Cathrine Borchsenius

Hjemmelagde knekkebrød: Disse spiser ernæringsfysiologen hver dag

Publisert: 2021-09-24 20:59

Knekkebrød er et fast innslag på frokostbordet til kostholdsekspert Cathrine Borchsenius, og de skal helst være hjemmelagde.

Er det en ting vi vet om Vektklubb-medlemmer og andre som ønsker å passe på vekten, så er det at knekkebrød er en stor favoritt både til frokost, lunsj, kveldsmat og mellommåltid. De seneste årene har flere fått øynene opp for hjemmelagde knekkebrød.

Kaloriinnholdet i hjemmelagde knekkebrødene er noe høyere enn de tradisjonelle kjøpte knekkebrød, og det kommer av at knekkebrødene er mer kompakte og inneholder frø og nøtter som er rike på fett, har Vektklubbs matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist tidligere forklart i en matspanerartikkel om hjemmelagde knekkebrød.

– Men fettet er av det sunne slaget, så disse bør man absolutt lage plass til i kaloriregnskapet sitt, slår matspaneren fast.

Trenger du tips: Dette spiser Vektklubb-medlemmer til middag

Knekkebrød til frokost

A. Palladino

Hjemme hos klinisk ernæringsfysiolog og gründer Cathrine Borchsenius står knekkebrød på frokostbordet hver morgen.

– Ja, så frem de ikke er spist opp da. Hele familien digger dem, så de forsvinner litt for fort, forteller kostholdseksperten.

Borchsenius synes hjemmelagede knekkebrød holder henne mett lenger, og hun pleier å variere pålegg med årstiden.

– På sommeren er det knekkebrød med tomater, agurk, majones og salt og pepper. På vinteren er det knekkebrød med gulost og tomat, har hun fortalt Vektklubb i spalten Min sunne hverdag.

Stor gjennomgang: Dette er det sunneste pålegget

Borchsenius har tidligere delt knekkebrødene på @bramat.no, og her er deler hun oppskriften med Vektklubbs lesere:

Oppskrift på Cathrines hjemmelagde knekkebrød

Cathrine Borchsenius

Til to stekebrett:

2 dl linfrø
3 dl valnøtter (3 dl før de hakkes)
2 dl gresskarfrø
1 dl kli
2 dl seamfrø
3 dl havregryn
3 dl rug sammalt grov
1 -2 ss honning
6 dl vann

Slik gjør du det:

  1. Finhakk valnøttene, og hakk gjerne gresskarfrøene litt også. Rør ut honningen i litt varmt vann, og ha i mer vann slik at det blir 6 dl til sammen.
  2. Bland sammen alt av mel, nøtter og frø, ha i en liten klype salt, og bland deretter ned i honningvannet.
  3. Ta bakepapir på to stekebrett, fordel deigen på de to brettene, og smør utover med slikkepott.
  4. Stek begge brettene i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Ta dem ut, skjær deigen i ruter til passelig store knekkebrød, og sett dem inn i ovnen igjen i ca. 35 minutter. Hvis du husker det, kan du godt bytte halvveis slik at de som står øverst settes nederst i ovnen og omvendt.
  5. Ta ut brettene, ta knekkebrødene forsiktig løs og legg dem på en rist. Hvis du ikke har to rister, kan du godt legge halvparten av knekkebrødene på en stekeplate uten stekepapir.
  6. Sett begge brettene inn i ovnen på ca. 80 grader med en liten gløtt på ovnsdøren. Der skal de stå i to, gjerne tre timer. Hvis de ikke er sprø, la dem stå enda litt lengre.
  7. Ta dem ut, avkjøl på rist, og oppbevar i en lufttett boks.
Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2021 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her