– Å hevde at en pose Eplegull tilsvarer tre porsjoner av «fem om dagen» er å dra den litt langt, synes Vektklubbs matspaner.

Matspaneren tester Eplegull: Et sunnere snacksalternativ?

Publisert: 2021-11-02 13:07

Kan tørket eplegull erstatte deilig, salt og fett potetgull? Og er det egentlig et sunt alternativ til snacks? Vektklubbs matspener har testet og smakt.

Eplegull fra CarePacks finnes i to varianter i butikken, som naturell og en variant dekket med mørk sjokolade. Jeg måtte jo selvsagt sjekke ut hva dette var for noe.

Innhold:

Eplegull Naturell inneholder rett og slett bare tørket eple og sitronsyre. En pose inneholder 40 gram tørket eple som skal tilsvare omtrent tre epler. Eplegull med mørk sjokolade inneholder cirka 60 prosent mørk sjokolade bestående av kakaomasse, sukker, kakaosmør, emulgator og vaniljearoma, i tillegg til tørket eple og sitronsyre. En pose inneholder totalt 50 gram som skal tilsvare ett eple i tillegg til sjokoladen.

Tidligere test av New Energy: - Blir ikke sunn med mer protein

Eplegull naturell skal inneholde tre epler, mens eplegull med mørk sjokolade skal inneholde et eple.

Næringsinnholdet i eplegull naturell er spesifisert med innhold av kalium og polyfenoler, mens sjokoladevarianten er spesifisert med innhold av jern, krom, molybden og polyfenoler, i tillegg til de «vanlige» verdiene av energi, fett, karbohydrater, proteiner, fiber og salt.

Pris: En pose eplegull naturell koster cirka 30 kroner, mens posen med sjokolade-eplegull koster cirka 38 kroner.

Hva smaker det?

Eplegull naturell er både søtt og syrlig på samme tid. Eplechipsene har god crunch. Jeg synes eplechipsene er ganske gode egentlig, men jeg er usikker på om det er en type snacks jeg kommer til å kjøpe. Jeg er såpass glad i vanlige epler at jeg heller kjøper det om jeg er småsulten og vil ha noe friskt å tygge på. Jeg tror nok dessverre ikke de som har lyst på salt snacks vil velge syrligsøte eplechips i stedet for noe salt, så en erstatning for potetgull blir det nok heller ikke, til tross for at navnet henspiller på sin fetter potetgullet.

Eplegull med mørk sjokolade var i min gane den beste av disse to variantene av eplechips. De syrlige epleskivene har et tykt lag god og mørk sjokolade utenpå, så at dette kan tilfredsstille søtsuget for mange, det tror jeg på.

Eplegull med sjokolade smakte godt, synes matspaneren, som tviler på at hun kommer til å kjøpe naturell varianten igjen. – Til det er jeg altfor glad i friske epler.

Hvor sunt er det?

Eplegull naturell inneholder kalium og polyfenoler (plantekjemikalier som antas å positive helseeffekter). Det gjør også frisk frukt. Ferske epler inneholder også vitamin C. Vitamin C er imidlertid et nokså flyktig vitamin som gjerne reduseres betydelig ved bearbeiding som varmebehandling, så jeg er usikker på hvor mye vitamin C som er igjen etter tørking og lagring. Det står heller ikke spesifisert på pakken.

Eplegull med mørk sjokolade inneholder blant annet jern, krom og molybden som er mineraler man kan finne i kakao. Faktisk er innholdet av jern relativt høyt, en pose av disse sjokolade-eplechipsene gir 4 mg jern tilsvarende mellom en tredjedel og en fjerdedel av dagsbehovet for en voksen.

Slik blir vi lurt: Matvarer vi tror er sunnere - uten at de er det

CarePacks skriver at Eplegull naturell tilsvarer tre av de anbefalte «fem om dagen», mens sjokoladevarianten tilsvarer én av fem om dagen. Selv om en pose eplegull naturell inneholder tre epler, så synes jeg det er å dra den litt langt å påstå at den tilsvarer tre om dagen.

Jeg er nemlig ikke så sikker på om en pose eplegull gir samme helsegevinst som det vil gi å spise tre friske frukter.

Én om dagen eller tre om dagen eller ingen, det er uansett liten tvil om at disse tørkede epleskivene er sunnere enn mye annet du finner i snackshyllene i butikken. De naturelle eplechipsene er jo bare tørket eple. Eplegull med mørk sjokolade har mer sjokolade enn eple, men vil likevel være sunnere enn sjokolade fylt med karamell, kjeks, mintkrem eller lignende. Spørsmålet er vel heller om folk flest kommer til å velge disse eplechipsene fremfor annen chips og sjokolade? I så fall er det et smart valg!

