Foto: Skjermdump Facebook (innhentet tillatelse)

Tusenvis av nordmenn tar utfordringen: 100 dager uten unødvendig sukker

Line Blokhus
Publisert: 2015-12-29 14:52

Du har helt sikkert sett utfordringen som går som en farsott på Facebook. Mer enn 67.000 nordmenn har meldt sin interesse eller sagt ja til å delta på utfordringen.

Etter en høytid fylt med god mat og drikke, julekaker og godteri oppfordrer Grete Roede-kursleder Agathe Siegel til å stå sammen om å kutte ned på sukkeret når vi nå går inn i et nytt år.

Agathe Siegel oppfordrer til redusert sukkerinntak i 100 dager.
Agathe Siegel oppfordrer til redusert sukkerinntak i 100 dager. Foto: Privat

– Poenget er å skape bevissthet rundt vårt eget sukkerinntak og evnen til å begrense seg selv. For egentlig sitter vi alle i samme «lakrisbåt», sier Siegel til Vektklubb og understreker at det siste hun ønsker er å gi pekefinger eller starte en ny «banandiskusjon» som følge av Facebook-utfordringen.

Siegel har vært kursleder i tre år, og hun gikk selv ned ti kilo etter at hun startet på sitt første kurs i 2003. Siden har hun holdt vekten stabil med et variert og normalt kosthold.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Har truffet en nerve

Ved å dele erfaringer og tips ønsker hun å inspirere folk til å velge bort sukker der det er mulig – og hun inviterer arrangementsdeltakerne til å gjøre det samme.

– Står vi sammen og heier på hverandre vil det bli enklere å gjøre slike valg, mener hun – og hun har åpenbart truffet en nerve:

– Da jeg startet Facebook-utfordringen tenkte jeg egentlig at den skulle være mest for meg og kanskje noen få andre, men etter kort tid var det plutselig veldig mange som ønsket å delta. Jeg har til og med fått telefoner fra utlandet, sier Siegel.

Maner ikke til sukkerstopp – men økt bevissthet

– Vi lever i et samfunn der det er et sterkt fokus på hva man IKKE skal spise – og jeg vil ikke være en som maner til å kutte ut ting, eller en som kjefter på noen. Det er viktig å ha en positiv motpol til det som skjer i samfunnet, sier Siegel.

Tilbakemeldingene har i hovedsak vært positive, forklarer hun. Likevel er noen av diskusjonene på arrangementets Facebook-side kritiske og på Aftenpostens debattside for ungdom, Si ;D, ber en anonym jente (15) om å kutte ut utfordringen fordi den gjør henne bekymret.

Christian A. Drevon mener hensikten er god, men han har liten tro på at alle deltakerne vil fullføre utfordringen.
Christian A. Drevon mener hensikten er god, men han har liten tro på at alle deltakerne vil fullføre utfordringen. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Til dette sier Siegel at det er opp til hver enkelt å selv definere fra de mener er unødvendig sukker – og være bevisst sitt eget sukkerinntak. Hun ønsker hverken å skape et hysteri eller oppfordre tenåringer til å slanke seg.

– Er det viktig for deg å spise litt sjokolade hver dag, så er det helt i orden – men la det være et bevisst valg, sier hun.

Kostholdsekspert: - Liten tro på realiserbarheten

Vektklubbs kostholdsekspert Christian A. Drevon sier at Facebook-utfordringen er presentert slik at det er enkelt å klikke «like» eller si ja til å delta, men han har liten tro på at alle deltakerne vil fullføre den 100 dager lange utfordringen.

Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sier det er viktig å ikke bli hysterisk opptatt av sukkerinnhold.
Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sier det er viktig å ikke bli hysterisk opptatt av sukkerinnhold. Foto: Petter Emil Wikøren/VG

– Siden en selv skal bestemme sine avgrensinger er terskelen for å bli med lav, men det gjør også at aksjonen nok er lite realiserbar, sier Drevon.

For at utfordringen skal ha noe for seg oppfordrer han deltakerne til å konkretisere sine avgrensinger, og sier en vil kunne komme et godt stykke på vei ved å droppe sukkerholdig drikke og godteri.

Vektklubbs kostholdsekspert Eli Anne Myrvoll Blomkvist sier hun hverken er for eller imot slike utfordringer, men presiserer at folk flest godt kan spise mindre sukker i hverdagen.

– Det er viktig å ikke bli hysterisk, men å finne en gylden middelvei. Vi ser at sukkerstopp kan gå over styr med tanke på spiseforstyrrelser, men i et befolkningsperspektiv har nok de fleste godt av å spise mindre sukker, sier Myrvoll Blomkvist.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Tjuvstart nyttårsforsettene allerede nå
Flatterende kjoler til festsesongen
Slik tar du kontroll over kveldskaloriene
Søtere liv uten sukker

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her