Øyvind Nordahl Næss

Heiagjeng hjelper deg ned i vekt

Publisert: 2013-03-15 14:47

Gå ned i vekt sammen med andre overvektige. Da har du større sjanse for å lykkes!</p><p>

Sigrun Melum (52) aner ikke hva hun skulle gjort uten slankevennene i Vektklubb-gruppen Trønderbataljonen.

– Livet ville vært fattigere uten Trønderbataljonen. Vi støtter hverandre i tykt og tynt. Samholdet har vært avgjørende for at jeg har gått ned så mye i vekt, sier Sigrun Melum (52), som er renholder av yrke og fra Klæbu utenfor Trondheim.

Hun har vært Vektklubb-medlem siden 2009. Like lenge har hun vært en ivrig bidragsyter i Trønderbataljonen, som er en av de mest aktive gruppene i Vektklubbs nettforum. Det går ikke en dag uten at hun er inne og diskuterer stort og smått med de andre medlemmene.

– Noen kommer og går, men vi er åtte-ti damer som har vært aktive i mange år. Vi jubler når noen går ned i vekt og trøster hvis noen går opp. Og innimellom spøker med alt mulig, forteller Melum.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Trøst er viktigst

Sigrun Melum har gått både opp og ned i vekt i løpet av de fire årene hun har vært Vektklubb-medlem. I 2011 valgte hun å ta en gastric bypassoperasjon fordi hun ikke klarte å holde en stabil, lav vekt.

– Jeg gikk mange runder med meg selv før jeg bestemte meg for operasjon. Det er ingen enkel løsning. I den tiden var medlemmene i Trønderbataljonen ekstra viktige for meg. De møtte meg ikke med fordømmelse, men backet meg opp, sier Melum, som til sammen har gått ned 45 kilo.

Hun tror det å ha gode støttespillere er spesielt viktig når slankingen ikke går helt som planlagt.

– Det er morsomt å fortelle andre at man går ned i vekt, men viktigere er det å få trøst og oppbacking når det går dårlig. Vi tuller og ler mye sammen; det er en herlig gjeng med fantastisk humor og veldig mye livsvisdom, sier Melum.

Vennskap

I tillegg til å snakke om vekt, mat og slanking, deler Trønderbataljon-medlemmene store og små historier og tanker fra hverdagen. De møtes også et par ganger i året på forskjellige steder i Trøndelag. Da går de ut og spiser, drar på hyttetur eller tar seg en fest. Men de trener ikke sammen.

Nå konsentrerer hun seg om å holde vekten. Men å melde seg ut av Vektklubb, eller å slutte å dele stort og smått med Trønderbataljon-damene, det er uaktuelt. De som begynte som støttespillere på nettet på veien mot en slankere kropp, har blitt venner i det virkelige livet.

– De gir meg støtte og styrke til å holde vekten. Hvis jeg melder meg ut, er jeg redd jeg går opp igjen med en gang, sier hun.

Øyvind Nordahl Næss / VG

Gull verdt

Av Hege Paulsen og Nina Schmidt

Gode støttespillere er gull verdt dersom du vil ned i vekt, viser en ny studie som er publisert i det medisinske tidsskriftet Obesity.

I studien kommer det fram at enkle og rimelige vektreduksjonsprogrammer, som for eksempel Weight Watchers, kan være mer effektive enn dyre og eksklusive programmer ledet av fagpersoner fra helsevesenet.

Sara Johannessen / VG

Weight Watchers er et vektreduksjonsprogram som ledes av folk som selv har gått ned i vekt, a la Grete Roede-kurs her i Norge.

I studien ble 141 overvektige voksne (snitt BMI 36,2) tilfeldig fordelt på tre grupper. Den ene gruppen deltok på et 48 uker langt kurs ledet av fagpersoner fra helsevesenet. Den andre gruppen deltok på et tilsvarende langt Weight Watcher-kurs, mens den tredje gruppen først tok et 12 ukers kurs ledet av helsepersonell, og deretter et 26 uker Weight Watcher-kurs.

Resultatene overrasket forskerne: Gruppen som gikk mest ned i vekt, var gruppen som kun hadde deltatt på Weight Watcher-kurs, helt uten helsepersonell. Disse gikk i snitt ned 6 kilo, og 37 prosent av deltagerne mistet mer enn ti prosent av sin kroppsvekt.

Gruppen som var ledet av helsepersonell fikk et gjennomsnittlig vekttap på 5,4 kilo, men bare 11 prosent av deltagerne gikk ned ti prosent eller mer av sin kroppsvekt.

Deltagerne i kombinasjonsgruppen gikk bare ned 3,6 kilo i snitt.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les flere saker fra Vektklubb:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her