Britiske forskere i ny rapport: Hurtigmat gir barn lav IQ

Publisert: 2012-10-03 13:53

Setter du stadig ferdigmat på middagsbordet, får du mindre smarte barn enn de som får servert fersk mat, skal man tro britiske forskere.

KOSTHOLD PÅVIRKER: - Det er naturligvis fullt mulig at kosthold påvirker hjerneutvikling og dermed kanskje også IQ, sier professor Jon Martin Sundet ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.

Knut Erik Knudsen

Ny forskning viser nemlig at den lettvinte maten som fører til at stadig flere blir overvektige og får relaterte sykdommer som hjerteproblemer, diabetes og kreft, også kan påvirke intellektet vårt.

Hva vi spiser som barn har nemlig vedvarende effekt på IQ, fordi hjernen vokser på sitt raskeste i dette stadiet.

4000 barn i studien

I studien som ble ledet av psykologiprofessor Sophie von Stumm ved Goldsmiths University i London, undersøkte man effekten ulike dietter har på IQ-en blant 4000 skotske tre- og femåringer.

Forskerne så på barn som spiste ferdigmat og barn som spiste mat laget fra bunnen av basert på ferske råstoffer.

Konklusjonen var at barn som hadde velstående foreldre fikk ferskere mat oftere, noe som påvirket IQen deres positivt. Barna med mindre velstående foreldre spiste derimot mye oftere ferdigmat og hadde lavere IQ.

Trenger næringsstoffer

Ifølge Birger Svihus, professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås, forutsetter mental utvikling et kosthold som gir alle næringsstoffene kroppen trenger.

Pølser er fastfood, men det er helt greit en sjelden gang.

Line Møller / VG

- Dette ser vi spesielt i utviklingsland hvor barn som er feil- eller underernærte ikke utvikler seg normalt intellektuelt. Er avviket fra et normalt kosthold tilstrekkelig stort nok, kan det ha stor betydning blant annet for den mentale utviklingen. Men da skal altså kostholdet avvike svært mye, sier Svihus.

Psykolog Rolf Bøe Lindgren er fagansvarlig for IQ-tester i Mensa Norge, men uttaler seg på vegne av seg selv.

Han tror ikke det er maten i seg selv som har noe å si på om barna får høy eller lav IQ.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

- Smarte spiser smart

- Når barn blir smarte, så er det neppe fordi foreldrene har overført de sunne matvanene til ungene sine. Det er mer sannsynlig at de overfører det å være smart til ungene sine ved at foreldrene som har et bra kosthold ofte også selv er smarte, sier Lindgren.

Han tror imidlertid at dårlig ernæring kan føre til at barn ikke når sitt fulle potensial.

- Mange foreldre dropper å spise frokost, og ofte gjelder det samme for barna deres. Dette kan føre til at barnet ikke klarer å yte sitt beste på skolen, sier Lindgren.

- Kosthold påvirker

Professor Jon Martin Sundet ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo er en av Norges fremste eksperter på intelligens og IQ og han mener konklusjonen kan være riktig.

- Det er naturligvis fullt mulig at kosthold påvirker hjerneutvikling og dermed kanskje også IQ, sier Sundet.

Han har imidlertid kun lest et utdrag av studiet og mener derfor det er vanskelig å ta ytterligere stilling til forskernes konklusjon med.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her