Grovt og saftig nybakt brød er både godt og sunt, med potet reduserer du også karbohydratinnoldet.

Denne ingrediensen gir færre karbohydrater og saftig grovbrød

Publisert: 2023-04-18 14:49

Har du rester av poteter etter middag? Bak et brød, da vel!

Det er ingen hemmelighet at nordmenn er glad i både brød og potet, så hvorfor ikke slå de to sammen? Resultatet kan bli saftig og sunn bakst.

– Tipset fikk jeg av en italiensk foccaciabaker som brukte litt kokt potet i deigen. Da måtte jeg prøve selv, forteller oppskriftsutvikler Hanne Torvø, som slett ikke er fremmed for å eksperimentere med potet og ulike grønnsaker i bakst.

– Jeg opplever at det blir saftig, litt bedre holdbarhet på brødet og smaken er god, sier hun.

Torvø har diabetes type 1 og har hele livet måtte ha kontroll på karbohydratmengden i mat. Mel inneholder rundt 60–70 gram karbohydrater per 100 gram, mens kokt potet inneholder cirka 17–18 gram.

– Ved å erstatte litt av det fine hvetemelet med potet, reduseres innholdet av karbohydrater i brødet. Poteten kan virkelig brukes til alt, sier Torvø.

Visste du at: Det er ikke potet som gjør pommes frites usunt

Sunt pålegg til brød er egg, nøttesmør, avokado, fiskepålegg, ost eller hjemmelaget syltetøy.

Sunt med hjemmebakt brød

– Grove kornprodukter er en god kilde til fiber og mange viktige næringsstoffer som kroppen din trenger, forteller kostholdsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad.

Potet er også en nyttig råvare som er rik på karbohydrat, vitamin C, folat og kalium, i tillegg til fiber.

Det er helt klart praktisk og tidsbesparende å raske med seg brød fra matbutikken, men det er lite som slår duften og smaken av nystekt brød, rykende fersk fra ovnen.

Det er også flere andre sunne fordeler med å bake brød selv, med eller uten potet:

  • Du bestemmer hvor grovt det skal være. Jo grovere, jo bedre og mer fiber.
  • Du kan ha mer frø og nøtter i deigen.
  • Du kan selv bestemme mengden salt. Kjøpebrød er en stor kilde til salt i norsk kosthold.
  • Du slipper melbehandlingsmiddel, emulgatorer, enzymer og andre konserveringsmidler som brukes i industribakte brød.

Her deler Torvø en oppskrift på grovbrød med Vektklubbs lesere:

Ha gjerne ekstra frø på toppen av brødet.

Oppskrift på grovbrød med potet

Til to brød:

500 gram Fibramel
280 gram hvetemel
140 gram kokt potet, most
80 gram solsikkekjerner
6,5 dl temperert vann
1 pakke tørrgjær
1 ts salt
1 ts sukker

Slik gjør du det:

  1. Bland alle ingrediensene i bollen til en kjøkkenmaskin.
  2. Jobb deigen godt i eltemaskinen. Først 5 min på lav hastighet og deretter 5–10 min på høyere hastighet.
  3. Fordel deigen i to bakepapirkledde former. Deigen er litt klissete. La de heve en times tid, gjerne på 40 grader i ovnen.
  4. Stekes ved 190 grader i 40–45 minutter.

Se næringsberegning av brødet (kun for Vektklubb-medlemmer)

Matinfluencer og oppskriftsutvikler Hanne Torvø deler oppskrifter på Instagram under kontoen @sunne_matgleder.

Prøv også: Bagett med søtpotet

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her