Vekten står stille, mister motivasjonen

Publisert: 2010-06-14 13:44

Jeg trener fire til fem dager i uken. Tre dager på helsestudio og to dager svømming. Jeg prøver å unngå karbohydrater så mye som mulig og spiser fem ganger daglig hver tredje time. Dette ga stor effekt og jeg har gått ned 11 kilo. Men nå har det stått stille en god stund, jeg holder på å miste motivasjonen. Hva skal jeg gjøre?<br />Hilsen Ina


Hei!
Du trener bra Ina, men for deg som skal ned i vekt, er det lurt å snu litt på "vekta". Ikke tren mest styrke, men mest kondisjon/svømming. Gjerne tre ganger og to ganger helsestudio. Når målet med treningen er å gå ned i vekt, er det grunn til å trene mer kondisjon enn styrke. Det at du kombinerer kondisjon og styrke når du skal ned i vekt, er veldig bra! Så fortsett med det. Da går du ned i vekt uten at du taper muskelmasse.
Så til kosten; personer som trener mye og hardt trenger en del karbohydrater fordi karbohydrater er musklenes foretrukne brennstoff. For å få kvalitet på øktene dine, og for å ha nok energi til å ta deg ut og for å få god effekt, er det ikke så lurt at du unngår karbohydrater. Karbohydrater gir deg energi til å trene skikkelig. Men pass på at du totalt sett inntar færre kalorier enn du forbruker. Bruk dagboken flittig!
Jeg vil anbefale at du spiser et måltid før trening som består av både karbohydrater og litt proteiner, for eksempel salat med pasta og kylling/reker/tunfisk eller grovt brød med pålegg og grønnsaker/frukt.
Du må derimot ikke spise etter trening!
Og husk å drikk masse.
Les om kroppens behov for karbohydrater før trening
Lykke til med treningen og fremgangen!
Hilsen Trine Bækkevar
Redaksjonen tilføyer om næringsstoffer:
Husk at det ikke bare er om å gjøre å ligge på riktig kalorinivå. Fordelingen av næringsstoffene i kosten er vel så viktig. Energien i maten bør hentes fra fett (25-35 prosent), protein (10-15 prosent) og karbohydrater (55-60 prosent), ifølge offisielle norske anbefalinger.
Om proteiner og karbohydrater
Hva finnes hvor? Proteiner finnes det mye av i matvarer som kommer fra dyre- og fugleriket, i meieriprodukter (melk, rømme, ost, fløte, osv.) og i fisk. Også i belgvekster som erter og bønner finnes det en del proteiner, samt i grønnsaker som brokkoli. Karbohydrater finnes det mye av i korn, og i grønnsaker og frukt. Du bør lære deg forskjellen på de ”raske” (også kalt "enkle") karbohydratene, og de ”langsomme” (også kalt "kompliserte").
Om raske karbohydrater
Raske karbohydrater får blodsukkeret ditt til å stige raskt, slik at du raskt blir sulten igjen. Kaloriinnholdet i alle karbohydrater er det samme, det vil si at 1 gram karbohydrat = 4 kcal, uansett om det er fra melkesukker, stivelse, fruktsukker eller annet.
Mat med mye hurtige karbohydrater inneholder ofte mer kalorier enn mat med langsomme karbohydrater fordi det totale innholdet av fett og karbohydrater/sukker gjerne er høyere i "rask" mat. Raske karbohydrater finnes det mye av i sukker og hvetemel, og i bakevarer som er laget av hvetemel, f eks loff, baguetter, og pølsebrød, samt i hvit (vanlig) ris, pasta og poteter. Poteter inneholder vitaminer og mineraler som er sunne for kroppen, og er derfor mer næringsrike enn f eks loff.
Langsomme karbohydrater
Langsomme karbohydrater holder blodsukkeret mer stabilt, og er generelt sunnere. Langsomme karbohydrater finnes i kornblandinger med mye grove kornsorter, i grovt brød og knekkebrød, i naturris, og i fiberrike pastavarianter. De finnes også i de fleste grønnsaker, og i frukt.
Om du lurer på hvor mye proteiner, karbohydrater eller fett det er i ulike matvarer, så sjekk kaloriteller’n på mat- og oppskrifts-siden. Ernæringsdiagrammet viser fordelingen av disse næringsstoffene.
Les om fettet i kosten

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Fordeling av næringsstoffer

Fordeling av næringsstoffer

Hei! Jeg har vært medlem av vektklubb i cirka fem uker nå. Fordelingen av næringsstoffer har vært noenlunde slik i gjennomsnitt: proteiner 18 prosent, fett 24 prosent og karbohydrater 55 prosent (resten alkohol). Det anbefales at fettandelen er omtrent 25-35 prosent. Det jeg derimot lurer på, er om jeg trygt kan ligge der jeg er nå og likevel gå ned i vekt? Og hvor lavt skal fettandelen i kostholdet være, før kroppen "tviholder på fettet"?<br />Hilsen Positiv19

Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her