KLE DEG SMART: En løpetur i kulden krever bevisste valg av klær og sko, slik at du ikke blir for kald eller for varm mens du er ute.
KLE DEG SMART: En løpetur i kulden krever bevisste valg av klær og sko, slik at du ikke blir for kald eller for varm mens du er ute. Foto: Therese Alice Sanne / VG

Slik kler du deg til løpeturen i kulden

Julie Solberg
Publisert: 2016-10-16 19:34

Det er ikke lett å vite hvor mye, eller hvor lite, klær man trenger når man skal ut og trene i kulden. Her får du eksperttipsene.

Mange har sikkert lurt på om det er farlig å trene ute når det er kaldt. For de aller fleste av oss er det ikke det. Men ved minus 15 grader eller mindre er gevinsten av trening utendørs liten, ifølge Oscar O. Asante, spesialist i idrettsmedisin og øre-, nese- og halssykdommer ved Aleris i Oslo.

– I minusgrader øker irritasjon av luftveiene, og ved gjentatt trening under slike forhold kan man utvikle langvarig luftveisplager, som for eksempel astma. De som har hjerte- og karsykdommer eller kronisk lungesykdommer er mer utsatt, sier spesialisten.

– Bruk sunn fornuft og kjenn etter på kroppen, legger han til.

Har du hverken astma eller er veldig sensitiv mot kald luft kan du fint ta deg en økt med moderat tempo ute i kulden. Da er det imidlertid viktig at du kler deg riktig.

Varier løpeøktene: Tre utendørs intervaller for alle

VELG RIKTIGE SKO: Er det kommet is på bakken kan det være lurt å ha pigger under skoene. Velg sko som er til å løpe i, og pass på så du har godt feste.
VELG RIKTIGE SKO: Er det kommet is på bakken kan det være lurt å ha pigger under skoene. Velg sko som er til å løpe i, og pass på så du har godt feste. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Gruppetreningsinstruktør og personlig trener Silje Thorstensen trener mye. Både inne og ute. Selv kler hun seg ganske bevisst når hun skal ut på en løpetur i kulden.

Slik kler du deg ut ifra gradene på gradestokken:

Personlig trener og gruppetreningsinstruktør Silje Thorstensen ved Myrens Sportssenter i Oslo.
Personlig trener og gruppetreningsinstruktør Silje Thorstensen ved Myrens Sportssenter i Oslo. Foto: Helena Krekling

5–0 grader:
– Et tynt lag innerst i teknisk materiale som transporterer svette. Når du begynner å svette under løpeturen er det viktig å ikke bli våt. Da kan du risikere å bli kald. Selv om fem til null grader kan virke kaldt når du først går ut døren, er det lurt å huske på at du fort blir varm når du starter økten. En tynn løpejakke kan derfor være nok. Denne bør også være i et teknisk materiale og gjerne vindtett.

Styrke i sporet: Fem øvelser for å bli skisterk

-1 til -5 grader:
– I minusgrader derimot kan det være lurt å ta på seg litt mer klær. Her er det også lurt å velge teknisk materiale innerst slik at svetten transporteres og du unngår å bli kald. Kle deg i lag på lag slik at du enkelt kan ta av et plagg om det blir for varmt midt i økten. Ved å kle deg i lag på lag holder du også bedre på varmen. Et tynt teknisk materiale innerst og et tykkere teknisk materiale utenpå, som for eksempel fleece, kan være lurt å ha under løpejakken.

Motivasjonstips: Finn treningsmotivasjon i vintermørket

-5 til -10 grader:
– I minusgrader lavere enn fem begynner det å bli skikkelig kaldt. Igjen er lag på lag det beste tipset, men kjør gjerne på med litt ull. På beina kan det være lurt å ha et tynt teknisk materiale under løpetightsen. Det finnes også løpetightser til vinterbruk som er tykkere enn vanlige løpetights. Selv bruker ikke jeg dette, men det kan også fungere bra. Når luften er så kald kan det være smart å ha en buff i halsen og over munnen for å unngå den kalde luften. En lue på hodet og hansker på hendene er også et supert tips. Hodet ditt kan nemlig stå for over halvparten av varmetapet fra kroppen. Velg gjerne en lue du kan trekke godt nedover kinn og ører. På hendene bruker jeg bare noen enkle og billige hansker fra en klesbutikk.

En langrennsbukse kan også fint fungere til løpeturen på kalde dager.

I tillegg påpeker Thorstensen at regel nummer én er å alltid bruke refleks når det er mørkt ute. Særlig nå som det er mørketid. Hodelykt er også en fordel dersom det ikke er lys langs løperuten din.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

30 dagers mat- og treningsplan

Kommentar: Finn treningsformen for deg

De heteste treningstrendene for 2019

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her