MISTET NESTEN KONTROLLEN: – Når jeg så de store endringene på kroppen min, og hva jeg kunne mestre, fikk jeg blod på tann. Jeg glemte helt å være fornøyd med det jeg allerede hadde oppnådd, forteller Jonas Johansen. Han jobber som oppmann for Arendal fotball.

Når slankingen blir ekstrem

Publisert: 2014-05-18 10:29

ARENDAL / OSLO (VG) Jonas slanket seg 46 kilo, men ble så engstelig for å spise pizza og andre fristelser at han isolerte seg fra venner og familie.</p><p>

FØR: Her var Jonas 56 kilo tyngre enn i dag.

Å ha en slank og veltrent kropp er noe de fleste ønsker seg. Men hvor langt er man villig til å gå?

– Jeg ville bli slank og få nok selvtillit til å snakke med jenter. Målet var å kunne gå i bar overkropp uten å skamme meg over det, forteller Jonas Johansen (21) fra Arendal.

Sommeren 2014 skulle bli hans sommer. I tre år hadde Jonas slanket vekk hele 46 kilo ved hjelp av trening og kostholdsendringer. At vekten gikk ned og kroppen forandret seg, trigget ham til stadig å ta slankingen til nye høyder. Nå skulle han ned ti kilo til.

– Mitt aller største forbilde er Christiano Ronaldo, og jeg har alltid drømt om å få en kropp som ham, sier Jonas åpenhjertig.

Han var overbevist om at en streng diett var løsningen.

– Jeg skulle spise stadig mindre og trene mye mer, og kuttet ut brød, pasta, poteter og alt som var usunt. Jeg skulle nå målet mitt, koste hva det koste ville.

Isolerte seg

Og det kostet. Det er februar og Jonas sitter alene på rommet sitt. Foran ham står en tallerken med tunfisk og grønnsaker. Nede i stuen sitter resten av familien og spiser hjemmelaget pizza. For at fristelsen ikke skal bli for stor, trekker han seg unna. Pizza er usunt, tenker Jonas. Det passer ikke inn i dietten.

Jonas på Bjønnes stadion.

– Jeg ble bare strengere med meg selv, og taklet sulten bedre og bedre. Mitt fokus var å holde meg unna fristelsene. Jeg var livredd for å ryke på en smell som kunne ødelegge for dietten.

Jonas var så låst til de daglige rutinene at det endte med at han isolerte seg og stadig lette etter unnskyldninger for å takke nei til å gå ut med venner. Pizzaen som ble bestilt etter kamp på fotballtur rørte han ikke, annet enn med tankene.

– Mens de andre guttene hev innpå det ene pizzastykket etter det andre, satt jeg i et hjørne for meg selv med ferdigstekt kylling og grønnsaker. Det var nitrist.

Stålkontroll over matinntaket

Tidligere hadde Jonas tillatt seg å skeie ut hver lørdag. Da unnet han seg hjemmebakte rundstykker og egg til frokost, samme middag som resten av familien og litt godteri til kvelden. Den nye, strenge dietten tillot ikke en eneste utskeielse, og for å vite hva han fikk i seg begynte han å veie maten.

Middagsmåltidene skulle bestå av to hundre gram magert kjøtt og resten salat. Han drakk store mengder vann for å mane frem en metthetsfølelse.

– Jeg hadde lært kroppen bedre å kjenne etter å ha gått ned 46 kilo, og følte at jeg visste hva den tålte. Derfor kjørte jeg på.

I ettertid ser Jonas at han spiste altfor lite i forhold til hvor mye han trente. Han pleide å stå opp klokken fem om morgenen for å gå tur.

Mor sa stopp

En dag han var på vei for å finne frem sykkelen for å sykle til og fra fotballtrening, til sammen 28 kilometer, satte moren hans ned foten. Hun nektet Jonas å fortsette med den såkalte dietten hans.

– Først ble jeg sint fordi hun hindret meg i å oppnå drømmekroppen, men omsider skjønte jeg at kroppen ikke orket dette kjøret mer, forteller han.

Jonas forteller at han alltid har slitt med dårlig selvbilde og at dette antagelig førte til at han ble så opphengt i dietten. Han er usikker på når slankingen tippet over til å bli ekstrem. Men han er glad for at han sluttet med dietten i tide. Alle drømmene om å leve som en normal ungdom kom i skyggen av det strenge kostholdet og treningen.

Krevende foreldrerolle

– Det er vanskelig å stå på sidelinjen og se sønnen sin sulte seg i hjel, sier Jonas mor, Ann-Christin Johansen.

Sønnen hadde slitt med stor overvekt i mange år, og hun ønsket å støtte ham da han bestemte seg for å ta tak i helsen sin.

– Prosessen har vart i over tre år, men så begynte kiloene å rase av i voldsom fart. Han ble så tynn at ribbeina syntes, og kinnene var uthulte. Jeg så ikke lenger noen glede i ansiktet hans. Han kom ikke til å tåle dette stort mer. Jeg fortalte Jonas at jeg var bekymret og redd for at dietten skulle ta overhånd, forteller moren.

Jonas lyttet til henne, om enn motvillig. Mor fikk støtte fra hans tidligere personlige trener, som pekte på at han ikke lenger hadde særlig med muskler.

– Jeg minnet han om motivene hans; at han ønsket å være sosial, og ikke føle seg uvel i egen kropp. Jeg ga meg ikke, og gjorde alt i min makt, uten å trampe på hans valg, sier Ann-Christin.

Jonas er glad for at moren grep inn.

– Jeg vet ikke hva som kunne ha skjedd med meg, dersom hun ikke hadde våget å være ærlig, og prate med meg om dette. Det takker jeg henne for hver morgen med en klem.

Mislikte seg selv

– Når man hater kroppen sin, gjør man hva som helst for å bli fornøyd med seg selv.

Jonas håper hans erfaringer kan hjelpe andre med dårlig selvbilde.

– Livet er for kort til at det kun skal handle om trening og kosthold. Det handler om å være sammen, le og ha det gøy.

Fotball har en stor plass i Jonas' liv.

Bruk lang tid

– For å gå fort ned i vekt må man være svært sulten ofte. Dette gjør noe med oss, mange vil oppleve at man blir mer opptatt av mat, nesten tvangspreget, sier klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist ved Sørlandet sykehus.

Hun jobber blant annet med ungdommer med spiseforstyrrelser.

Når kroppen får for lite næringsstoffer, vitaminer og mineraler, er det blant annet fare for mangelsykdommer.

– Mangel på vitamin A kan føre til synsforstyrrelser og blindhet, mens mangel på kalsium kan gi risiko for benskjørhet og hjerterytmeforstyrrelser. Dessuten vil man miste mye muskelmasse ved altfor rask vektnedgang, forteller Blomkvist.

Doktorgradsstipendiat i psykologi Hege Gade ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst sier at de fleste av oss tåler å slanke seg, uten at det blir ekstremt.

– Men når omgivelsene merker at personens tanker, følelser og handlinger i forhold til mat, kropp og vekt går ut over hvordan denne personen fungerer i hverdagen, er det svært god grunn til bekymring, sier Gade.

Les også:

Nettreff med Hege Gade: Får man bedre kroppsbilde av å gå ned i vekt?

LES OGSÅ:

Stram opp strandkroppen med tips fra sandvolley-toppene

Anniken var for tykk for forsikring

Marte sluttet med snop, gikk ned 17 kilo

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her