– Ta med en neve nøtter for et mer mettende og sammensatt mellommåltid, tipser Vektlubbs matspaner.

Matspaneren tester yoghurtsmoothie med chia og quinoa

Publisert: 2022-07-05 15:44

Synnøve Påfyll er ingen stor nyhet, men en smoothie med artig konsistens.

Synnøve Finden har kommet med en ny type yoghurtsmoothie med frø som de har kalt Påfyll/På farten. De skriver på nettsidene sine at denne er en smakfull, næringsrik og mettende påfyll som er lett å ta med seg på farten. Dette måtte Matspaneren ta en nærmere titt på.

Innhold:

Påfyll smoothie kommer i to smaksvarianter; en med eple, guava og ingefær, og en med mango og pasjonsfrukt. Begge har eplejuice som første ingrediens.

Eplevarianten har 47 prosent eplejuice og 20 prosent yoghurt naturell, i tillegg til guavapuré og ingefærjuice. Mangovarianten har 33 prosent eplejuice, mangopuré, bananpuré, pasjonsfruktjuice og 12,5 prosent yoghurt naturell. Begge variantene har 1 prosent chiafrø (det vil si 2 gram chiafrø per porsjon) og 0,5 prosent quinoaflak (det vil si 1 gram quinoaflak per porsjon.

Smoothiene inneholder ingen tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler og har relativt kort holdbarhet (ferskvare).

Pris: Påfyll fås kjøpt hos Rema og Coop og koster 24-26 kroner for en flaske med 200 ml.

Mangosmoothien har fin farge. Begge smoothiene har lite tilsetningsstoffer og har kort holdbarhet.

Hva smaker det?

Industriframstilt smoothie smaker ikke helt som den du lager på ditt eget kjøkken med frosne bær eller frukt, men begge disse smaker ganske godt til butikksmoothie å være synes jeg. Eplevarianten har en tydelig, nesten litt sterk, smak av ingefær for de som liker det. Jeg likte nok best mangovarianten.

Småsulten? Dette er det sunneste mellommåltidet

Begge variantene har en morsom konsistens med chiafrøene som danner en litt geleaktig masse med små, glatte «kuler» av chiafrø. Jeg liker konsistensen, men det kan godt være at noen synes disse chiaklumpene er litt problematiske.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hvor sunt er det?

Det vil alltid være sunnere å spise hele frukten enn å drikke fruktjuice, men det tror jeg de fleste vet. I en smoothie vil du ha litt av den hele frukten i tillegg til juice, men den frukten er jo også most til puré og gir ikke fordøyelsen like mye å jobbe med. For de som ikke er så glade i hel frukt så kan smoothie likevel være en fin måte å få i seg noen vitaminer fra frukt på.

Chiafrø er sunne og næringsrike frø som jeg har skrevet om tidligere. Siden jeg testet chiafrø for sørste gang har frøene blitt lett tilgjengelig i alle dagligvarebutikker til en lavere pris, og jeg bruker selv chiafrøene flittig i både yoghurt, grøt og brødbakst.

Quinoa er et frø rikt på sunne fettsyrer, proteiner og fiber, samt mineraler som jern, magnesium og sink.

Både chiafrø og quinoa er altså bra greier, men mengdene chia og quinoa i Synnøve Påfyll er dessverre såpass lave at de vil ha liten praktisk betydning for sunnhetsgraden av produktet, annet enn konsistensen.

Tre grunner: Når bør du spise et mellommåltid?

Noen juicer og smoothier kommer i store flasker, så denne størrelsen på 200 ml er fin. Når det er sagt så metter flytende mat generelt lite, så jeg ville tatt en neve nøtter i tillegg for et bedre sammensatt mellommåltid med mer proteiner og sunt fett. Skulle jeg rasket med meg noe i farten selv ville jeg trolig valgt en grøtvariant eller en type yoghurt med korn, nøtter eller frø i stedet.

Prikkene i smoothien er chiafrø og quinoa og gir smoothien en annerledes konsistens.

Hvor bærekraftig er det?

Ingredienser som guava, ingefær, mango, chia og quinoa er av utenlands opprinnelse da disse ikke dyrkes i Norge. Jeg hadde håpet at yoghurten var egenprodusert av Synnøve i Norge og at det ferdige produktet er blandet, men smoothiene er produsert i Spania.

Det er kanskje ikke det mest bærekraftige å frakte frukt og fruktjuice fra andre land, men produkter av frukt og grønnsaker vil uansett ha betydelig lavere klimafotavtrykk enn en del annen mat vi spiser (for eksempel kjøtt, sjokolade og kaffe, uten sammenligning med smoothie for øvrig).

Flaskene er av plast med pant, så husk å pante flasken når den er tom.

Å ta med seg en smoothieflaske fra butikken når vi har behov for litt påfyll på farten er greit det, men det er nok mer bærekraftig for lommeboken å lage den selv.

Oppskrifter i Vektklubb (kun åpne for VK-medlemmer):

Næringsinnhold per 100 ml vare:

 • Påfyll eple, guava og ingefær: 81 kcal, 1,4 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 15 gram karbohydrat hvorav 9,7 gram sukkerarter, 1,4 gram protein og 0,02 gram salt.
  En flaske med 200 ml gir cirka 160 kcal.
 • Påfyll mango og pasjon: 76 kcal, 1,1 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 15 gram karbohydrat hvorav 12 gram sukkerarter, 1,2 gram protein og 0,03 gram salt.
  En flaske med 200 ml gir cirka 150 kcal.

Sammenlignet med lignende matvarer

Her har Vektklubb rangert ulike alternativer etter kaloriinnhold fra høyest til lavest per 100 ml drikke, men det sier ikke noe om hvilken smoothie som er sunnest eller «minst» sunn.

 • Cevita smoothie med havre og banan: 69 kcal, 0,6 gram fett hvorav 0,1 gram mettet fett, 14,7 gram karbohydrat hvorav 10,7 gram sukkerarter, 0,7 gram protein og 0 gram salt.
 • Cevita proteinsmoothie med kirsebær: 68 kcal, 1,5 gram fett hvorav 1 gram mettet fett, 9,5 gram karbohydrater hvorav 9 gram sukkerarter, 3,5 gram protein og 0 gram salt.
 • Bendit ananas og kokos smoothie: 64 kcal, 1,8 gram fett hvorav 1,7 gram mettet fett, 11,2 gram karbohydrater hvorav 10,8 gram sukkerarter, 0,6 gram protein og 0 gram salt.
 • Froosh smoothie fersken og pasjonsfrukt: 59 kcal, 0,2 gram fett, 13,8 gram karbohydrat hvorav 13,4 gram sukkerarter, 0,6 gram protein og 0 gram salt.
 • Cevita Mango pasjonsfrukt smoothie (literskartong): 49 kcal, 0,1 gram fett, 11,9 gram karbohydrater hvorav 11,5 gram sukkerarter, 0,6 gram protein og 0,1 gram salt.
Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her