Test av grov hvitløksbagett: – Skuffende, dessverre
Hatting er den eneste som har en grov variant av den populære hvitløksbagetten. Er den et bedre valg enn de andre? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.
Har du rester av poteter etter middag? Bak et brød, da vel!
Det er ingen hemmelighet at nordmenn er glad i både brød og potet, så hvorfor ikke slå de to sammen? Resultatet kan bli saftig og sunn bakst.
– Tipset fikk jeg av en italiensk foccaciabaker som brukte litt kokt potet i deigen. Da måtte jeg prøve selv, forteller oppskriftsutvikler Hanne Torvø, som slett ikke er fremmed for å eksperimentere med potet og ulike grønnsaker i bakst.
– Jeg opplever at det blir saftig, litt bedre holdbarhet på brødet og smaken er god, sier hun.
Torvø har diabetes type 1 og har hele livet måtte ha kontroll på karbohydratmengden i mat. Mel inneholder rundt 60–70 gram karbohydrater per 100 gram, mens kokt potet inneholder cirka 17–18 gram.
– Ved å erstatte litt av det fine hvetemelet med potet, reduseres innholdet av karbohydrater i brødet. Poteten kan virkelig brukes til alt, sier Torvø.
Visste du at: Det er ikke potet som gjør pommes frites usunt
– Grove kornprodukter er en god kilde til fiber og mange viktige næringsstoffer som kroppen din trenger, forteller kostholdsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad.
Potet er også en nyttig råvare som er rik på karbohydrat, vitamin C, folat og kalium, i tillegg til fiber.
Det er helt klart praktisk og tidsbesparende å raske med seg brød fra matbutikken, men det er lite som slår duften og smaken av nystekt brød, rykende fersk fra ovnen.
Det er også flere andre sunne fordeler med å bake brød selv, med eller uten potet:
Her deler Torvø en oppskrift på grovbrød med Vektklubbs lesere:
Til to brød:
500 gram Fibramel
280 gram hvetemel
140 gram kokt potet, most
80 gram solsikkekjerner
6,5 dl temperert vann
1 pakke tørrgjær
1 ts salt
1 ts sukker
Slik gjør du det:
Se næringsberegning av brødet (kun for Vektklubb-medlemmer)
Prøv også: Bagett med søtpotet
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Hatting er den eneste som har en grov variant av den populære hvitløksbagetten. Er den et bedre valg enn de andre? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.
Med enkle grep kan du gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av næringsstoffer.
Mange tenker at potet er noe man må spise mindre av for å gå ned i vekt, men poteten er full av næring og metter godt.
Sommerens sunneste og mest smakfulle potetsalater lager du selv.
Hvis du ønsker en oppskrift på fastelavnsboller med litt mindre smør og sukker er dette noe for deg.
Pizzasnurr kan være en fin variasjon i matpakken, og disse kjøpes nok igjen av Vektklubbs matspaner – om hun er tom for egne hjemmelagede.