TOMME KALORIER: Disse matvarene inneholder kun energi, og ingen næringsstoffer vi trenger.

Er én kalori én kalori?

Publisert: 2008-07-01 10:02

Spiller det noen rolle hva man spiser så lenge man mindre kalorier? Det spurte et medlem om i et nettreff med Vektklubbs ekspert.

Jeg har alltid trodd at én kalori er én kalori, uavhengig av hva det er jeg spiser, og at det handler om å være smart i matveien. Altså, spiser man en sjokolade så får man i seg gjerne cirka 350 kalorier, men spiser jeg knekkebrød med grønt på, og en yoghurt, så tilsvarer det like mye. Da handler det rett og slett om å være lur. For det har noe med metthetsfølelsen å gjøre også, jeg vil bli mettere av knekkebrødet enn den sjokoladen.

Jeg tror også det at hvis en spiser mindre kalorier, så må jo kroppen tære på reservene, og da vil en jo gå ned i vekt? Eller hvis en ikke er så flink med fysisk aktivitet, så trenger en heller ikke alle de kaloriene som en vanligvis ville trengt ved å trene? Jeg bare lurte jeg, det kan være ganske forvirrende dette her?

Hilsen fra Monika

Hei!

Én kalori er ganske riktig én kalori når det gjelder drivstofftilførsel til kroppen.

Likevel er det viktig å tenke på at man ikke spiser kalorier, men matvarer som helst skal inneholde en rekke gunstige næringsstoffer som trengs i stoffskiftet.

Derfor er det viktig å velge de matvarene som inneholder mye livsviktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler, og essensielle (livsviktige) fettsyrer og aminosyrer.

Dessuten er det viktig å unngå matvarer som inneholder bare energi og ikke næringsstoffer (brus med sukker, sjokolade, sukkertøy, og liknende). Da får man både de viktige næringsstoffene og slipper de «tomme kaloriene».

Konklusjonen er at du gjør lurt i å spise passe lite kalorier, men de matvarene du spiser bør være sunne.

I tillegg er det viktig å være fysisk aktiv, ikke bare for å forbrenne mer mat, men også fordi fysisk aktivitet er gunstig i forhold til nesten alle typer sykdommer.

Lykke til!

Vennlig hilsen Christian A. Drevon
Redaksjonen tilfører:
I dagboken i Vektklubb viser diagrammene hvor energien kommer fra, fordelingen av næringsstoffene fett, proteinog karbohydrat. Du kan se på diagrammet som en veiledning til hvordan kostholdet ditt bør settes sammen av næringsstoffer over tid, da det kan være vanskelig å få til å stemme fra dag til dag.

Det viktigste for vektreduksjonen er å ligge på anbefalt kalorinivå over tid. Fordelingen av næringsstoffene i kosten er ifølge offisielle norske anbefalinger slik:

  • Karbohydrater bør bidra med ca. 45-60 prosent
  • Fett bør utgjøre ca. 25–40 prosent
  • Protein ca. 10–20 prosent

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Fordeling av næringsstoffer

Fordeling av næringsstoffer

Hei! Jeg har vært medlem av vektklubb i cirka fem uker nå. Fordelingen av næringsstoffer har vært noenlunde slik i gjennomsnitt: proteiner 18 prosent, fett 24 prosent og karbohydrater 55 prosent (resten alkohol). Det anbefales at fettandelen er omtrent 25-35 prosent. Det jeg derimot lurer på, er om jeg trygt kan ligge der jeg er nå og likevel gå ned i vekt? Og hvor lavt skal fettandelen i kostholdet være, før kroppen "tviholder på fettet"?<br />Hilsen Positiv19

Skjev kostsirkel til tross for mye karbohydrater

Skjev kostsirkel til tross for mye karbohydrater

Jeg følger dagboken ved å skrive inn det jeg spiser. Har ikke valgt å følge det anbefalte kostprogrammet som er satt opp for meg, da det er mye jeg ikke klarer å få i meg. Jeg sliter med å få i meg nok karbohydrater. Spiser grovt brød, knekkebrød, ris, pasta, potet til middag men sliter å få sirkelen til å bli riktig. Hva kan jeg spise ellers for å få den riktig? Og vil jeg ikke klare å gå ned i vekt hvis ikke sirkelen er så riktig som mulig?<br />Hilsen dame på 38 år og fersk i Vektklubb.no<br />Fra Merethe

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her