opp. Derfor kan produsenter skryte av null kalorier.
- Problemer er at filtreringssystem i renseanlegg heller ikke klarer å fange opp sukralose.
- Ble lovlig i Norge først i juni 2005.
- Er ikke skadelig for menneskekroppen.
Kilde: Mattilsynet, Folkehelse- instituttet, Statens forurensningstilsyn, Norsk institutt for vannforskning og Norsk institutt for luftforskning.
Generelt om kunstige søtstoffer
Ernæringsprofessor Christian A. Drevons er kritisk til Puls-innslaget på NRK om Aspartam

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her