Tre gode oppskrifter på sunn vegetarlasagne
Lasagne er alltid er hit på middagsbordet, både for store og små! Her er tre oppskrifter der kjøtt er byttet ut med masse deilige grønnsaker.
Putt maten i gryten og la den stå på svak varme i timevis. «Slow cooking», eller langtidskoking, passer for deg som ønsker å spise sunn, deilig og hjemmelaget middag med masse smak!
Du kan bruke en stor kjele eller en tilpasset «slow cooker». Poenget er å la maten tilberedes på svak varme i timesvis. Rotgrønnsaker er perfekt å bruke, som for eksempel gulrøtter, kålrot, potet, søtpotet og sellerirot. Og løk, det er nesten en obligatorisk ingrediens.
Du kan også bruke store stykker av kjøtt eller kylling. Fisk egner seg ikke like godt til langtidskoking. Eller du kan droppe kjøttet og heller lage en vegetargryte.
Alt du trenger å gjøre er å bruke 10 minutter på å skrelle og grovkutte grønnsakene. Store biter er fint. Har du en stor kjøttbit, trenger du ikke dele opp denne, den vil «falle fra hverandre» etter timer i gryten, og bli mørt og godt. Ha alt i gryten sammen med væske.
Du trenger ikke overvåke gryten, for poenget er at maten skal kokes eller stekes på lav varme over tid. Den vil derfor ikke svi seg om du har i nok væske.
Sunt og raskt: Grønnsaksmos på 1-2-3
Georgia Harding står bak bloggen Well Nourished og deler tre av sine mest populære «slow cook»-oppskrifter med Vektklubbs lesere. Harding er naturlege med 20 års erfaring, amatørkokk, tobarnsmor og bor på Gold Coast i Australia. Harding har gitt ut flere ebøker og oppskriftene hennes har blitt delt på kjente matnettsider som Jamie Oliver, og i det australske magasinet Wellbeing EatWell.
– I et mylder av informasjon om hva som er «best» å spise, ønsker jeg heller å vise deg hvor enkelt du kan lage sunn og hjemmelaget mat basert på sunne råvarer, skriver hun på bloggen sin.
For Harding er det tre ting som er viktig når hun lager oppskrifter; at maten er rik på næring, at det skal gå raskt og enkelt å tilberede retten og at det skal smake godt uten at det går på bekostning av næringsinnholdet.
Ekspertens triks: Slik kan du spise sunt og billig
Forberedelser: 15 min
Koketid: 2 timer
Porsjoner: 4 (396 kcal per porsjon)
500 gram kjøtt som for eksempel en hel kylling, kyllinglår, lammekjøtt, lammeskank eller annet grytekjøtt
1 stk. løk, grovt hakket
2 stk. store hvitløksfedd, hakket
1 boks kikerter, renset
2 boks hakkede tomater og en dæsj vann
2 stk. gulrøtter
2 stk. selleri staver
1 stk. liten squash eller aubergine
1 stk. rød paprika
1, 75 dl grønne erter
2 ts spisskummen
1 stk. kanelstang (5 cm)
1 ts korianderfrø malt
Et par strimler av sitron- eller limeskall
Tørkede chiliflak, smak til (kan sløyfes)
Havsalt og kvernet pepper, smakes til
Rett før servering, tilsett hakket persille eller koriander og saften av en halv sitron eller lime.
Slik gjør du det:
Se næringsinnhold (kun vektklubb-medlemmer)
Forberedelser: 15 minutter
Koketid: 1 time
Porsjoner: 4 (453 kcal per porsjon)
1 stk. løk, grovt kuttet
2 stk. store hvitløksfett, hakket
500–700 g kyllinglår
1 boks cannelloni bønner, skylt og renset
2 stk. gulrot, skrellet og grovt kuttet
2 stk. selleristaver, i biter
1 stk. rød paprika, i biter
2 små eller 1 stor søtetpotet, vasket og kuttet
3 ss friske estragonblader, hakket, eller 1 ss tørket estragon
en skvett hvitvin
1,75 dl kylling- eller grønnsaksbuljong
havsalt og sort pepper, smakes til
Frisk persille til servering, hakket
Slik gjør du det:
Til denne trenger du en stekepanne som tåler å stå i ovn, en kasserolle, crock pot eller ildfast form med lokk eller aluminiumsfolie.
Legg til i dagboken (kun Vektklubb-medlemmer)
Forberedelse: 10 minutter
Koketid: 5 timer
Porsjoner: 5 (437 kcal per porsjon)
2 ts røkt paprika
2 ts spisskummen
1 ts malt korianderfrø
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1/4 ts malt nellik
en klype havsalt og sort pepper
ca. 1 kg beef brisket
3,25 dl kjøtt- eller kyllingbuljong (eller vann)
1 stk. løk, delt i to og så i skiver
2 stk. hvitløksfedd, hakket
Tahinisaus:
3 ss tahini
saften av en liten sitron
1/4 ts spisskummen
en klype havsalt
vann
Slik gjør du det:
Forvarm ovn til 150℃.
Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Lasagne er alltid er hit på middagsbordet, både for store og små! Her er tre oppskrifter der kjøtt er byttet ut med masse deilige grønnsaker.
Mange hevder at frokost er det viktigste måltidet, men vi slår et slag for middagen. Måltidet er viktig både for vekt, helse og familielivet. Her er fem deilige middagsoppskrifter du kan prøve!
Næringsrike og store porsjoner er stikkord i Ida Bergsløkkens matfilosofi. Her deler hun sine to favorittoppskrifter, og hvordan du kan planlegge middagene til mer enn en dag.
Blomkålris er blitt en populær og kalorifattig erstatning til ris for deg som ønsker å spare inn på middagskaloriene.
Denne texmex-varianten kan bli din neste favoritt.
Trikset for å bli mett av salat er å tilsette en god kilde til protein og fett, og masse smak!