Ny forskningsrapport: Omega-3 hjelper ikke for hjertet
Skal du slippe unna hjertesykdommer og slag er ikke Omega-3 løsningen, skal man tro ny gresk forskning. Ekspertene er langt fra enige.
Setter du stadig ferdigmat på middagsbordet, får du mindre smarte barn enn de som får servert fersk mat, skal man tro britiske forskere.
KOSTHOLD PÅVIRKER: - Det er naturligvis fullt mulig at kosthold påvirker hjerneutvikling og dermed kanskje også IQ, sier professor Jon Martin Sundet ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.
Knut Erik Knudsen
Ny forskning viser nemlig at den lettvinte maten som fører til at stadig flere blir overvektige og får relaterte sykdommer som hjerteproblemer, diabetes og kreft, også kan påvirke intellektet vårt.
Hva vi spiser som barn har nemlig vedvarende effekt på IQ, fordi hjernen vokser på sitt raskeste i dette stadiet.
I studien som ble ledet av psykologiprofessor Sophie von Stumm ved Goldsmiths University i London, undersøkte man effekten ulike dietter har på IQ-en blant 4000 skotske tre- og femåringer.
Forskerne så på barn som spiste ferdigmat og barn som spiste mat laget fra bunnen av basert på ferske råstoffer.
Konklusjonen var at barn som hadde velstående foreldre fikk ferskere mat oftere, noe som påvirket IQen deres positivt. Barna med mindre velstående foreldre spiste derimot mye oftere ferdigmat og hadde lavere IQ.
Ifølge Birger Svihus, professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås, forutsetter mental utvikling et kosthold som gir alle næringsstoffene kroppen trenger.
Pølser er fastfood, men det er helt greit en sjelden gang.
Line Møller / VG
- Dette ser vi spesielt i utviklingsland hvor barn som er feil- eller underernærte ikke utvikler seg normalt intellektuelt. Er avviket fra et normalt kosthold tilstrekkelig stort nok, kan det ha stor betydning blant annet for den mentale utviklingen. Men da skal altså kostholdet avvike svært mye, sier Svihus.
Psykolog Rolf Bøe Lindgren er fagansvarlig for IQ-tester i Mensa Norge, men uttaler seg på vegne av seg selv.
Han tror ikke det er maten i seg selv som har noe å si på om barna får høy eller lav IQ.
- Når barn blir smarte, så er det neppe fordi foreldrene har overført de sunne matvanene til ungene sine. Det er mer sannsynlig at de overfører det å være smart til ungene sine ved at foreldrene som har et bra kosthold ofte også selv er smarte, sier Lindgren.
Han tror imidlertid at dårlig ernæring kan føre til at barn ikke når sitt fulle potensial.
- Mange foreldre dropper å spise frokost, og ofte gjelder det samme for barna deres. Dette kan føre til at barnet ikke klarer å yte sitt beste på skolen, sier Lindgren.
Professor Jon Martin Sundet ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo er en av Norges fremste eksperter på intelligens og IQ og han mener konklusjonen kan være riktig.
- Det er naturligvis fullt mulig at kosthold påvirker hjerneutvikling og dermed kanskje også IQ, sier Sundet.
Han har imidlertid kun lest et utdrag av studiet og mener derfor det er vanskelig å ta ytterligere stilling til forskernes konklusjon med.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Skal du slippe unna hjertesykdommer og slag er ikke Omega-3 løsningen, skal man tro ny gresk forskning. Ekspertene er langt fra enige.
Er du barnet som ble nektet å spise kake og godterier, og som derfor stappet i deg store mengder om du fikk sjansen?</p><p>
Barn opp mot seks års alder som får tilbringe natten i foreldrenes seng, har mye lavere risiko for å bli overvektige enn andre barn.
En studie fra Australia viser at det å være på diett i to uker, så være i energibalanse i to uker, har samme effekt som å slanke seg sammenhengende. Norsk ekspert mener dermed pausene kan være positivt for motivasjonen og utholdenheten.
Stine Haslestad var langt over tyve da hun lærte seg å like grønnsaker. Nå ønsker hun å hjelpe barn og unge å finne sunn matglede.
Spis syv - ikke fem - om dagen, og du har gode sjanser for å holde deg mentalt frisk.