STERKERE: Kampen mot kiloene har gjort Carla både sterker fysisk og mentalt.

Årets medlem 2014: Kandidat 1: Carla slanket vekk dårlig selvbilde

Publisert: 2015-01-05 20:49

Negativt kroppsbilde var i ferd med å ta knekken på Carla. Så bestemte hun seg for å ta tilbake kontrollen.</p><p><br />

Derfor slet jeg med vekten:

Jeg har alltid vært litt kraftig, helt siden jeg var liten, men vekten økte i takt med synkende selvtillit og selvfølelse. Jeg har nok lenge vært en «følelsesspiser».

I voksen alder kom i tillegg de berømte samboer- og mammakiloene. Det ble en vond sirkel som var vanskelig å bryte.

Vendepunktet:

Jeg har jo altfor lenge vært klar over situasjonen, og har slanket meg flere ganger, men med svangerskapene kom kiloene på igjen og dessverre ikke av etterpå.

Egentlig var det to vendepunkt for meg; da jeg så bilder av meg selv på en Springsteen-konsert i april 2013. Jeg ble til min store lykke tatt opp på scenen av «The Boss»! De bildene så jeg på med både enormt med glede, men også litt vemodighet fordi jeg da virkelig fikk opp øynene for hvordan kroppen min var.

STRANDFRYKT: Greit å være på stranda så lenge bikinien ikke måtte på.

Det andre vendepunktet mitt kom den påfølgende sommeren. Jeg så meg selv i badetøy, og bestemte meg for at det skulle være min siste sommer som overvektig. Da jeg sto der kjente jeg hvor utilpass jeg følte meg i min egen kropp. Jeg tenkte på hvilket forbilde jeg er for våre barn. Jeg hadde passert tretti år, og visste jo godt at jo eldre man blir, desto mer utfordrende vil det bli å gå ned i vekt og å jobbe med dårlige vaner. Jeg var lei av å være ukomfortabel med egen kropp, lei av å klage over egen overvekt, lei av at jeg aldri klarte å gå ned i vekt og bli fornøyd med meg selv.

Slik gikk jeg ned:

Jeg målte og veide maten min, og fulgte Vektklubbs anbefalinger i forhold til næringsdiagram og mengde. Mindre men hyppigere måltider ble løsningen.

Jeg har alltid vært glad i middag. Tidligere kunne jeg forsyne meg godt både to og tre ganger, ofte også selv om jeg ikke kjente at jeg lenger var sulten. Da jeg startet å legge om livsstilen, ble dette omgjort til èn god middagsporsjon, og da med enda mer grønnsaker eller salat for å mette.

Rene fiske- og kjøttprodukter havnet oftere på middagsbordet, og kjøttdeig ble byttet ut med karbonadedeig. Det ble mindre og mindre av disse «hurtigløsningene» som ferdig-/frossenpizza, posesupper og annen ferdigmat som ofte inneholder store mengder salt i tillegg.

Usunne desserter ble byttet ut med oppskjærte grønnsaker og frukt, samt smoothie eller bær-sorbet. Jeg så jo raskt at dette var noe som gagnet hele familien og ikke bare meg.

OVER MÅLSTREKEN: - Jeg har bevist for meg selv at det faktisk går an å trene seg opp fra et mer eller mindre ikke-eksisterende treningsnivå hvor jeg omtrentlig kjente blodsmaken bare ved å tenke på å ta på meg treningstøy! Jeg har gått fra null til å løpe, til å løpe ute, til å delta på et 5 km løp til å delta på et 10 km løp (bildet)! Og nå i år skal jeg fanden tute meg delta både på 10 km OG på halvmaraton, sier Carla Helen Dahle.

Trening:

Treningen har også vært en særdeles viktig del i livsstilsomleggingen. Før kunne jeg nesten kjenne blodsmaken i munnen og galopperende hjerte bare jeg tenkte på å trene. Det hadde jo heller ikke akkurat utrettet underverker med selvtilliten min.

