FISK TIL HELE FAMILIEN: I motsetning til mye annen ferdigmat er denne fiskegratengen slettes ikke verst. Mye fisk og passe lite salt til å være en ferdigrett.
FISK TIL HELE FAMILIEN: I motsetning til mye annen ferdigmat er denne fiskegratengen slettes ikke verst. Mye fisk og passe lite salt til å være en ferdigrett. Foto: Eli Anne M. Blomkvist

Skal du spise ferdigmat - velg fisk!: Matspaneren: Godehav fiskegrateng

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2015-10-14 17:10

Noen ganger tyr vi til ferdiglaget mat, da gjelder det å velge riktig. Ferdigmat er en av de største kildene til salt i kostholdet vårt. Godehavs fiskegrateng imponerte med sin store andel fisk, og ikke minst på smak.

VEKTKLUBBS MATSPANER: Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer.
VEKTKLUBBS MATSPANER: Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Heldigvis har en rekke ferdigmatprodusenter de siste årene jobbet for å lage god ferdigmat med mindre salt. Godehav, som er Rema 1000 sin fiskematleverandør, har nå oppgradert sine ferdige fiskeretter med mindre salt og høyere andel fisk. Flere av produktene har fått nøkkelhullsmerket som viser at de er sunnere alternativer sammenlignet med tilsvarende produkter.

Innhold:

Godehavs fiskegrateng inneholder 53 prosent fisk, noe som slett ikke er verst for en ferdig fiskegrateng å være. Fisken er hovedsakelig torsk (40 prosent) og noe kvitlaks (13 prosent). I tillegg inneholder fiskegratengen glutenfri makaroni, egg, smør og fløte, samt ulike smakstilsetninger som fiskebuljong, grønnsaksbuljong og krydderier. Hele retten er glutenfri og kan brukes av personer med cøliaki eller glutenintoleranse.

En pakke Godehav fiskegrateng er på 800 gram og skal være nok til hele familien. Det holdt akkurat til min familie, som består av to voksne og tre små barn. Da hadde vi godt med tilbehør bestående av poteter, gulrøtter og litt smeltet smør. For en familie med tre store barn vil nok retten bli i minste laget. Fiskegratengen stekes i ovnen i en halvtime. I mellomtiden kan du koke poteter, gulrøtter og gjøre andre ting mens gratengen lager seg selv.

FULLVERDIG: – En porsjon med 200 gram fiskegrateng, to poteter og to små gulrøtter vil gi i underkant av 400 kcal totalt. Dette er en middag de fleste vil bli passe mett av. Jeg valgte å ta på cirka en spiseskje smeltet smør på potetene og gulrøttene i tillegg, dette gir 100 kcal ekstra.
FULLVERDIG: – En porsjon med 200 gram fiskegrateng, to poteter og to små gulrøtter vil gi i underkant av 400 kcal totalt. Dette er en middag de fleste vil bli passe mett av. Jeg valgte å ta på cirka en spiseskje smeltet smør på potetene og gulrøttene i tillegg, dette gir 100 kcal ekstra. Foto: Eli Anne M. Blomkvist

Smak:

Jeg er glad i fiskegrateng og har stort sett laget fiskegratengen selv fra bunnen av med rester av kokt eller stekt fisk. Det er godt, og populært hos de små, men de som har laget fiskegrateng selv vet at det er tidkrevende, og tid er ikke det man har mest av når både barn og voksne er sultne etter jobb og barnehage. Å kunne ty til ferdiglaget mat vil av og til være en nødvendighet for mange travle barnefamilier.

Fiskegratengen fra Godehav var saftig og smaksrik og falt i smak hos både store og små. Denne kan jeg kjøpe flere ganger.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor sunt er det?

Jeg reagerer ofte på at ferdigmat er for salt. Jeg er derfor veldig glad for at mange produsenter de siste årene har kommet med nye og saltreduserte produkter. Når de i tillegg øker andelen fisk i fiskeproduktene sine så begynner det å bli riktig så bra. Blant ferdig fiskemat er Godehavs fiskegrateng et godt valg, og den gratengen med høyest fiskeandel jeg har funnet så langt.

For at det skal bli en fullverdig sunn middag kreves det tilbehør i form av grønnsaker som gulrot, brokkoli eller salat.

Les mer om salt og helse (eksterne lenke)

Fiskegrateng med poteter og gulrøtter gir lite fett, en god del proteiner og kan passe fint som middag for et Vektklubbmedlem med begrenset antall kalorier til disposisjon.

Pris: 69 kroner for en pakke på 800 gram, nok til to voksne og to barn.

PEKEPINN: Godehavs fiskegrateng er nøkkelhullsmerket, noe som viser at den er et sunnere alternativ sammenlignet med lignende produkter uten merket.
PEKEPINN: Godehavs fiskegrateng er nøkkelhullsmerket, noe som viser at den er et sunnere alternativ sammenlignet med lignende produkter uten merket. Foto: Eli Anne M. Blomkvist

Næringsinnhold:

Per 100 gram
Energi: 122 kcal
Fett: 5,1 gram fett
Karbohydrat: 7,8 gram
Protein: 11 gram
Salt: 0,75 gram

Produktet inneholder 53 prosent fisk.

Sammenlignet med lignende fiskegratenger:

Findus god gammeldags fiskegrateng (saltredusert): 130 kcal, 5 gram fett, 13 gram karbohydrat, 9 gram protein og 0,7 gram salt. Produktet inneholder 30 prosent fisk.
Findus Kystens fiskegrateng: 130 kcal, 6 gram fett, 13 gram karbohydrat, 7 gram protein og 1 gram salt. Produktet inneholder kun 20 prosent fisk.
Findus familiens fiskegrateng: 150 kcal, 6 gram fett, 15 gram karbohydrat, 9 gram protein og 0,8 gram salt. Produktet inneholder kun 24 prosent fisk.
Lofoten fiskegrateng med torsk og makaroni: 161 kcal, 6,3 gram fett, 11,8 gram karbohydrat, 13,9 gram protein og 0,8 gram salt. Produktet inneholder 42,5 prosent fisk.
Jippi fiskegrateng: 137 kcal, 5 gram fett, 11 gram karbohydrat, 12 gram protein og 0,6 gram salt. Produktet inneholder 50 prosent fisk.

Følg matspaneren på instagram @matspaneren eller tag bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss en mail på vektklubb@vg.no

Andre matvarer matspaneren har testet:

Skyr mini for barn
King Oskar tunfisk på boks
Fullkornschips - sunnere potetgull?

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her