FIKK HJELP: Stine fikk henvisning fra lege og går nå i kunst- og uttrykksterapi. Det hender fortsatt at hun overspiser, men det skjer stadig sjeldnere.

Skjuler overspising

Publisert: 2012-11-09 16:01

Overspising er den ukjente spiseforstyrrelsen, og den er mer vanlig enn både anoreksi og bulimi.

Når hverdagen ble vanskelig, kunne Stine trykke i seg enorme mengder pizza og godteri.

– Jeg har hatt problemer med mat så lenge jeg kan huske og har slanket meg siden tidlig i tenårene. Men det tok lang tid før jeg skjønte at jeg hadde en spiseforstyrrelse. Jeg trodde bare det handlet om å ta seg sammen, og om å spise mindre og trene mer, sier Stine (33) fra Romerike.

Hun ønsker ikke å ha etternavnet sitt i VG. Hun har en lang karriere som jojoslanker, og har flere ganger klart å gå ned i vekt. Men etter en stund har trangen til å overspise alltid kommet tilbake.

– Det handler om å få et pusterom. Om å finne et sted å rømme når man har hatt en tøff dag og de vanskelige følelsene kommer. Jeg kunne starte med pizza, fortsette med store mengder av alt som var søtt, og holde på til det ikke var fysisk mulig å få ned mer, sier Stine.

Mest vanlig

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / Scanpix

Stine er ikke alene. Rundt fire prosent av den norske befolkningen lider av overspising, og det gjør sykdommen til den vanligste spiseforstyrrelsen, mer enn dobbelt så vanlig som anoreksi og bulimi.

– Spiseforstyrrelser starter ofte med anoreksi i tenårene, går over i bulimi og ender med overspising. Det er flest tilfeller av overspising i aldersgruppen tjue til førti år. Det er flere kvinner enn menn som er overspiser, sier psykologiprofessor Jan H. Rosenvinge ved Universitetet i Tromsø.

Det er et tydelig skille mellom en som sliter med overspising og en som sliter med ordinær overvekt, sier han.

– Forskjellen er at den overvektige jevnt over spiser for mye, mens en overspiser spiser enorme mengder i perioder. Overspisere har ofte hemmelige ritualer knyttet til spisingen, og de mister i stor grad kontroll over seg selv mens det pågår, sier Rosenvinge.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Gjemmer sjokoladepapiret

Vektklubbmedlem «Anja» (38) kjenner seg igjen. Mannen og barna hennes vet ikke at hun sliter med overspising, og hun ønsker derfor ikke å stå fram med navn og bilde i VG. Anja bruker mat til å døyve stress, bekymringer og problemer på jobben.

Hun overspiser alltid i det skjulte.

– Før hadde jeg en jobb der jeg kjørte mye bil. Jeg pleide å stoppe på flere bensinstasjoner og kjøpe en sjokolade her og én der så ingen skal reagere på hvor mye jeg kjøper, forteller hun.

Hvis hun ikke spiser i bilen, passer hun på å gjøre det når mannen ikke ser det.

– Jeg kan godt spise en halv kilo sjokolade i løpet av en dag. Hvis jeg er alene, spiser jeg ofte det tredobbelte av det jeg gjør når jeg spiser med mannen min. Det er ikke få brødskiver med to centimeter tykt lag Nugatti jeg har kastet innpå i full fart ved kjøkkenbenken mens mannen min har vært ute og jobbet i hagen eller garasjen, forteller hun.

Be om hjelp

Det kan ta tid, men de aller fleste blir helt friske av spiseforstyrrelser. Ifølge Jan Rosenvinge blir seksti til åtti prosent av dem som sliter med overspising eller andre spiseforstyrrelser, helt bra i løpet av fire til syv år.

Stine fra Romerike er på god vei dit. Det begynte å løsne da hun dro på sommerleiren til Interessegruppen for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS) i 2010.

– Det å oppleve at det jeg trodde jeg var helt alene om, gikk igjen hos nesten alle, var veldig viktig for meg. Jeg skjønte at det egentlig ikke handler om mat og kropp, men om å prøve å overleve på en eller annen måte, sier Stine.

Hun har følgende råd til dem som sliter med overspising.

– Ta syvmilssteget og be om hjelp, selv om du må kjempe med nebb og klør for å få den behandlingen du har krav på. Det er lenger ventetid hos terapeuten enn i bollekøen på 7-Eleven, men man må ta tak i problemene på ordentlig om man skal få varige endringer, sier hun.


Når blir overspising en sykdom? Møt Vektklubbs ernæringsfysiolog tett på nett torsdag kl 14.30. Send spørsmål allerede nå!

ÅPENHET: – Overspising er veldig skambelagt. Et første skritt kan være å tørre å åpne seg og fortelle noen man kjenner om hva man sliter med, sier Ellen M. Berg.

Ta kontrollen

Ellen Anker-Nilssen er psykiatrisk sykepleier og spesialpedagog med hovedfag om tvangsspising, trøstespising og følelser.

Hun har skrevet boken «Når mat blir en besettelse» og holder kurs for overspisere gjennom selskapet Mat & Følelser i Oslo.

– Overspising er en tvangshandling man ikke klarer å styre. Man putter innpå med mat for å døyve følelser, på samme måte som man gjør det med alkohol. Det skjer ofte når man opplever at livet er kaotisk, og maten er en måte å flykte på, sier Anker-Nilssen.

Gjennom kognitiv terapi har hun hjulpet mange som sliter med overspising. Hun erfarer at det handler mye om å ha kontroll på eget liv.

Overrepresentert

Mange som oppsøker Interessegruppen for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS), sliter med overspising. Ofte er de usikre på om problemene deres er alvorlige nok.

– Det spesielt fremtredende for overspiserne, er at de unnskylder seg og ikke er sikre på om de er syke nok til å oppsøke hjelp. De har ikke en gang snakket med fastlegen sin om det, fordi de er så redde for å bli avvist. De tar kontakt med oss for å diskutere hvordan de skal gripe det an, sier Ellen M. Berg i IKS.

– Jeg har aldri møtt en person med spiseforstyrrelse som har en god og solid selvfølelse. Dette er noe som går igjen hos alle. Andre årsaker til at man blir syk kan være vanskelige familieforhold, mangel på kommunikasjon i nære relasjoner, høye krav til prestasjoner og vold og overgrep, sier Berg.

Hun oppfordrer overspisere til å oppsøke hjelp, enten hos IKS eller hos fastlegen.

En begynnelse kan være å snakke med noen man kjenner.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her