Et enda smartere valg vil være å øke inntaket av frisk frukt på bekostning av snacks og søtsaker.

Gir bedre metthet: Derfor bør du spise fremfor å drikke frukten

CarePacks AS ble etablert på Vinterbro i 2016 med et mål om å gjøre det enklere for folk i en hektisk hverdag å velge både sunnere og smartere energipåfyll. Nå kan du finne deres eplechips i dagligvarebutikkene Meny og Kiwi.

Hvor bærekraftig er det?

CarePacks har en tydelig bærekraftsprofil. De har stemplet tre av FNs bærekraftsmål på fremsiden av pakningene, nemlig god helse, anstendig arbeid og økonomisk vekst, og ansvarlig forbruk og produksjon. De skriver også på nettsidene at de støtter Norges Blindeforbund (alle produkter pakkes av selskapet Adaptor), de støtter Unicef gjennom sine «Life, Energy and Care»-pakker, og de sender produkter som nærmer seg «best før»-datoen til Fattighuset. I tillegg er de Miljøfyrtårnsertifisert. CarePacks er altså en bedrift som har tatt bevisste bærekraftsvalg i alt fra produksjon, pakking og distribusjon.

Eplegull er imidlertid produsert i Ungarn. Det hadde jo vært veldig bra om tilsvarende produkt kunne bli produsert i Norge av våre utmerkede norske epler. Det er for øvrig fullt mulig å lage tørkede epleskiver på eget kjøkken, men det tar litt tid så det må planlegges. Da er det kanskje litt lettere å ta med seg en pose eplegull fra butikken.

Kostholdsplan: Plantebasert dagsmeny for deg som vil spise sunnere

Næringsinnhold:

Per 100 gram vare

 • Eplegull naturell: 358 kcal, 0,4 gram fett, 79 gram karbohydrater hvorav 73 gram sukkerarter, 2,2 gram protein og 15 gram kostfiber.
  En pose à 40 gram gir 143 kcal, 0,2 gram fett, 32 gram karbohydrat hvorav 29 gram sukkerarter, 0,9 gram protein og 6,1 gram fiber.
 • Eplegull mørk sjokolade: 475 kcal, 22 gram fett hvorav 13 gram mettet fett, 59 gram karbohydrat hvorav 55 gram sukkerarter, 4 gram protein og 11 gram kostfiber.
  En pose à 50 gram gir 237 kcal, 11 gram fett hvorav 6,6 gram mettet fett, 29 gram karbohydrater hvorav 28 gram sukkerarter, 2 gram protein og 5,4 gram fiber.

Sammenlignet med lignende matvarer og annet snacks:

Her har vi sammenligne næringsinnholdet med andre relevante produkter. Vi har rangert alternativene fra høyest til lavest kaloriinnhold per 100 gram. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvem som er «sunnest» eller «minst sunn». For selv om mandler har mer kalorier enn potetgull inneholder mandler mer nyttige næringsstoffer som vitaminer og mineraler, selv om de er energitette (kaloririke).

 • Mandler naturell: 577 kcal, 49,2 gram fett hvorav 3,7 gram mettet fett, 6,3 gram karbohydrat hvorav 3,9 gram sukkerarter, 21,1 gram protein og 12,2 gram kostfiber.
 • Kims potetgull salt: 542 kcal, 34 gram fett hvorav 3,2 gram mettet fett, 53 gram karbohydrat hvorav 0,5 gram sukkerarter, 4,6 gram protein, 4,3 gram kostfiber og 1,4 gram salt.
 • Bama bananchips: 535 kcal, 34 gram fett hvorav 29 gram mettet fett, 51 gram karbohydrat hvorav 35 gram sukkerarter, 2,3 gram protein og 7,7 gram kostfiber.
 • Bama tørkede dadler med kakao og appelsin: 341 kcal, 1,7 gram fett hvorav 1,1 gram mettet fett, 75 gram karbohydrat hvorav 70 gram sukkerarter, 2,6 gram protein og 7,5 gram kostfiber.
 • Tørket aprikos: 289 kcal, 0,3 gram fett, 65,7 gram karbohydrat, 2,5 gram protein og 6,8 gram kostfiber
 • Epler friske: 47 kcal, 0,1 gram fett, 10 gram karbohydrat hvorav 9,9 gram sukkerarter, 0,3 gram protein og 2,5 gram kostfiber.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her