REKKEVIDDE: Forskning viser at jo mer frukt og grønt vi har tilgjengelig, jo mer spiser vi av det. Fyll på med sunne saker og få ut restene fra julen.
REKKEVIDDE: Forskning viser at jo mer frukt og grønt vi har tilgjengelig, jo mer spiser vi av det. Fyll på med sunne saker og få ut restene fra julen. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Rydd i kjøleskapet og gå ned i vekt

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2015-01-06 07:54

Januar er den perfekte måneden for opprydning, spesielt på kjøkkenet. Bli kvitt de tunge julematrestene og start året på en sunn måte. 

Synet og tanken på god mat øker appetitten. Da sier det seg selv at dersom du har mye fristende matvarer lett tilgjengelig, er risikoen større for å spise. Om disse fristelsene er godteri, kjeks, kaker eller andre energitette godsaker, kan det bli vanskelig å få vektpilen til å peke nedover.

EKSPERT: Vektklubbs kostholdsekspert, klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm
EKSPERT: Vektklubbs kostholdsekspert, klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm Foto: Mattis Sandblad / VG

Er du svak for søte og fete matvarer er det en god idé å gjøre noe med fristelsen i huset. For mange holder det ikke å fjerne kakefat og godteskåler fra bordet, man må gå grundigere til verks og fjerne fristende usunn mat fra kjøleskap, skuffer og skap.

Med enkle grep kan du transformere kjøleskapet fra et skap med usunne, fete, salte og søte matvarer, til et friskt og innbydende skap som bugner av sunne matvarer som gir deg energi, god følelse og bedre appetittkontroll. Nedenfor er noen enkle tips som hjelper deg i gang.

Dette kvitter deg med:

 • Julematrestene. Du trenger ikke å spise opp det fete kjøttpålegget, kakene og marsipanen bare fordi det ligger der. Det er dessuten altfor lett å ty til de usunne matvarene når du er småsulten på kvelden.
 • Julens sauser og desserter inneholder tradisjonelt sett mye fløte. Frys ned den siste resten av fløten og spar den til et festmåltid. Pakk også bort eller kast rester av andre fete meieriprodukter som frister. For eksempel rømme, meierismør og fete oster.

Dette kan du beholde:


 • Silden er en god kilde til omega 3. Disse glassene kan du gjerne spise opp, men ikke alt på en gang. Bruk silden som pålegg til frokost eller lunsj.

 • Magert kjøttpålegg er proteinrikt og metter godt selv om det ikke bidrar med mye kalorier.

 • Behold alt av frukt og grønnsaker, fortsett å kjøpe inn sesongens matvarer som klementiner og appelsiner.

 • Kast de brente mandlene, men behold vanlige mandler.

Kjøp inn disse matvarene:


 • Fisk og hvitt kjøtt. Etter en periode med mye fete tradisjonsmiddager som pinnekjøtt, ribbe og medisterkaker, er det påtide å tenke magert, sunt og godt. Fokuser på å få inn noen ekstra fiskeretter om fiskeinntaket har vært litt lavt i det siste.

 • Grønnsaker og frukt. Sørg for å ha et godt utvalg grønnsaker, ferske eller frosne, slik at du har tilbehør til alle middagene. Bruk litt ekstra tid i frukt og grønnsaksavdelingen hvor du kjøper inn god frukt og spander på deg noen eksklusive grønnsaker i ny og ne.

 • Grove kornprodukter. Det ekstra grove, gode brødet eller knekkebrødet, sammen med magert kjøttpålegg, gir en god metthetsfølelse. Alt kjøttpålegg under 10 gram fett per 100 gram er ok. Kokt skinke og kalkunpålegg er blant de magreste, disse kan du godt bruke ett tykt lag av. Husk også å pynte med masse paprika, salat, tomat eller agurk.
 • Sunt umettet fett. Gode eksempler på det er laks, avokado, nøtter og olivenolje. Dette er energirike matvarer, men fettsyrene har god effekt i kroppen.

De gode rutinene

Smakfulle, sunne måltider som gir kroppen det den trenger av næringsstoffer er deilig etter perioder som jul og påske. Sitron, chili, hvitløk, ingefær og urter kan heve smaken på enhver middagsrett. Husk også å redusere mengden salt, enten du bruker smaksheverne ovenfor eller rett og slett salter maten mindre.

Å spise regelmessig er alfa og omega når du vil ned i vekt. Husk derfor også å finne gode mellommåltider som er passe stort og bidrar til at du ikke er for sulten til neste måltid. Det kan for eksempel være cottage cheese med bær og banan, yoghurt, frukt, ti mandler, sukkererter eller cherrytomater.

God opprydning!

Middagstipset: Anettes raske tomatsuppe

SUNN OG MAGER: Tomater inneholder antioksidanten lykopen som kroppen best tar opp dersom tomatene varmebehandles.
SUNN OG MAGER: Tomater inneholder antioksidanten lykopen som kroppen best tar opp dersom tomatene varmebehandles. Foto: Viveka Oftedal

2 porsjoner

Du trenger:
2 egg
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk
2 bokser hermetiske tomater
2 ss tomatpure
1 ss olivenolje
2 dl vann og 0,5 kyllingbuljongterning
timian og basilikum

Slik gjør du det:
Kok egg. Fres løk og hvitløk i oljen. Tilsett tomatpureen og la den frese med i et minutt. Ha i vann og buljong, kok opp. Samtidig moser du tomatene med en stavmikser til en fin pure. Ha tomatene over i kjelen og kok opp. La det småputre i fem minutter.
Smak til med pepper, timian og basilikum

Se oppskriftens næringsinnhold

Les også:

Slik blir du ti kilo lettere på ti uker

Slik setter du gode mål for 2017

Tren ferdig på 20 minutter

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her