Denne gangen har jeg vært fast bestemt på at treningen var nok en bit jeg skulle mestre, og det har jeg klart. Nå blir jeg rastløs om jeg ikke får trent nok hver uke. Ikke fordi jeg for å gå ned eller holde vekten stabil, men fordi jeg nå er blitt skikkelig glad i å trene. Jeg rett og slett elsker det!

Fra å være ei som bare gikk turer og kom med masse unnskyldninger når det var snakk om å trene eller løpe, så har jeg nå gjennomført to gateløp i 2014; 5 km i Trondheim og 10 km under Oslo Maraton. Nå har jeg til og med meldt meg på både «10 for Grete» under Oslo Maraton og halvmaraton i Trondheim, begge i september 2015!

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hva jeg har lært

Jeg har bevist for meg selv og de rundt meg at jeg KAN. Jeg har reist meg opp fra en gammel boksering, nedslått av en gammel jantelov som har klabba meg i bakhodet i tide og utide opp gjennom årene. Jeg har vist at, pokker heller, dette er MITT LIV og JEG bestemmer hva jeg skal føle og mene om egne valg, ikke andre.

Det har tatt meg lang tid å både forstå og erkjenne dette, men nå begynner det å sitte stadig mer. Jeg er i ferd med å få tilbake troen på meg selv, og det er så uendelig godt! Veien er ikke ferdiggått enda. Det tar tid å tråkke nye stier, men nå er det i alle fall JEG som tråkker mine egne.

Og det beste av alt: Jeg har gjort, og gjør, alt dette for meg, for min helse og min skyld. Ikke for andres del, bortsett fra min deilige familie da, som nå har en kjæreste og en mamma som nok har forlenget både livslengde og livskvalitet, og som derfor kan ta ekstra mye mer del i hverdagslivets gleder og utfordringer. Uten å bli helt kaputt etter kort tid. For den tid er over, nemlig.

STRÅLER som aldri før. Ikke bare har hun lagt om livsstil, men Carla har bevist for seg selv at hun kan.

Hvordan skulle jeg klart dette uten all den fantastiske støtten, inspirasjon og motivasjonen jeg har fått på forumet i Vektklubb? Jeg vet at det har vært avgjørende for meg. Så tusen takk til alle «VK'ere»!

Mine 3 beste tips til andre:


  1. Ha tro på deg selv. Har du bestemt deg for å klare det, VIL du klare det! Vit at dette er noe du gjør for deg og din helse og velvære, ikke for andres.

  2. Vær aktiv på Vektklubb, både ved å registrere maten og inne på forum. Man kan være en som bare leser artikler og tråder inne på forum, eller en som også skriver og kommenterer. Det er så utrolig masse støtte, inspirasjon og motivasjon å hente fra andre som er i samme båt, og dagboken er et kjempegodt redskap for å holde oversikt over inntaket. Husk at man kan lure dagboka, men man lurer ikke kroppen. Man kan spise alt, men ikke alltid.
  3. Ha en plan B for å unngå overspising eller feilspising. For meg har dette vært å alltid ha frosne bær i fryseren for enten å lage meg smoothie eller bærsorbet når jeg har vært fysen. Jeg bruker også å ha ferdig rensket og oppskjærte grønnsaker som for eksempel gulrøtter og kålrabi liggende i bokser i kjøleskapet sammen med cherrytomater og agurk. Slik har jeg kunnet lage meg en snacksskål som ikke har gjort all verdens skumle utslag på kaloribudsjettet.

Stem på Carla her

Les om de andre kandidatene

Les mer om Carla her

ALDRI TILBAKE: Carla har beholdt noen av de store klærne for å kunne minne seg selv på hvordan situasjonen var for over ett år siden. - Jeg har blitt mye, mye mer bevisst på både trening og ikke minst kosthold. Jeg vet hva som må til for å kunne tillate meg noe ekstra uten å rase opp i vekt igjen, og når jeg gjør det, gjør jeg det nå med glede. Nyter. Både det lille ekstra og den påfølgende treningen, sier hun.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her