TOMME KALORIER: Disse matvarene inneholder kun energi, og ingen næringsstoffer vi trenger. Foto: Montasje NTB
Er én kalori én kalori?
Vektklubb
Publisert: 2008-07-01 10:02
Spiller det noen rolle hva man spiser så lenge man mindre kalorier? Det spurte et medlem om i et nettreff med Vektklubbs ekspert.
Jeg har alltid trodd at én kalori er én kalori, uavhengig av hva det er jeg spiser, og at det handler om å være smart i matveien. Altså, spiser man en sjokolade så får man i seg gjerne cirka 350 kalorier, men spiser jeg knekkebrød med grønt på, og en yoghurt, så tilsvarer det like mye. Da handler det rett og slett om å være lur. For det har noe med metthetsfølelsen å gjøre også, jeg vil bli mettere av knekkebrødet enn den sjokoladen.
Jeg tror også det at hvis en spiser mindre kalorier, så må jo kroppen tære på reservene, og da vil en jo gå ned i vekt? Eller hvis en ikke er så flink med fysisk aktivitet, så trenger en heller ikke alle de kaloriene som en vanligvis ville trengt ved å trene? Jeg bare lurte jeg, det kan være ganske forvirrende dette her?
Hilsen fra Monika
Hei!
Én kalori er ganske riktig én kalori når det gjelder drivstofftilførsel til kroppen.
Likevel er det viktig å tenke på at man ikke spiser kalorier, men matvarer som helst skal inneholde en rekke gunstige næringsstoffer som trengs i stoffskiftet.
Derfor er det viktig å velge de matvarene som inneholder mye livsviktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler, og essensielle (livsviktige) fettsyrer og aminosyrer.
Dessuten er det viktig å unngå matvarer som inneholder bare energi og ikke næringsstoffer (brus med sukker, sjokolade, sukkertøy, og liknende). Da får man både de viktige næringsstoffene og slipper de «tomme kaloriene».
Konklusjonen er at du gjør lurt i å spise passe lite kalorier, men de matvarene du spiser bør være sunne.
I tillegg er det viktig å være fysisk aktiv, ikke bare for å forbrenne mer mat, men også fordi fysisk aktivitet er gunstig i forhold til nesten alle typer sykdommer.
Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon Redaksjonen tilfører: I dagboken i Vektklubb viser diagrammene hvor energien kommer fra, fordelingen av næringsstoffene fett, proteinog karbohydrat. Du kan se på diagrammet som en veiledning til hvordan kostholdet ditt bør settes sammen av næringsstoffer over tid, da det kan være vanskelig å få til å stemme fra dag til dag.
Det viktigste for vektreduksjonen er å ligge på anbefalt kalorinivå over tid. Fordelingen av næringsstoffene i kosten er ifølge offisielle norske anbefalinger slik:
Karbohydrater bør bidra med ca. 45-60 prosent
Fett bør utgjøre ca. 25–40 prosent
Protein ca. 10–20 prosent
Gå ned i vekt på den sunne måten!
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.