Går seg ned i vekt: Fra tjukkas til smukkas

Publisert: 2012-03-02 16:05

MOSS (VG): En gjeng «tjukkaser» i Moss har startet en treningsbølge på Facebook som har spredd seg som en farsott til flere byer og tettsteder.

Hver eneste kveld klokken 19 møtes «tjukkaser» i Moss for å gå tur sammen. Gjengen har egen Facebookside, og over tusen Mossinger er med.

Foto: Linn Cathrin Olsen

Noen går på slankekur. Andre bare går.

Jan Ellefsen og Janne Ødegaard fra Moss tilhører den siste kategorien. Det har kostet hver av dem tolv kilo på to måneder.

– Dette er den letteste, triveligste slankekuren jeg har vært på noen gang, smiler Janne, som tidligere har viet seg til pulver, lavfett, lavkarbo og ren sulting.

Nå vier hun seg til gode venner og gode sko. Det hele begynte med at Jan gikk på vekten rett før nyttårsaften.

– Jeg fikk sjokk da vekten passerte tre siffer med god margin, og børstet støvet av de gamle joggeskoene, forteller Jan, som for anledningen er iført joggesko og en refleksvest med påskriften «Tjukkasgjengen».

Janne og Jan avtalte å trene vekk kiloene sammen. Fulle av optimisme opprettet de Jan og Jannes avfettingsblogg.

– Den første joggeturen ble en nær døden-opplevelse for min del. Etter en kilometer kollapset jeg på trappen til søsteren min, forteller Jan.

Her måtte tempoet og kravene justeres.

Tjukkasgjengen

Jan Ellefsen og Janne Ødegaard fra Moss opprettet Tjukkasgjengen i starten av januar. Nå har de 12 kilo mindre kroppsmasse, men desto flere venner å drasse på.

Foto: Linn Cathrin Olsen

Jan og Janne bestemte seg for å gå i stedet for å jogge. De fant en runde på drøyt tre kilometer, og døpte seg selv Tjukkasgjengen. Ryktet spredte seg for hvert skritt de tok. To tjukkaser ble til fire, så syv, og etter halvannen uke var det over førti tjukkaser i Moss.

Facebook-gruppen Tjukkasgjengen ble opprettet, og nå er det tjukkasgjenger flere steder i landet. For øyeblikket er det flest i Moss. De har tippet tusentallet.

– I kveld er det 90 oppmøtte tjukkaser, konstaterer Jan, og skuer mot horden av refleksvestkledde vandrere som labber i vei fra parkeringsplassen ved Wash Land i Moss.

Her samles de til samme tid hver dag hele uken. Medlemmene er fra åtte til 83 år. Noen har fire bein, de fleste har to, og noen har nesten bare ett.

– Vi har opprettet tre runder slik at det passer alle. Stuttbeint- og proteserunden er på 3,6 kilometer, «Tjukkasrunden» er 5,6 kilometer, og «Umenneskelig griselang» er 8,1 kilometer. I tillegg har vi favorittrunden på 263 meter. Den går fra parkeringsplassen og til Øre Villa kro der borte. Dit går vi hver fredag, gliser Jan.

Tre tjukkasbud

Tjukkasgjengen ved det faste møtestedet på parkeringen på Wash Land i Moss.

Foto: Linn Cathrin Olsen

Da Jan opprettet Tjukkasgjengen, var det tre krav som var elementære:

  1. De skulle ha det gøy.
  2. Det skulle være for absolutt alle.
  3. Det skulle være helt gratis.

Det eneste som koster for en tjukkas er slitasjen på joggeskoene.

– Siden første januar har vi slitt ut to par joggesko hver, innrømmer Janne og Jan.

– Men det er få som ligner på tjukkaser her?!

– Vi har jo gått masse siden januar. Dessuten er tjukkas noe du er i hjertet. En tjukkas er en som ikke tar seg selv høytidelig, som er blid, sosial og har masse selvironi. Du kan være tynn som en stilk og likevel en skikkelig tjukkas, forklarer Jan.

Han har allerede gått fra de tolv kiloene han hadde som mål å tape.

– I tillegg til å gå tur hver dag har jeg gjort to grep: Jeg har begynt å spise frokost, og så ligger jeg unna snop og brus på hverdagene. Nå må jeg faktisk passe på å spise nok for å holde vekten. Det er nemlig helt uaktuelt å slutte og gå tur med Tjukkasgjengen, gliser han.

Tips til deg som vil starte tjukkasgjeng

Gåturen er i gang!

Foto: Linn Cathrin Olsen

  • Lengden og intensiteten på turen må ikke bli for krevende.
  • Finn noen å gå sammen med, og spre ryktet.
  • Avtal fast tidspunkt og møtested slik at det blir forutsigbart for alle.
  • Invester i gode sko.
  • Bruk refleksvest i mørket eller tåke.
  • Ikke legg vekt på vekten, men på det sosiale.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

BLI MEDLEM I VEKTKLUBB.NO HER

Tjukkasbussen: I Mosseregionen er det så mange vandrelystne tjukkaser at de har opprettet egen tjukkasfrakt. En minibuss med tjukkaslogo kjører fra Råde og til parkeringsplassen ved Wash Land i Moss hver eneste dag. På sin vei og plukker den opp vandrelystne tjukkaser.

Foto: Linn Cathrin Olsen

Mer på Facebook

Tjukkasgjengens egen Facebookside finner du her!

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her