Matspaneren: Hjemmelagede knekkebrød

Vektklubb
Publisert: 2011-06-17 11:23

Å lage knekkebrød selv er både enkelt og billig, og smaker himmelsk!

VELSMAKENDE:

Hjemmelagede knekkebrød proppfulle av sunne ingredienser.

Eli Anne M. Blomkvist

Jeg har tidligere skrevet om Toros nye knekkebrødblanding. De lignet mistenkelig på mine egne hjemmelagde knekkebrød og siden jeg syntes prisen var nokså høy på Toros knekkebrød, ville jeg bake mine egne og sammenligne pris og smak.

Knekkebrødene er veldig enkle å bake, det eneste som kreves er at du har, eller kjøper, alle ingrediensene som skal til. De lages på samme måte som Toros knekkebrødblanding; blandes med vann, strykes jevnt utover bakepapirkledd langpanne, stekes i 10 minutter, rutes opp i passe stykker (i dette tilfellet 24 knekkebrød per plate), og stekes videre til de er tørre og sprø, det vil si total steketid cirka 45 minutter på 180 grader.

Åpne ovnsdøren for å slippe ut damp med jevne mellomrom. Dersom de ikke er tørre og sprø etter 45 minutter kan de ettertørke på rist på 100 grader med ovnsdøra på gløtt i ytterligere 20-30 minutter.

Matspanerene våre vil gjerne ha tips fra deg! Send inn forslag til matvarer de kan teste her.

Jeg har regnet på pris og funnet ut at det (selvsagt…) var billigere å bake selv. En oppskrift gir dobbelt så mange knekkebrød som Toros bakeblanding, til en lavere pris. Jeg kom fram til at en porsjon hjemmelagde knekkebrød koster cirka 23 kroner, men prisen kan nok variere med noen kroner etter hvilken butikk du kjøper ingrediensene i.

Jeg har regnet på kaloriinnholdet ved å veie opp ingrediensene og legge dem inn i dagboken. Hvis man deler en bakeplate med knekkebrød i 24 små stykker (6x4), som var det Toro anbefalte på sin pakning, vil ett hjemmelagd knekkebrød gi 58 kcal. (Det er vanskelig å si noe om kaloriinnhold per 100 gram knekkebrød fordi det kommer an på restmengden vann i knekkebrødene, derfor oppgis kalorimengden per stykk.)

Kaloriinnholdet i disse hjemmelagde knekkebrødene er noe høyere enn mange kjøpte knekkebrød, det kommer av at knekkebrødene inneholder svært mye frø som er rike på fett. Men fettet er av det sunne slaget, så disse bør man absolutt lage plass til i kaloriregnskapet sitt!

Les flere matspaner-artikler her

Hjemmelagde knekkebrød smaker dessuten fortreffelig. De er nokså like Toros i smak og utseende, men jeg vil nok påstå at mine egne er hakket bedre. Enkelt, billig og sunt er det også, så det er bare å sette i gang å bake.

Det er dessuten lov å prøve seg fram med endringer i oppskriften. Å bytte noe av frømengden med ulike grove meltyper vil gi et knekkebrød med lavere fettinnhold og en litt annen smak. Man kan også tilsette litt hakkede nøtter for en annen smak.

Her er oppskriften. En porsjon gir to bakebrett med til sammen 48 knekkebrød.

2 dl sammalt rug (ca 100 gram)

LAG DIN EGEN BLANDING:

Du kan gjerne bytte ut noen av frøene i min oppskrift med f eks nøtter.

Eli Anne M. Blomkvist

2 dl lettkokte havregryn (ca 80 gram)

2 dl havrekli (ca 100 gram)

2 dl sesamfrø (ca 140 gram)

2 dl solsikkefrø (ca 120 gram)

1 dl linfrø (ca 80 gram)

1 dl kruskakli/hvetekli (ca 20 gram)

2 ts salt

7 dl vann

Følg framgangsmåten beskrevet lenger oppe i artikkelen. Lykke til!

BILLIG OG GODT:

Et bakebrett gir 24 knekkebrød.

Eli Anne M. Blomkvist

Sammenlignet med andre knekkebrød:

Matspanerens hjemmelagde knekkebrød: 58 kcal per stykk

Toros hjemmelagde knekkebrød: 69 kcal per stykk

Wasa husmann: 45 kcal per stykk

Rugsprø: 35 kcal per stykk

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her