Test av leverpostei: En tredjedel er vann
Matspaneren mister nesten pusten av å lese ingredienslisten på de populære leverposteiene!
Bytter du ut vanlig leverpostei med grønnsakspostei, har du gjort et sunt valg. – Denne grønnsaksposteien synes jeg du bør prøve, skriver Vektklubbs matspaner.
Denne høsten har det ramlet inn vegetariske matnyheter i butikken. Vita grønnsakspostei er en av de, en vegetarisk «leverpostei». Her er min vurdering:
Ingrediensene er blant annet kikerter, raps- og solsikkeolje, gulrot, brokkoli, cannelinibønner og tomater. I tillegg er det ulike kryddere og konsistensgivere.
Produktet er glutenfritt, men ikke melkefritt. Siden det inneholder litt melkeprotein er produktet heller ikke vegansk. Og jeg skjønner egentlig ikke helt hvorfor ikke Mills kunne funnet en annen konsistensgiver enn melkeprotein i dette produktet, så kunne de fått en litt større kundegruppe med også veganere og melkeallergikere på lista over potensielle kjøpere.
Krydderblandingen som er brukt må ligne veldig på krydderblandinger i vanlig leverpostei, for både smak og lukt minner en del om det.
Jeg må applaudere Mills for å ha klart å lage en vegetarpostei som både smaker veldig godt og har en god konsistens. Denne likte jeg og jeg har allerede spist noen pakker av den, både på jobb og hjemme. Selv synes jeg det gjør seg best med majones og agurk på. Rødbeter eller sylteagurk fungerer også. Med andre ord en god plantebasert erstatning for leverpostei.
Dette er bra saker! Man trenger ikke være ernæringsutdannet for å ha fått med seg at vi bør bytte ut store deler av kjøttet vi spiser, særlig bearbeidet kjøtt, med mer plantebasert mat.
Å bytte leverpostei som tradisjonelt består av svinelever og svinekjøtt (klassifisert som rødt kjøtt) og som inneholder mye mettede fettsyrer samt det potensielt ugunstige konserveringsmiddelet nitritt med denne vegetarposteien bestående av belgfrukter, grønnsaker og sunne planteoljer, vil utvilsomt være et godt bytte.
At grønnsaksposteien også har et litt lavere saltinnhold enn alle de andre posteiene i sammenligningen under, er et ekstra pluss.
Energi: 205 kcal
Fett: 15 gram, hvorav 1 gram mettet fett
Karbohydrat: 11 gram, hvorav 2 gram sukkerarter
Protein: 4 gram
Kostfiber: 4 gram
Salt: 1,2 gram
• Folkets grov ovnsbakt leverpostei: 270 kcal, 22,6 gram fett hvorav 4,3 gram mettet fett, 7,5 gram karbohydrater hvorav 2,7 gram sukkerarter, 8,9 gram protein og 1,8 gram salt.
• Pastejköket Bredbar vegetarisk postei: 250 kcal, 20 gram fett hvorav 1,4 gram mettet fett, 12 gram karbohydrater hvorav 1,3 gram sukkerarter, 5 gram protein og 1,5 gram salt.
• Mills ovnsbakt leverpostei: 240 kcal, 20 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 6 gram karbohydrater hvorav 2 gram sukkerarter, 9 gram protein og 1,6 gram salt.
• Vita hjertego’ ovnsbakt leverpostei: 240 kcal, 18 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 8 gram karbohydrat hvorav 3 gram sukkerarter, 10 gram protein og 1,5 gram salt.
• Gilde original ovnsbakt leverpostei: 225 kcal, 19 gram fett hvorav 6,5 gram mettet fett, 5 gram karbohydrater hvorav 1,1 gram sukkerarter, 9,1 gram protein og 1,4 gram salt.
• Stabburet original leverpostei: 225 kcal, 19 gram fett hvorav 5,2 gram mettet fett, 3,5 gram karbohydrater hvorav 1,2 gram sukkerarter, 10 gram protein og 1,6 gram salt.
• Gilde Go’ og mager ovnsbakt leverpostei: 157 kcal, 9 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 4,9 gram karbohydrater hvorav 1 gram sukkerarter, 14 gram protein og 1,3 gram salt.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan sette under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på instagram.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Matspaneren mister nesten pusten av å lese ingredienslisten på de populære leverposteiene!
Det finnes mange sunnere alternativer til pølser på grillen, men skal du bytte ut kjøttpølsen med en vegetarvariant er Hoffs Liva Laga Vegetargrill absolutt et godt valg!
Den nye veganske majonesen er laget med en ingrediens de fleste av oss vanligvis ville skylt ned i vasken.
Grei erstatning, men du lurer nok ingen kjøttetere, konkluderer Vektklubbs matspaner.
Om du skulle være i tvil: Ja, dette er sunne, gode og næringsrike pålegg!
...men det er ikke gjennom snacksprodukter man bør få i seg mer belgfrukter.