FØR OG NÅ: Ved å droppe turen innom kiosken, fylle middagstallerkenen med mer grønnsaker og gå turer med hunden har Lisa lagt om til en sunn livsstil. Det har resultert i en smalere midje og 17 kilo ned!
FØR OG NÅ: Ved å droppe turen innom kiosken, fylle middagstallerkenen med mer grønnsaker og gå turer med hunden har Lisa lagt om til en sunn livsstil. Det har resultert i en smalere midje og 17 kilo ned! Foto: Privat og Odin Jæger / VG

Mye jobb og overtidsmat ga mange ekstra kilo. Så tok Lisa grep.

Elisabeth Stigum
Publisert: 2018-01-05 11:18

I fjor sommer besteme Lisa Havness (41) fra Asker seg. Hun ryddet skapene og kvittet seg med alt som kunne ødelegge for progresjonen. Viljestyrken og motivasjonen var endelig på plass.

Lisa Havness har vært Vektklubbmedlem 24. juli 2017. Les om de fantastiske resultatene hun har oppnådd på kun fem måneder! Her er Lisas suksesshistorie:

Derfor slet jeg med vekten:

Jeg har vært overvektig i hele mitt liv, med unntak av ett år (1999) da jeg bråslanket meg etter to tette barnefødsler. Jeg fikk mitt første barn da jeg var 20 år, og nestemann rett etter jeg hadde fylt 22 år, så jeg rakk ikke gå ned i vekt etter første graviditet før det var på’n igjen. Jeg la på meg 25 kilo i første svangerskap, og gikk noe ned etter fødsel, men gikk opp til samme vekt i løpet av mitt andre svangerskap.

Tips: Slik bør du trene magen etter fødsel

Da barna fremdeles var veldig små, prøvde jeg en shake-diett. Jeg ville finne tilbake til meg selv og den tidligere vekten min. I 2,5 måned drakk jeg bare slanke-shakes. Da jeg endte kuren kom kiloene på igjen, sakte men sikkert. Jeg har også prøvd pulverkurer (og andre lure-kurer) hvor jeg har gått ned et par kilo før jeg har rast opp igjen.

De siste årene har jobb medført mye stillesitting, overtid, sene kvelder og reising. Overtidsmaten har vært av den usunne slaget, jeg har vært en god bidragsyter til bensinstasjoner og fast-food-kjeder rundt om på østlandet. Selv om jeg elsker jobben min og har stor arbeidskapasitet, har resultatet blitt som det måtte bli; mange kilo har kommet på.

Sjekk ut: Den beste og verste «take away»-maten

Vendepunktet:

FØR: Lisa før vektnedgangen. Da hun la om kostholdet ble det viktig å planlegge dagene og ukene i forveien ved å registrere kalorier i Vektklubbs dagbok.
FØR: Lisa før vektnedgangen. Da hun la om kostholdet ble det viktig å planlegge dagene og ukene i forveien ved å registrere kalorier i Vektklubbs dagbok. Foto: Privat

Jeg hadde lenge følt meg sliten uten noen egentlig grunn, i tillegg til mange diffuse leddsmerter, magevondt og mye vondt i ryggen. Jeg hadde lenge vurdert å prøve å legge om kostholdet for å se om det kunne gi meg en bedre hverdag, men likevel kom selve dagen for vendepunktet nokså overraskende på meg. En dag var bare motivasjonen der og da benyttet jeg muligheten til å satse på meg selv!
Jeg meldte meg inn i Vektklubb.no 24. juli 2017, og da hadde jeg allerede holdt på med registrering av matvarer for meg selv i tre uker.

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Slik gikk jeg ned:

Jeg har planlagt måltider i forkant av uken. I starten var det helt avgjørende å vite på forhånd hvor mye jeg kunne spise til ethvert måltid. Det holdt humøret (og blodsukkeret) noenlunde stabilt. For meg personlig har det vært riktig å kutte ut enkelte produkter som jeg underveis i prosessen har funnet ut at ikke er bra for meg, som for eksempel bearbeidet mat.

Jeg har ikke sultet meg overhodet. Jeg har spist meg ned i vekt og har i hovedsak holdt meg til vanlig kost, men vært bevisst på å fylle tallerkenen med mye grønnsaker alt etter sesongens utvalg. Jeg tillater meg å kose meg på restaurant en gang i blant, for man må kose seg også!

Fra ernæringseksperten: Fire råd for et sunnere kosthold

– Jeg gleder meg over å ha kommet i gang med mitt nye liv, forteller Lisa Havness.
– Jeg gleder meg over å ha kommet i gang med mitt nye liv, forteller Lisa Havness. Foto: Odin Jæger / VG

Tidligere har jeg småspist mye, ofte uten å tenke over det, eller spist med følelsene. Jeg brukte mat da jeg var stresset, lei meg eller som belønning. Å stappe i meg potetgull er i grunn alt annet enn belønning til meg selv.

Jeg har ikke fulgt noe treningsopplegg, men jeg har hund som har vært en ekstra drivkraft for å få meg ut. Den må luftes samme om det regner eller snør. Jeg har lagt igjen mange mil i skogen, og etter som ukene og månedene har gått så har det blitt lettere og lettere å velge tur ute foran sofaen. Så jeg går - mye mer enn jeg har gjort på mange år, og det er deilig! Siden juli har jeg gått over 500 kilometer til sammen.

Til NÅ-bildene har Lisa blitt stylet av stylist Cornelia Brunassi, hår og sminke av Sara Schultz fra Pudder. Lisa har på seg kjole fra KappAhl, sko og veske fra Unisa.
Til NÅ-bildene har Lisa blitt stylet av stylist Cornelia Brunassi, hår og sminke av Sara Schultz fra Pudder. Lisa har på seg kjole fra KappAhl, sko og veske fra Unisa. Foto: Odin Jæger, VG

Jeg har også hatt stor glede av forumet i Vektklubb. Det å være med i en gruppe hvor andre har felles mål oppleves som svært motiverende og samtidig litt forpliktende. For meg har det fungert kjempegodt! Det er også viktig å belønne seg selv for oppnådde mål underveis. En frisørtime, en kinotur eller et nytt klesplagg.

Resultatet av denne totalomleggingen av kosthold har gitt resultater, ikke bare i form av vektnedgang, men det har også gitt meg mye mer overskudd. Nå ramler jeg ikke ned i sofaen etter jobb som tidligere.
Jeg så dette innlegg på Vektklubbs Instagramside, og kan bekrefte at det stemmer:

Skjermdump fra Instagram @vgvektklubb
Skjermdump fra Instagram @vgvektklubb

Veien videre, slik skal jeg holde vekten:

Jeg har krympet 25 cm i livviden, som merkes svært godt, og har gått ned 17 kilo. Jeg skal ned litt til, men det haster ikke. Jeg bruker tiden godt og fryder meg med over den fornuftige vektnedgangen!
Jeg skal fortsette å være bevisst på å ta de gode valgene og jeg skal fortsette å kose meg innimellom, for det er viktig. Kunsten er å la det bli med den «ene» dagen og ikke fortsette kosen utover hele uken. Det er viktig for meg å understreke at jeg ikke ser på dette som en slankekur men en livsstilsendring som skal vare. Vi mennesker er forskjellige og responderer også ulikt på mat og trening. Det finnes ingen fasit som passer alle! For meg har den absolutt viktigste motivasjonen vært å få bedre helse.

Ekspertenes råd: Slik holder du vekten etter vektnedgang

Mine tre beste tips til andre:

Å få mer energi og bedre helse har vært en stor motivasjon for Lisa.
Å få mer energi og bedre helse har vært en stor motivasjon for Lisa. Foto: Odin Jæger / VG

1. Rydd skapene
For å få til en livsstilsendring kan det i oppstarten være lurt å ta en skikkelig opprydding i kjøkkenskap og skuffer. Gi bort mat, snop og annet som du vet vil friste deg. Erstatt det med sunnere og magrere utvalg. Les deg gjerne litt opp og bruk alle de flinke folka i forumet for å få tips til gode matvalg.

2. Planlegg
Bruk litt tid i starten til å planlegge alle måltider for flere dager og uker og registrer det i dagboka. Da vet du på forhånd hva du skal spise samt hva du eventuelt har å «gå på» av ekstra kalorier. Registrer alt, også de dagene hvor du spiser mer enn planlagt. Den eneste du lurer ved å ikke gjøre det er deg selv. Ikke se på det som nederlag men læring!

3. Ikke se deg blind på vekta
Det er fort gjort å bli i overkant fokusert på tallet på vekta. Det kan være smart å heller bruke målebåndet og la vekta få hvile. Dersom du er ærlig med deg selv i forhold til inntak og uttak så vil det vises i form av færre centimeter rundt midjen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Synnøve har gått ned 14 kilo: – Det har i grunn vist seg å være overraskende lett.

Tre slankestrategier som ikke fungerer

Hjemmetrening: Skli deg i bedre form

– Ville bli en bedre utgave av meg selv

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her